Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IMF-chefen fälls av fransk specialdomstol

Målet handlar om fel Christine Lagarde anses ha begått när hon var Frankrikes finansminister 2008.
Foto: Gael Colliguet / ©BULLS 000HW56T

LONDON. Inte ens åklagarna trodde fällande dom, men de hade fel.

IMF-chefen Christine Lagarde fälldes på måndagen för försummelse av en fransk specialdomstol.

Domen kan leda till att hon förlorar jobbet.

Det är en fransk specialdomstol som granskar franska ministrars tjänsteutövning som på måndagen fällde Christine Lagarde. Det handlar alltså inte om saker hon gjort som chef för Internationella valutafonden, ett jobb hon haft sedan 2011.

Målet handlar i stället om fel hon anses ha begått när hon var Frankrikes finansminister 2008. Det har att göra med den franske affärsmannen Bernard Tapie.

Tapie anklagade den franska banken Credit Lyonnais – en bank där den franska staten gav stora intressen – för att ha lurat honom när han sålde sin ägarandel i Adidas 1993.

Lagarde beslutade att sända målet till en tremanna-panel som fick besluta om ärendet. De kom fram till att ge Tapie över 400 miljoner euro i skadestånd.

Christine Lagarde tänker överklaga domen

Lagardes kritiker hävdade att beslutet att låta panelen fatta beslut var politiskt motiverat och menade att hon som representant för staten borde ha överklagat.

Domstolen i Paris fällde henne i dag för försummelse, men hon slapp bestraffning.


LÄS MER: Christine Lagarde åtalas för brott


Christine Lagarde befinner sig i Washington där IMF har sitt högkvarter. Enligt hennes advokater så tänker hon överklaga domen.

Om hon fälls även i högre instans så finns risken att hon tvingas avgå från sitt jobb som IMF-chef. Hon inledde sin andra femårsperiod som chef för IMF i februari i år.

Även hennes företrädare på posten var fransk, den socialistiska politikern Dominique Strauss-Kahn. Han tvingades avgå efter att ha anklagats för att sexuellt förgripit sig på en hotellanställd i New York.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!