I en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll. Foto: Jose Luis MaganaI en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll. Foto: Jose Luis Magana
I en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll. Foto: Jose Luis Magana
”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän. Foto: Lars Andersson”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän. Foto: Lars Andersson
”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän. Foto: Lars Andersson

IMF: Du ska bara få låna utifrån din lön

Publicerad

Svenska hushåll får bara låna till en viss del av det de tjänar. Det drastiska förslaget kommer från mäktiga Internationella valutafonden för att få bukt med de skulder som skenar i takt med boprisrallyt.

Svenskarnas snabbt växande bolån får omvärlden att höja på ögonbrynen. I en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll.

”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän.

Vill fasa ut ränteavdraget

IMF kommer till samma slutsats som en i princip enig kår av nationalekonomer: att det är hög tid att fasa ut ränteavdraget. IMF noterar att avdraget för ränteutgifter gynnar den som äger sin bostad framför den som hyr, och ger ”oproportionerliga” fördelar till höginkomsttagare.

”Låga räntor och robust efterfrågan på bostäder gör detta till en ideal tidpunkt att fasa ut ränteavdraget. Att höja tröskeln för att skjuta upp reavinstskatt skulle lindra inlåsningseffekter och därmed underlätta ett mer effektivt resursutnyttjande av det existerande bostadsbeståndet”, skriver IMF.

Den stora överraskningen i rapporten är dock IMF:s förslag att knyta hur mycket man får låna till inkomsten. IMF föreslår att man vid sidan av det traditionella begreppet skuldkvot, det vill säga de totala skulderna i förhållande till den totala förmögenheten, ska använda sig av kvoten skuld till inkomst.

LÄS OCKSÅ: Fastighetsmäklare bakom prisrally

Lönen ska avgöra lånetaket

Fondens utredare föreslår att skuld-till-inkomst-kvoten ska komplettera det bolånetak som i dag stoppar hushåll från att belåna ett bostadsköp med mer än 85 procent.

Bankerna skulle även tvingas stoppa hushåll från att dra på sig för stora lån i förhållande till vad de tjänar – oavsett belåningsgrad.

IMF motiverar sitt kontroversiella förslag med att bopriserna stiger så snabbt att skuldkvoten hela tiden ser bra ut, och att svenskarna genom de extremlåga räntorna kan dra på sig lån som i dag inte är ett problem men kan bli mycket tuffare att klara av i ett mer normalt ränteklimat.

"Borde bli tuffare"

”Få hushåll skulle inledningsvis begränsas i sitt lånande, men gränsen borde bli tuffare med tiden om bopriserna ökar snabbare än lönerna”, skriver IMF.

IMF stöder i rapporten även det amorteringskrav som är på väg att införas.

”Det är viktigt att befästa den här kulturförändringen genom att få regeln på plats”, skriver IMF.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är de verkliga boräntorna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen