Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Icas nya reklam: "Oacceptabelt"

Det är den här reklamen som just nu visas på tv som flera tittare reagerat stark på.Foto: Skärmdump
Therese Lystedt, pressansvarig på Ica säger att djuren bor på en större yta i det verkliga livet.Foto: Pressbild

Flera tittare har reagerat starkt mot Icas senaste reklamfilm.

Det eftersom matkedjan visar upp två chinchillor i en bur.

– Den här är helt klart alldeles för liten, och inte tillåten för chinchillor, säger Jonas Wahlström på Skansen-akvariet.

FAKTA

En chinchilla är en gnagare som tillhör familjen harmöss.

Chinchillor är nära släkt med marsvin och piggsvin.

Minsta tillåtna yta för en chinchilla är 0,5 m² enligt Djurskyddslagen.

Om de hålls i grupp är den minsta ytan per chinchilla 0,25 m².

För en guldhamster är minsta tillåtna yta 0,12 m².

Ett marsvin kräver 0,3 m² i minsta yta.

För en brun råtta är 0,18 m² den minsta tillåtna ytan.

I Icas senaste reklamfilm syns två chinchillor. De kallas skämtsamt för hamstrar. Buren som djuren sitter i har fått flera att reagera och rikta kritik mot företaget via Icas Facebooksida.

En av personerna som reagerat är 36-åriga Eva Jönsson från Lund, som själv haft flera chinchillor.

– Det var en hamsterbur till två chinchillor. Den var väldigt mycket för liten. Jag hade inte ens använt den som transport, menar hon.

Jonas Wahlström, som arbetar på Skansen-akvariet, förstår kritiken som tittare riktat mot Ica efter reklamfilmen.

– Självfallet är buren helt oacceptabel för att hålla två chinchillor i. Men man får väl utgå från att det var en kort reklaminspelning, säger han och fortsätter:

– Det finns regler för hur stora utrymmen chinchillor ska ha, vilket är betydligt större än en hamsterbur. Den här är helt klart alldeles för liten, och inte tillåten för chinchillor.

De två chinchillorna sitter i en bur tillsammans i reklamen.

"Det är riktigt illa"

Christoffer Magnerholdt, 33 år från Stockholm, reagerade också när han såg reklamfilmen. Han har jobbat i djurbutik i över fem år – och burens storlek gjorde honom upprörd.

– Det är så många som tror att chinchillor är någon liten leksak. Det är precis lika illa att sätta dem i en liten hamsterbur som att sätta en guldfisk i en skål, säger han.

"Jag tycker det är riktigt illa att ni sätter in två chinchillor i en sådan liten bur, även om det bara var under inspelningen. Chinchillor är känsliga djur som snabbt blir uppstressade och det ni gör är att plåga två stackars djur", skriver en annan person som reagerat på Facebook.

Reklamen i sin helhet är en parodi på TV3:s "Lyxfällan".

Ica: "En kort tid"

Therese Lystedt, pressansvarig på Ica, skriver i ett mejl till Expressen att syftet med reklamfilmen, inspirerad av TV3:s "Lyxfällan", är att visa upp veckans varor på ett underhållande och skämtsamt sätt.

"ICAs reklamfilmer är inte på riktigt utan chinchillorna bor på en större yta i det verkliga livet", skriver hon och fortsätter:

"Chinchillorna var veterinärbesiktigade inför inspelningen och bedömningen var att de inte skulle ta någon skada av att sitta i en mindre bur under tagningarna."

Therese Lystedt berättar också att djurskötare var på plats under inspelningen och bevakade djuren.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!