Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inför räntebeskedet: ”Inget att förlora på att binda boräntan”

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksbanken har flaggat för att den första räntehöjningen på sju år kommer att ske i morgon torsdag.

Samtidigt har osäkerheten kring beslutet ökat. 

– Det ska mycket till för att Riksbanken ska backa nu, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank. 

I samband med september månads räntebesked var Riksbanken tydlig: Man vill höja räntan.

Vid räntebesked i oktober gavs ingen vidare guidning om det blir i december eller februari, men direktionen stod fast vid att räntehöjningen kommer. 

Sedan dess har dock svagare statistik än väntat rullat in. Svensk tillväxttakt viker, men framför allt har inte inflationen nått upp till Riksbankens egna prognoser. Och inflationen är det mått Riksbanken tittar i särklass mest på. Riksbanken vill att inflationen ska ligga på två procent, vilket den gör i nuläget, men inte rensat för energipriser. 

Svårt för Riksbanken att backa

Det får experter att tala om att det ändå är osäkert om räntehöjningen verkligen blir av på torsdag. Men Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tror att Riksbanken står fast vid sitt tidigare besked och att räntehöjningen verkligen kommer på torsdag. 

– Riksbanken har varit tydlig med att man vill genomföra den här höjningen och det ska mycket till för att man ska backa, jag tror man gärna vill ha det här avklarat vad gäller första höjningen åtminstone. Och tittar man på marknaden så är det 70 procent av investerarna som tror att räntan kommer att höjas, säger hon.

Hon får medhåll av Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna. 

– Höjer man inte räntan nu kan ännu svagare statistik hinna rulla in och då kanske man inte hinner höja alls, säger han. 

 

Bankerna lär höja sina rörliga boräntor

Vad som talar emot en räntehöjning är dels att inflationen rensat för energipriser bara ligger på 1,4 procent, men också att signaler om svagare konjunktur kommit in.

– Man kan fundera på om det är rätt att höja så här sent i konjunkturcykeln, och dessutom har vi haft en svagare bostadsmarknad, säger Maria Landeborn. 

Om Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter lär bankerna följa efter med sina rörliga räntor, men inte nödvändigtvis med riktigt lika mycket. 

– De kanske inte höjer med 0,25 men kanske med 0,15 eller 0,20 procent. Det där är lite upp till oss kunder. Höjer banken räntan ska man kontakta sin bank och sedan förhandla med fler banker, tycker Håkan Larsson. 

 

"Rörligt har lönat sig historiskt"

Han tycker att den som planerar att bo kvar i sin bostad under en lång tid kan överväga att binda lånet.

– Då kan man höra runt och se om det finns någon bank som har ett bra erbjudande. Det generella rådet är att ha bolånet rörligt eftersom det har lönat sig historiskt, men ska du binda så se till att förhandla väl, säger Håkan Larsson.

Maria Landeborn påpekar att det inte är så konstigt att rörligt har lönat sig historiskt.

– Räntorna har ju fallit under de senaste decennierna, och då är det klart att det inte har lönat sig att binda. Men jag tror att de flesta är överens om att räntorna nu har nått botten.

Hon fortsätter:

– Hittar man ett erbjudande där en bunden bolåneränta ligger ungefär på samma nivå som den rörliga så har man inte så mycket att förlora. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!