Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeas personal i stormöte i dag – 650 jobb ska bort

Ikeas Sveriges vd Lena Herder.
Ikea i Sverige har varslat 650 anställda.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Ikeas personal samlades till stormöten på tisdagen.

Där förtydligades att varslet som gäller 650 anställda i Sverige, och 7 500 globalt, ligger kvar.

– Man följer planen men hoppas att processen går lite fortare nu, säger Susanne Håkansson vid Unionenklubben på Ikea.

Samtidigt är ryktesspridningen och oron stor bland många anställda.

– Människor som dedikerat hela sitt yrkesliv åt Ikea har fått gå, säger en anställd.

Mellan 10.00 och 11.00 på tisdagen hölls stormöten på Ikeas kontor i Malmö och Älmhult. Där informerade företagsledningen om nästa steg i Ikeas förändringsprocess.

Möbeljätten ska satsa på e-handel och digitalisering och i kompetensskiftet stramar man åt organisationen på en del håll. 7 500 jobb ska bort globalt, men 11 500 nya kommer till.

Enligt facket var det inga nya dramatiska besked som lämnades vid stormötena.

– Man har förtydligat att varslet som lades i höstas ligger kvar och processen går enligt planerna, säger Susanne Håkansson, 2:e vice ordförande vid Unionenklubben på Ikea.

Det gäller alltså 650 anställda i Sverige, och arbetet med att identifiera tjänster som anses överflödiga i nya organisationen drar ut på tiden.

– En förändring i en stor organisation som Ikea tar tid. Några får besked sista maj, och några får vet om de är berörda eller inte den sista juni, uppger Håkansson.

Avgångsvederlag på minst 9 månader

De som inte får stanna kvar på Ikea erbjuds avgångsvederlag på minst nio månadslöner.

Expressen har i tidigare artiklar berättat om turbulensen på Ikea efter grundaren Ingvar Kamprads död 2018. Personalen har fått söka om sina jobb och intern kritik har riktats mot svagt ledarskap från ledningen.

I ledningsgruppen försvann landschefen Håkan Svedman och flera andra höga chefer. Expressen har kunnat berätta att den nya landschefen Lena Herder gått ut med ett brev till personalen. ”Vi genomlyser hela organisationen”, skriver Herder bland annat.

”Inte hört nån som fått mer”

Efter publiceringarna har flera Ikea-anställda hört av sig till Expressen för att berätta om oro och förvirring på företaget.

De vill vara anonyma.

– Söka om jobb-processen är väldigt ”kompis-rekrytering”-baserad. Så att det baseras på kompetens är bara skräp. Det är vem du känner som ger dig nytt jobb, säger en Ikea-anställd.

Han menar också att den nya lönesättningen ofta leder till mindre i lönekuvertet.

– Lönerna har mappats mot en internationell modell där man satt högsta nivåerna lägre än i dag, och vi ser att det är antingen status quo eller sänkning. Har inte hört någon som fått mer trots att man säger att man satsar på det digitala.

En annan mångårig Ikea-anställd, som också vill vara anonym, anser att ledningen behandlat lojala medarbetare illa. Den anställda är rädd att det unika med Ikea går förlorat i processen.

– En total brist på känsla har visat sig av nyrekryterade chefer inom Group Digital där de vid stora informationsmöten, jublat och hurrat vid visionen framåt samtidigt som hälften v de som lyssnat inte har något jobb kvar, eller vet inte om de har något jobb, säger den Ikea-anställda.

Ikeachef: Blir inte fler än 650

Ikeas presschef Jakob Holmström kommenterar angående tisdagens möten:

– Det här är en fortsättning på den resa vi banade väg för i november. Siffrorna vi gick ut med då, 650 varslade i Sverige, ligger kvar.

– Hur många det blir i slutändan vet vi i dag inte. Det enda vi med säkerhet kan fastställa är att vi kommer inte att överskrida den siffran.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!