Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Indiska arbetarnas kamp – vann över H&M-företag

Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM
Bild från en av demonstrationena.
Företaget stängde ner en butik.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

När pandemin bröt ut såg en indisk H&M-leverantör sin chans.

Företaget valde att stänga ner en fabrik där en fackförening startats upp av arbetarna.

Men beslutet stred mot klädkedjans ramavtal och nu har leverantören tvingats anställa samtliga textilarbetare igen, enligt internationella facket IndustriAll.  

Det var förra sommaren som företaget Gokaldas Exports stängde ner fabriken efter att den indiska delstaten Karnatak infört strikta coronarestriktioner. Ett beslut som innebar att fabrikens samtliga 1 257 arbetare blev av med jobbet, vilket Arbetet var först att rapportera om.

Företaget hävdade att H&M tagit tillbaka alla beställningar på grund av pandemin och att de då var tvungna att stänga ner en av sina totalt 20 fabriker – vilket blev den enda fabrik med en fackrörelse.

”Vi kämpade” 

Men den svenska klädkedjan dementerade uppgifterna i ett uttalande, där de även påpekade att deras avtal med Gokaldas Exports förutsatte att leverantören respekterade fackliga rättigheter.

För att rädda det viktiga H&M-kontraktet har leverantören nu återanställt samtliga anställda som nu kommer att erbjudas jobb på andra fabriker. 

Företaget har även uppmanats till att erkänna det indiska textilarbetarfacket Gatwu.

– Vi kämpade för att våra jobb är vår enda chans att överleva. Alla arbetare borde lära sig av det här och gå med i facket. Det är bara genom starka fack som du kan ta strid mot så stora företag, säger textilarbetaren Nagamma till IndustriAll.

Indiska textilarbetare vann över H&M:s leverantör

Här rasar störtfloden genom nedför berget
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!