Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrimiljardären i nya förhör om jakthärvan

Karl Hedin, häktad för grovt jaktbrott, är en stark debattör i den infekterade vargfrågan. Nu väntar han på besked om åklagaren ska släppa honom ur häktet.Foto: MATTIAS JOHANSSON
Industrimiljardären Karl Hedin, 69, misstänks för olaglig jakt på varg och sitter häktad för grovt jaktbrott.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Polisen har hållit ett flera timmar långt förhör i jakthärvan med industrimiljardären Karl Hedin.

Förhöret ingår i det underlag som avgör om han ska släppas fri.

– Karl har lämnat de förklaringar som man kan lämna, säger  försvararen Sven Severin.

Inom fem dygn måste kammaråklagare Lars Magnusson ta ställning till om han ska begära industrimiljardären Karl Hedin, 69, omhäktad eller inte. På tisdag i nästa vecka går häktestiden ut och Västmanlands tingsrätt väntar på besked från åklagaren.

Karl Hedin, ägare till koncernen AB Karl Hedin, och en av sveriges största privata skogsägare, sitter häktad för grovt jaktbrott som ska ha ägt rum den 26 oktober i år - samma dag som han greps av polis. Jaktbrottet gäller jakt på varg.  

Karl Hedin - som under senare år varit en flitig debattör i den infekterade vargfrågan och medverkat i flera böcker - har förnekat att han gjort sig skyldig till något brottsligt. Bland misstankarna har funnits att han medverkat till att dödade vargar eldats upp i en ugn inne på hans sågverk i Karbenning utanför Norberg. Den misstanken har dock inte stärkts varför åklagaren tvingats släppa den för stunden. 

Våren 2011 delade prins Carl Philip ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvar finns misstanken om jakt på varg med brottsrubriceringen grovt jaktbrott.

Ett ordentligt förhör hölls med Karl Hedin i ett tidigt skede efter att han greps. I går onsdag fick han bryta den monotona häktestillvaron med ett nytt polisförhör.

Försvararen med vid förhören av Karl Hedin

Kammaråklagare Lars Magnusson bekräftar att nya förhör har hållits med Karl Hedin och de två andra som sitter häktade jakthärvan med varg, lodjur och kungsörn.

Industrimiljardären Karl Hedin väntar nu på besked om han ska släppas fri eller kallas till en ny häktningsförhandling om den misstänkta jakten på varg. Han har hela tiden förnekat brott.Foto: MATTIAS JOHANSSON

Advokat Sven Severin, som försvarar Karl Hedin, satt med vid det flera timmar långa förhöret med sin klient som hölls under onsdagen.

– Det har varit ett förhör som rört sig om förhållanden som vi fick reda på vid häktningsförhandlingen. Karl har lämnat de förklaringar som man kan lämna, säger han.

Rimliga förklaringar?

– Ja, det tycker jag absolut.

Något tydligare kring den  hemliga källan?

– Nej, det är ju så att vi inte vem den här anonyma källan är. Men ska åklagaren använda sig av den informationen så att den kan användas som bevis måste källan framträda och berätta om detta. Då blir det som vittne.  Men vi har inte fått någon information om vem den här personen är.

Tror du att Karl Hedin släpps ut när häktestiden löper ut på tisdag i nästa vecka?

- Jag har ställt frågan men inte fått något svar.

Utredningen i ett känsligt läge

Polis och åklagare är fåordig om man gjort några intressanta fynd i genomgången av mobiltelefoner och datorer, t ex bilder på skjutna vargar eller dödade lodjur.

– Vi är i ett känsligt läge och arbetar för att säkra bevis, säger Filippo Bassini, chef för artskydd - och kulturarvsgruppen hos polisen.

Kammaråklagare Lars Magnusson vill inte kommentera om misstankarna förstärkts efter förhören med Karl Hedin och de två andra som sitter häktade.

– Jag har haft en ganska klar bild hela tiden.

Inte förändrats efter förhören?

– Inte för mig på ett avgörande sätt. Nej. De sannolika skäl de sitter på har inte blivit svagare efter förhören.

 

Skorsten till sågen hos AB Karl Hedin i Karbenning utanför Norberg i Västmanland. Polisen misstänker att dödade vargar eldats upp inne sågverket.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Bland den stora mängden beslag finns aska som säkrats i en ugn inne på sågverket i Karbenning. Det är i sågverktes värmepannan till torkanläggningen av virket som flera vargar ska ha bränts upp. Den sista så sent som den 26 oktober, samma dag som polisen slog till med sin razzia.

Är det bara rester från vanligt brännbart material i ugnen? Eller går det att finna svår efter kremerad varg?

– Analysen pågår. Om det är något avgörande som kommer fram så blir  jag underrättad direkt. Om det blir en mer kemisk analys av askan tar det längre tid, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Industrimiljardären hålls isolerad

Karl Hedin hålls isolerad på Kronobergshäktet i Stockholm. Han får inte ta kontakt med ledningen för den företagskoncern han äger, men vid något enstaka fall fått klartecken av åklagaren att låta försvararen förmedla en viss kontakt  med företaget.

Karl Hedin är en av sveriges största privata skogsägare.Foto: JAN Å JOHANSSON / VÄSTMANLANDS NYHETER

Företagskoncernen, som drivs av tredje  generationen Hedin, har expanderat kraftigt och har i dag cirka 1 000 anställd med en omsättning på närmare 4 miljarder kronor.

"Vi vill stå för trygghet, lokal närvaro, hög kvalitet, kompetent personal och brett utbud, samtidigt som vi värnar om både människorna och naturen på de orter där vi verkar", skriver företaget i reklamen på sin hemsida.

Koncernen vilar på flera olika ben:

Byggandel med varuhus på 43 orter runt om i Mellan-Sverige.

Tre sågverk i Karbenning utanför Norberg, Krylbo och Säter samt två sågverk i dotterbolaget AS Toftan i sydöstra Estland strax utan för staden Vöru, som ligger 22 mil sydost om huvudstaden Tallinn. Det ena av de två sågverken är på väg att bli det största i hela Baltikum och är inriktad på export.

Träemballage och takstolar. Krylbo, Årsunda, Rättvik, Jularbo, Herrljunga, Skultuna och Vretstorp.

Störst omsättning bland Karl Hedins företag har bygghandeln som omsätter cirka 2,6 miljarder kronor.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!