Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IMF: Du ska bara få låna utifrån din lön

I en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll.Foto: Jose Luis Magana
”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän.Foto: Lars Andersson

Svenska hushåll får bara låna till en viss del av det de tjänar. Det drastiska förslaget kommer från mäktiga Internationella valutafonden för att få bukt med de skulder som skenar i takt med boprisrallyt.

Svenskarnas snabbt växande bolån får omvärlden att höja på ögonbrynen. I en rapport från Internationella valutafonden, som leds av Christine Lagarde, om tillståndet i Sveriges ekonomi får bolånen en central roll.

”Bopriserna stiger snabbt från redan höga nivåer, vilket resulterar i att hushållen tar på sig högre skuldbördor och gör ekonomin mer sårbar för chocker”, skriver IMF:s tjänstemän.

Vill fasa ut ränteavdraget

IMF kommer till samma slutsats som en i princip enig kår av nationalekonomer: att det är hög tid att fasa ut ränteavdraget. IMF noterar att avdraget för ränteutgifter gynnar den som äger sin bostad framför den som hyr, och ger ”oproportionerliga” fördelar till höginkomsttagare.

”Låga räntor och robust efterfrågan på bostäder gör detta till en ideal tidpunkt att fasa ut ränteavdraget. Att höja tröskeln för att skjuta upp reavinstskatt skulle lindra inlåsningseffekter och därmed underlätta ett mer effektivt resursutnyttjande av det existerande bostadsbeståndet”, skriver IMF.

Den stora överraskningen i rapporten är dock IMF:s förslag att knyta hur mycket man får låna till inkomsten. IMF föreslår att man vid sidan av det traditionella begreppet skuldkvot, det vill säga de totala skulderna i förhållande till den totala förmögenheten, ska använda sig av kvoten skuld till inkomst.

LÄS OCKSÅ: Fastighetsmäklare bakom prisrally

Lönen ska avgöra lånetaket

Fondens utredare föreslår att skuld-till-inkomst-kvoten ska komplettera det bolånetak som i dag stoppar hushåll från att belåna ett bostadsköp med mer än 85 procent.

Bankerna skulle även tvingas stoppa hushåll från att dra på sig för stora lån i förhållande till vad de tjänar – oavsett belåningsgrad.

IMF motiverar sitt kontroversiella förslag med att bopriserna stiger så snabbt att skuldkvoten hela tiden ser bra ut, och att svenskarna genom de extremlåga räntorna kan dra på sig lån som i dag inte är ett problem men kan bli mycket tuffare att klara av i ett mer normalt ränteklimat.

"Borde bli tuffare"

”Få hushåll skulle inledningsvis begränsas i sitt lånande, men gränsen borde bli tuffare med tiden om bopriserna ökar snabbare än lönerna”, skriver IMF.

IMF stöder i rapporten även det amorteringskrav som är på väg att införas.

”Det är viktigt att befästa den här kulturförändringen genom att få regeln på plats”, skriver IMF.

LÄS OCKSÅ: Unik lista: Här är de verkliga boräntorna

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!