240 000 har tecknat sig för aktier i Volvo

Håkan Samuelsson om börsnoteringen, kinesiska ägandet och framtiden.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Intresset är stort för inför Volvo Cars börsnotering.

Över 240 000 svenskar vill köpa aktier i bolaget, skriver SvD.

Snart ska Volvo Cars noteras på Stockholmsbörsen. På förhand har det spekulerats i att företaget ska bli en ny folkaktie.

Och det kommer indikationer på att det kan bli så. Källor med insyn säger till SvD att över 240 000 småsparare vill köpa aktier i bolaget – mer än en fördubbling sedan i måndags, då siffran var 90 000.

– Vi har sett ett intensifierat intresse de senaste dagarna, säger Christina Zander, pressansvarig på Volvo Cars, till SvD.

Noteras på fredagen

Allmänheten har tecknat sig för att köpa aktier för sammanlagt 10 miljarder kronor, skriver tidningen. Men det kommer bara att finnas aktier för 6 miljarder kronor när bolaget börsnoteras på fredagsmorgonen, så alla kommer inte få de aktier som de vill.

Bolaget värderas till 163 miljarder och enligt bedömare är Volvo Cars ett starkt varumärke. Men det kan finnas risker med att investera i företaget. Bland annat kan kopplingen till Kina och komponentbristen påverka kursen.

Shoka Åkerman från SPP varnar de som tror sig kunna göra ett snabbt klipp.

– Vi vet ännu inte hur det kommer att se ut när handeln är i gång och vi vet inte hur marknaden kommer att reagera. Det finns ingen garanti för att kursen kommer att gå upp och att du kan sälja av i precis rätt läge, säger hon till SvD.

Volvo Cars vd om noteringen: ”Känns helt rätt”

Volvo Cars vd efter den historiska noteringen på Stockholmsbörsen.
Se hela Geely-grundarens tal på Volvos noteringsceremoni.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!