Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrimannen häktad för grovt jaktbrott

Karl Hedin i rätten i dag.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Häktningsförhandlingarna i Västerås inleddes på tisdagsförmiddagen. Personen, en 59-årig man, misstänks för grovt jakthäleri under perioden 2–10 februari i år. Advokat Per Svedlund till vänster.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Ytterligare en av de misstänkta (under filt) vid tisdagens häktningsförhandlingar.Foto: TT
2011: Prins Carl Philip delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin.Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Västmanlands tingsrätt – platsen för förhandlingarna.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
1 / 8

VÄSTERÅS.  Industrimannen Karl Hedin, 69, från Smedjebacken häktades i dag.

Han fördes ut ur rättssalen i handbojor hopkopplad med en häktesvakt.

Hedin var på stridshumör i rätten och krävde tidigare att bli försatt på fri fot.

– Det är klart att min klient är besviken över beslutet, säger Hedins försvarare, advokat Sven Severin.

Karl Hedin var en av fyra personer som under tisdagen ställdes inför häktningsdomare i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Brottsmisstankarna gällde bland annat grovt jakbrott och i Karl 

Han fördes ut ur rättssalen i handbojor hopkopplad med en häktesvakt.

Hedin var på stridshumör i rätten och krävde i början av förhandlingen att bli försatt på fri fot.

– Det är klart att min klient är besviken över beslutet, säger Hedins försvarare, advokat Sven Severin.

Karl Hedin häktades på två punkter:

På sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott den 26 oktober i Surahammars kommun eller Fagersta kommun.

Skäligen misstänkt för jakthäleri.

Expressen har tidigare avslöjat att misstankarna mot Karl Hedin gäller olaglig jakt på varg. Uppgiften bekräftades i dag också av försvararen Sven Severin.

Utsatt för en kupp?

Försvararen, som var bunden av sekretessen, förde dock fram tanken att Karl Hedin kanske hade bliviti utsatt för någon form av kupp från hans motståndare i vargfrågan.

– Han är en känd debattör i vargfrågan och har starka synpunkter.  Det finns många motståndare som är villiga att lämna tips som inte stämmer, säger advokat Sven Severin.

Karl Hedin tog häktningsbeslutet med fattning. Eftera några minuter var han hoplänkad med en häktesvakt och fördes ut ur tingssal 8 för vidare transport till Kronobergshäktet i Stockholm.

– Vi hade hoppats på att han skulle försättas på fri fot och vi tyckte att vi hade goda argument och skäl för det. Men tingsrätten delade inte den uppfattningen i alla delar, säger försvaren Sven Severin.

Flera jaktvapen i beslag

Karl Hedin och tre andra personer begärdes häktade i måndags misstänkta för grova jaktbrott. Flera jaktvapen har tagits i beslag. Ytterligare en misstänkt finns, men han befinner sig utomlands.

Häktningsförhandlingarna mot de för jaktbrott misstänkta personerna pågick under tisdagsförmiddagen i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Tidigare under tisdagen häktades två personer ur samma grupp, misstänkta för jaktbrott. En av de häktade, en 59-årig man, misstänks för jakthäleri. Den andre som häktades var en 28-årig man. Den fjärde misstänkte häktades som skäligen misstänkt för bland annat grovt jaktbrott vilket var ett av flera bakslag för åklagaren under dagen.

Häktningen av Karl Hedin drog ut på tiden.

Klädd i häktets bomullsdress

Industrimannen satt med försvararen, advokat Sven Severin intill sig på vänster sida. Hedin var klädd i häktets gröna bomullsdress med kort ärm. Han hade en papperskasse på golvet och en mängd papper framför sig på bordet. Läsglasögonen på.

Karl Hedln log mot en av åhörarna i tingssalen. Intill satt försvararen, advokat Sven Severvin.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Kammaråklagare Lars Magnusson inledde förhandlingarna med första misstankepunkten: Grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri i Norbergs kommun mellan den 1 februari och 20 februari.

Karl Hedin bröt överraskande in:

– I början av februari? Inte datumet 10 februari.

– Nej, svarar åklagaren som satt uppkopplad via videolänk från Malmö.

Kammaråklagare Lars Magnusson läste upp nästa misstanke: Förberedelse till jaktbrott, grovt  brott från den 1 januari 2014 till den 26 oktober i Västmanlands län och angränsande län.

– Det är alltså 1 januari? undrade Karl Hedin.

– Nej från och framåt, sa åklagaren.

– Framåt till vad? fortsatte Karl Hedin.

– Jag kan säga fram till den 26 oktober 2018, svarade åklagaren på Karl Hedins fråga.

Karl Hedin, i häktets gröna bomullsdress, var på stridshumör i rättssalen och vill ha öppna dörrar under förhandlingen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Den 26 oktober på kvällen greps Hedins av personal från polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Åklagarens nästa misstankepunkt: Jaktbrott, grovt brott den 26 oktober i Surahammars kommun, alternativt Fagersta kommun.

Sista punkten i misstankarna: Jaktbrott, grovt brott, vintern, vårvintern 2017 i Surahammars kommun.

Karl Hedin fördes ut ur rättssalen sammanlänkad med en häktesvakt.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

 

 

Jaktkompis med Leif GW Persson 

Karl Hedin är gammal jaktkompis med Leif GW Persson, berättar professorn i tisdagens avsnitt av "Brottsjournalen" i TV4. 

– Han är en alldeles utomordentlig jägare ska du veta, och en trevlig karl. Men jag känner till hans åsikter när det kommer till rovdjur och de delar jag inte, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW Persson, som enligt egen utsago "jagat med ett antal miljardärer", säger att han misstänkte att det var Karl Hedin det handlade om när han först hörde om polisens gripanden. 

– Han har skjutit över tusen älgar den här mannen och det är långt fler än nästan alla andra. Han ägnar sig åt jakt och han är väldigt lite förtjust i rovdjur och har tillgång till mycket stora arealer som han äger, säger Leif GW Persson vidare i "Brottsjournalen". 

Slog till i förra veckan

När polisen slog till i fredags skede razzian efter en tids spaning  mot de fem misstänkta personerna.

Industrimannen, miljardären och företagsledaren Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin, anhölls i sin frånvaro i fredags klockan 14.32 och anhölls senare samma dag klockan 18.07.

Aktionen leddes av polisens nationella avdelning, NOA, och flera jaktvapen togs i beslag.

Misstankarna mot Karl Hedin när han greps gällde tre fall:

• Ett misstänkt grovt jaktbrott i fredags i förra veckan – samma dag som polisen slog till med razzian.

• Ett misstänkt grovt jaktbrott är daterat till den 10 februari i år.

• Ett misstänkt fall av grovt jaktbrott på senvintern.

Men häktningsbeslutet i dag omfattade alltså bara ett grovt jaktbrott där han är på sannolika skäl är misstänkt och skäligen misstänkt ett fall av jakthäleri, misstanke av den lägre graden.

Häktningsförhandlingarna hölls i Västmanlands tingsrätt i Västerås.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Industrimannen Karl Hedin leder ett företagsimperium i Fagersta – den familjeägda trähandelskoncernen AB Karl Hedin med cirka 1 000 anställda och en omsättning på knappt 4 miljarder.

Han är mycket välkänd i jaktkretsar och starkt engagerad i den infekterade vargfrågan. Karl Hedin har också varit starkt kritisk mot flera av de myndigheter som har vargfrågan på dagordningen, till exempel länsstyrelsen och Naturvårdsverket. 

 

Författade ”Vargboken”

Karl Hedin och två andra personer skrev för några år sedan boken "Varg och landsbygdsboende", även kallad "Vargboken". Boken distribuerade Karl Hedin till samtliga riksdagsmän. 

Sammanlagt fem personer  är misstänkta i jakthärvan. I flera fall rör det sig om fridlysta djur. 

Enligt kammaråklagare Lars Magnussons rör misstankarna illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn.

 

Brottsjournalen sänds tisdagar 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!