Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrimiljardären: De försökte knäcka mig

Karl Hedin satt i häkte i 31 dagar, bland annat misstänkt för att ha skjutit en vargFoto: MATTIAS JOHANSSON
Karl Hedins industriimperium AB Karl Hedin omsätter närmare 4 miljarder kronor och består av bygghandel och sågverk. Han är också en av Sveriges större privata skogsägare. Foto: THOMAS ISAKSSON / DALARNAS TIDNINGAR

Miljardären och industrimannen Karl Hedin, 69, berättar nu om tiden i häktet som huvudmisstänkt i jakthärvan.

Han beskriver det som en tortyrliknande situation.

– I fem dygn höll de på så i ett försök att knäcka mig, säger han i en intervju i tidningen Svensk Jakt.

Industrimannen Karl Hedin, från Smedjebacken, greps och anhölls den 26 oktober förra året misstänkt bland annat för att ha skjutit en varg samma dag och eldat upp djuret. Karl Hedin häktades några dagar senare mot sitt nekande av Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Brottsmisstankarna mot Karl Hedin blev en stor nyhet. Hans industriimperium AB Karl Hedin med 1 000 anställda omsätter närmare 4 miljarder kronor – och han varit medförfattare till flera böcker som berör vargfrågan. Hedin är också en av Sveriges största privata markägare.

Efter 31 dagar i häkte, där avbrotten bestod av förhör, besök i rastgården på Kronobergshäktet i Stockholm där han satt under häktestiden, besök av sin advokat och anhöriga, släpptes Karl Hedin.

Karl Hedin satt under hela häktestiden på Kronobergshäktet i Stockholm.Foto: AXEL ÖBERG

Brottsmisstankarna kvarstod dock mot honom. Men allt eftersom månaderna gått har utredningen mer eller mindre fallit samman som ett korthus. 

I dag misstänks Karl Hedin inte längre för att ha skjutit någon varg. Däremot anser kammaråklagare Lars Magnusson att Hedin fortfarande är misstänkt för att ha tänkt jaga varg den dag han greps.

– Jag tänker ständigt på vad som hänt och på vad som ska hända, säger Karl Hedin i intervjun i Svensk Jakt.Foto: MATTIAS JOHANSSON

Den hemliga källan som polis och åklagare lutat sig mot har tagit tillbaka sina uppgifter. Källan, som har nära kopplingar till en av de misstänkta, vill inte längre stå för uppgifterna. 

I en intervju med Svensk Jakts Jan Henricson talar nu Karl Hedin ut om den omskakande perioden. Han beskriver det som en tortyrliknande situation när han greps och sattes i en cell med en ”plastöverdragen madrass, lakan och filt men ingen kudde”.

”Ett försök att knäcka mig”

Karl Hedin uppger i intervjun i Svensk Jakt att han inte sov på två dygn och påstår att han medvetet hölls vaken för att brytas ned. Han anklagar också de ansvariga för att medvetet ha glömt kvar honom i rastgården vid flera tillfällen.

– I fem dygn höll de på så i ett försök att knäcka mig, säger han i intervjun i Svensk Jakt.

Karl Hedin säger att han efter några dygn i den hårda miljön på Kronobergshäktet i Stockholm kom fram till att både åklagaren och de ansvariga poliserna måste ha förstått att han var oskyldig, men att de var ute för att fälla en oskyldig därför att han var så aktiv i vargdebatten. 

Karl Hedin vid den första häktningen där han förgäves förnekat brott.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Jag tänker ständigt på vad som hänt och på vad som ska hända. Innan jag somnar om kvällen, omedelbart när jag vaknar, säger han i intervjun i Svensk Jakt.

Misstänker att polisen hittat på bevis

Karl Hedin går långt i sina anklagelser och säger att han misstänker att man hittat på bevis för att få honom fälld.

– De har troligen fejkat bevis för att få mig häktad och senare dömd till fängelse för grovt jaktbrott. Rimligen hade de redan från början klart för sig vad som sägs under de inspelade samtalen. Jag utsattes alltså för häktestortyr i en månad på felaktiga grunder. Det var ju för att ha skjutit en varg som jag häktades, inte för att jag hade tänkt göra det, vilket även det är fria fantasier, säger Karl Hedin i Svensk Jakt.

Avlyssningen friade från vargjakt

Ett av skälen till att Karl Hedin blev häktad som misstänkt för att ha skjutit varg var en telefonavlyssning där det vid utskriften kom att stå ”ohörbart” på en sekvens. Men när kammaråklagare Lars Magnusson åtta månader senare själv lyssnade på ljudupptagningen kunde han tyda vad som sagts under det aktuella telefonsamtalet. Åklagare kom då fram till att samtalet visade att Hedin inte skjutit någon varg vid den aktuella tidpunkten. En sensationell vändning av jakthärvan.

Advokat Sven Severin är mycket kritisk till polisens agerande i jakthärvan.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Det som åklagaren har åberopat under häktningsförhandlingen och sedan vidhållit har visat sig vara felaktigt. Min klient har suttit häktad på den grunden att han har skjutit en varg den 26 oktober. Om man då lyssnar på vad som sägs i det här bandet utesluter det att han skjutit någon varg, säger försvararen, advokat Sven Severin.

Sven Severin är dock försiktig och vill inte direkt anklaga någon för att medvetet ha förfalskat bevis.

– Det var ett fatalt misstag som fått fatala konsekvenser för Hedin. Hur detta har uppstått kan jag inte veta i det här läget, säger han. Men pekar även på ett annat tillfälle när det blev en felutskrift.

Karl Hedin och försvaren har nu krävt att få lyssna på banden. 

– Vi har också skrivit till chefen för polisens Nationella operativa avdelningen, NOA, och krävt att banden inte får förstöras.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!