Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan mot Jula – efter erbjudandet i kalendern

”Vi tar givetvis med oss de synpunkter som nu framkommit i vårt framtida utvecklingsarbete.” svarar Jula på kritiken. Foto: Jula

Lucka nummer 12 i Julas julkalender har fått flera kunder att reagera.

Bakom luckan döljer sig ett erbjudande på luftgevär.

– Man skyltar inte med vapen på det sättet. Ett vapen är alltid ett vapen - och det behöver inte serveras på silverfat, säger den upprörda kunden Sari Hirvo. 

Hemmafixarbolaget Jula är i blåsväder. Under tisdagen reade Jula ut luftgevär i lucka 12 på sin julkalender. Ett försäljningsknep som möttes av starka reaktioner på Facebook. 

Sari Hirvo, 45, från Järfälla var en av flera upprörda röster i kommentarsfältet. 

– Man skyltar inte med vapen på det sättet på framsidan, det ska inte vara så lättillgängligt. Det bara uppmanar folk att köpa, säger Sari Hirvo om Julas erbjudande och tillägger:

– Det finns djurplågare som gillar att skada och skrämma djur, också människor. Ett vapen är alltid ett vapen – och det behöver inte serveras på silverfat.

Erbjudandet har rört upp starka känslor. Foto: Jula

Måste göras ansvarsfullt

Att bolaget säljer luftgeväret kan Sari förstå, men det måste göras ansvarsfullt menar hon. Hon poängterar att alla butiker som säljer liknande produkter bör ha detta i åtanke.

 

LÄS MER: Köpte ny dammsugare – hemmet fylldes med aska 

 

Även Eva Sumegi, 52, från Helsingborg är upprörd över Julas julkalender. 

– I dagsläget, då många skjuts är det omoraliskt att överhuvudtaget annonsera och rea ut vapen. Hur man än vrider och vänder på det är det moraliskt fel, säger Eva Sumegi och tillägger:

– Man använder inte luftgevär med kikarsikte i sportändamål, det gör man för att roa sig med.

 

”Förstår att den kan vara kontroversiell”

Jula understryker  att deras produkter alltid ska användas enligt de bruksanvisningar, och säkerhetsanvisningar, som anges. 

”Vi förstår att produkten kan vara kontroversiell. För många är dock produkten ett redskap. Sportskytte är en stor hobby och även en stor idrott, och därför finns produkten i sortimentet." skriver Magnus Ljung, pressansvarig på Jula, i ett mejl till Expressen.

Magnus Ljung poängterar även att barn inte kan utnyttja erbjudandet i lucka 12, då man måste vara över 18 år för att köpa luftgeväret samt liknande produkter. 

"Vi lyssnar alltid på våra kunder, det är så vi lär oss och utvecklas. Vi tar givetvis med oss de synpunkter som nu framkommit i vårt framtida utvecklingsarbete.” tillägger Magnus Ljung i ett uttalande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!