Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrimiljardärens ilska: ”Det här måste få ett slut”

”Jag vill bli åtalad så att jag kan rentvå mig”, säger Karl Hedin, som anklagas för jakt på varg.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Karl Hedin satt 31 dagar i häkte misstänkt för jakt på varg.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Industrimannen och miljardären Karl Hedin har fått nog.

I mer än 14 månader har profilen levt med frågan om han ska åtalas för jakt på varg.

Men nu har han tröttnat på ovissheten.

– Det här måste få ett slut, säger Karl Hedin, 70, till Expressen.

Han kräver att åklagaren endera åtalar honom för jakt på varg eller lägger ner hela förundersökningen. Och att det sker snarast. Själv har Karl Hedin hela tiden förnekat att han gjort sig skyldig till något brottsligt.

31 dagar i häkte

Karl Hedin, från Smedjebacken, blev ett allmänt känt namn den 30 oktober 2018 då han häktades för grovt jaktbrott vid Västmanlands tingsrätt. Under drygt en månad satt han häktad på Kronobergshäktet i Stockholm. Mistankarna gällde jakt på varg, att han skulle ha skjutit en varg och misstankar om att en skjuten varg brändes upp i en värmeugn på Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg i Västmanland.

Ett tiotal kriminaltekniker letade förgäves efter benrester från varg när de fick igenom askan i värmeugnen. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Polis från nationella operativa avdelningen, NOA, i Stockholm, hade under en tid spanat på Karl Hedin och ytterligare ett par personer, avlyssnat deras telefoner och lagt pussel.

Nyheten om häktningen fick snabbt spridning eftersom Karl Hedin är tydlig profil i vargfrågan. Han är också en av Sveriges största privata skogsägare, har en kedja med byggvaruhus, äger sågverk och god för flera miljarder.

AB Karl Hedin

Företaget är en familjeägd trähandelskoncern med cirka 1000 anställda och en omsättning på knappt 4 miljarder kronor. Råvara från skogarna i Bergslagen sågas och förädlas lokalt till framför allt byggprodukter och specialemballage. Byggprodukter säljs i huvudsak på svenska marknaden via den egna bygghandelskedjan. Största exportmarknaden av trävaror är Japan. Sågverksamhet bedrivs även via dotterbolag i Estland. Träemballageproduktionen är inriktad på specialemballage till de större regionala exportindustrierna.

KÄLLA: AB KARL HEDIN

Efter 31 dagar som inlåst släpptes Karl Hedin och fick åka hem. En efter en har misstankarna skrivits av. Kvar är misstanken om att han jagat varg utan att ha skjutit något djur. Kvar är också misstanken att han överlåtit ett gift till en person, gift som skulle användas för att preparera kött som lockbete på varg.

Polis och åklagare har drabbats av flera baklag i utredningen. Den tyngsta smällen kom när deras hemliga vittne tog tillbaka sina uppgifter och påstod att hon hittat på allt kring den påstådda olagliga vargjakten. 

I december hölls slutförhör med Karl Hedin. Sedan dess har det varit tyst från åklagare och polis.

– Det är väl rimligt att åklagaren fattar ett beslut, det är hans uppgift. Vad han sedan fattar för beslut lägger jag mig inte i. Men ett beslut ska han fatta. Vill han gå till åtal, så fine. Han ska vara övertygad om en fällande dom, annars ska han inte åtala.

Karl Hedin kräver egentligen att få bli åtalad så att han kan rentvå sig vid en rättegång.

”Jag känner mig kränkt”

Karl Hedin, som varit en hängiven jägare sedan han var liten och van att använda sina vapen, säger i dag att han lider av att inte ha fått tillbaka sina jaktvapen. De är i beslag.

– De hittar på något som jag inte har gjort och driver det fram till att de tar mina vapen. Jag känner mig kränkt, säger han.

Vid slutförhöret i december delgavs Karl Hedin misstanke om att ha jagat varg. Misstanken att han skjutit ihjäl ett djur har strukits från misstankelistan.

– Man kan heller inte bevisa att jag överlämnar något gift eftersom jag inte har gjort det.

– Ovissheten är plågsam, säger Karl Hedin, som vill bli åtalad så att han kan rentvå sig i domstol.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Karl Hedin säger att det måste bli ett slut på mardrömmen med den plågsamma ovissheten om han ska åtalas eller inte.

– Det här mal synnerligen långsamt och det är naturligtvis ett stort intrång för min klient att inte få tillbaka sina jaktvapen, säger försvararen, advokat Sven Severin.

”Räknar med åtal”

Miljöåklagare Lars Magnusson är den som driver förundersökningen mot Karl Hedin och övriga misstänkta. Han har inga planer på att lägga ner utredningen.

– Kvar som misstanke är händelsen den 26 oktober 2018 när Karl Hedin blev gripen och anhållen. Misstanken består i att han har jagat varg, säger Lars Magnusson, som räknar med åtal.

Åklagaren ryckte loss två meningar från telefonavlyssningen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!