Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrifackens lönekrav: Ökningar med tre procent

Per-Olof Sjöö (GS-facket), Eva Gouvelin (Livsmedelsarbetareförbundet), Marie Nilsson (IF Metall), Ulrika Lindstrand (Sveriges Ingenjörer) och Martin Linder (Unionen) under en pressträff där facken inom industrin presenterar det gemensamma lönekravet inför 2020 års avtalsrörelseFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Facken inom industrin kräver 3,0 procents löneökning i den kommande avtalsrörelsen.

Det uppger Facken inom industrin vid en pressträff på måndagen.

Facken inom industrin består av IF Metall, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Kraven berör runt 400.000 medlemmar i industrin.

Inför de senaste avtalsförhandlingarna 2017 krävde Facken inom industrin löneökningar på 2,8 procent, vilket senare ledde till ett treårigt avtal med löneökningar på knappa 2,2 procent per år.

– Vi vill ha en ökad reallön, det vill säga riktiga löneökningar. Vi har gjort en smärre justering av våra löneökningskrav och ställer krav på löneökningar med 3,0 procent”, sade IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hon sade att dessa något uppjusterade krav väl motsvarar en ansvarsfull löneökning som ger reallöneökningar. Det ligger även i linje med inflationsmålet och uppfyller kraven på svensk industrins internationella konkurrenskraft.

”Möjligt med denna justering”

Marie Nilsson sade att Facken inom industrin sänkt lönekraven efter finanskrisen och att de nu ser utrymme för en smärre uppjustering, då svensk industrins konkurrenskraft har stärkts.

– Nu har vi gjort bedömningen att vi under tre avtalsrörelser legat på en nivå som gör att det är möjligt att göra en justering, sade hon.

Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer, sade att svensk industri utvecklats positivt på senare år. Arbetskraftskostnaderna är lägre än i de största konkurrentländerna.

– När vi gör en genomgång av ett antal konkurrenskraftsindikatorer hävdar sig Sverige väldigt väl, sade hon.

Lägsta ökning: 530 kronor

Löneökningarna ska lägst uppgå till 530 kronor per månad i de avtal som har regler kring en minsta ökning.

Unionens ordförande Martin Linder sade att arbetsgivarna, som vanligt, säger att utrymmet för löneökningar är lågt. Facken inom industrin menar att det går bättre nu än åren under och direkt efter finanskrisen, 2008-2013, men inte lika bra som före finanskrisen. Tillväxten i svensk ekonomi har under ett antal år varit högre än i viktiga konkurrentländer och svensk industris konkurrenskraft är god. Riksbankens inflationsmål ska enligt Facken inom industrin vara en utgångspunkt för lönebildningen.

– Inflationsmålet är en självklar utgångspunkt. Att utgå från inflationsmålet är det enda rimliga att göra, sade Martin Linder.

Kräver ytterliga pensionsavsättningar

Industrifacken kräver samtidigt ytterligare avsättningar till deltidspension och flexpension, vilket ingår i lönekraven, samt åtgärder för en förbättrad arbetsmiljö och för att stärka jämställdheten. Det handlar bland annat om krav på introduktion till säkerhetsrisker och en handlingsplan vid återgång till arbete efter föräldraledighet.

Facken inom industrin räknar med att deras avtal kommer att vara normerande för resten av arbetsmarknaden.

Kommunal bryter sig ur LO:

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!