Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Importkaoset från Kina riskerar att slå ut butiker

Catherine Sahlgren, vd för Teknikmagasinet.Foto: Teknikmagasinet
Varje dag kommer cirka 120 000 brevförsändelser från Kina. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Varje dag rullar en våg med cirka 120 000 brevförsändelser med billiga varor in från Kina. 

Och de allra flesta svenskar som beställt varorna slipper betala tull och moms. 

Då blir det svårt för svenska butiker att konkurrera. 

– Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån, säger Catherine Sahlgren som är vd för Teknikmagasinet, till SVT. 

Sedan e-handelsboomen från Kina började ta ordentlig fart för ett par år sedan så har miljontals varor, mestadels billiga skönhetsprodukter och elektronik, sköljt in över landet i form av brevförsändelser. 

Varje dag kommer cirka 120 000 brevförsändelser från Kina. 

LÄS MER: Postnords vd: ”Vi når inte upp till våra mål”

Tullverket: "Moms från första kronan som gäller"

Få av beställarna verkar känna till att de ska betala moms på varorna oavsett prislappen – eftersom knappt någon har hört av sig till Tullverket för att betala moms. 

Staten går därmed miste om hundratals miljoner kronor. 

– Köper man på postorder, som det oftast är från företagen som Wish eller Ali Baba, är det moms från första kronan som gäller, säger Åsa Willcox, som är avdelningschef och ansvarig för den avdelning som bevakar dessa frågor för Tullverkets räkning, till SVT

Men förvirring kring bestämmelserna har även rått hos statliga Postnord. Efter ett möte med Postnord skickade Tullverket i måndags ut ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Momsmiss vid Kinahandel kostar staten miljonbelopp

Postnord "missuppfattade" praxis – konkurrenter rasar

"Vid mötet har det blivit uppenbart att Postnord uppfattat det som att praxis i hanteringen av postorderförsändelser från tredjeland innebär att postorderförsändelser under ett värde av 22 euro kan lämnas ut till beställaren", skriver Tullverket i pressmeddelandet. 

Men i Svenska Dagbladet uttalar sig Postnords privata konkurrenter om att de knappast skulle komma undan med att missförstå bestämmelserna. 

– När vi får ett paket från ett land utanför EU måste vi säkerställa att tull och moms är betalda innan vi levererar paketet till mottagaren eller ett ombud, säger Jonas Lindell, vd för DHL Parcel i Sverige, till Svenska Dagbladet.  

LÄS MER: Chefredaktörens raseri – polisanmäler Postnord

Teknikmagasinet: "Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån"

Samtidigt är det för närvarande upp till konsumenten som köpt varan att informera tullen, enligt Tullverket. 

– Man får skriva ett brev och skicka med de handlingar man har, som kvitton eller en faktura till Tullverket. Sedan diarieför vi brevet och sänder ut en tullräkning, säger Åsa Willcox till SVT. 

Myndigheten försöker nu hitta ett smidigare system för att betala tullavgifter, genom att titta på hur andra medlemsländer inom EU hanterar frågan. 

Under tiden är det omöjligt för svenska butiker som importerar kinesiska varor, och följer alla bestämmelser med tullavgifter och moms, att konkurrera med privatimporten. 

– Vi kan inte få fram produkter på den prisnivån. Inte om vi importerar från Kina och följer alla regler och betalar alla avgifter. Det går inte för oss, säger Catherine Sahlgren som är vd för Teknikmagasinet till SVT

Moms och mervärdesskatt

Beställer du en vara från ett annat land gäller olika regler beroende på vad du beställer och från vilket land.

Beställer du en vara från EU behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter. 

Beställer du från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du ska också tulldeklarera varan.

Det är ofta företaget som transporterar din vara som gör tulldeklarationen åt dig.

Moms kallas även mervärdesskatt och är en konsumtionsskatt som betalas av slutkonsument. Tidigare hette det mervärdesomsättningsskatt.

Källa: Tullverket, Alltomspara.se 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!