Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea förlorar rätten till sitt namn i Jakarta

Ikea får inte längre heta Ikea i Indonesien.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Möbeljätten Ikea heter som sin grundare: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.
Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Trodde du också att Ikea är en förkortning för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd?

Inte i Indonesien i alla fall.

Där står Ikea-varumärket för det lokala möbelföretaget Intan Khatulistiwa Esa Abadi, enligt ett domslut i landets Högsta domstol, rapporterar ABC News.

Ikea har ett varuhus i Indonesien, i utkanten av Jakarta, i samma stil som möbeljättens andra varuhus. Mörkblå fasad med meterhöga versaler i gult med det världskända varumärket Ikea.

Men enligt en dom i Indonesiens Högsta domstol tidigare i veckan har Ikea förlorat rätten att använda sitt varumärke i landet.

Vinnaren i namntvisten är det indonesiska möbelföretaget  PT Ratania Khatulistiwa, som registrerade Ikea som varumärke 2013 - som en förkortning för Intan Khatulistiwa Esa Abadi.


LÄS OCKSÅ: Vinstrekord för Ikea


Det svenska möbelföretaget Ikea registrerade sitt varumärke i Indonesien redan 2006 - och ytterligare en gång 2010 - inför öppningen av varuhuset i Jakarta 2014. Men det har inte Indonesiens högsta domstol tagit hänsyn till.

Istället bekräftar domstolen namnkonkurrentens argument: Svenska Ikea inte har rätt till varumärket eftersom bolaget inte aktivt använt namnet kommersiellt under tre år i följd, rapporterar den indonesiska tidningen Jakarta Coconuts.


LÄS OCKSÅ: Ikea återkallar leksak: "Sluta använda den"


Niclas Bengtsson, ansvarig för medierelationer på Inter Ikea Systems i Holland, tonar ned betydelsen av domen.

- Vi kommer nu att analysera detta besked, som våra advokater i Indonesien fick i går. Men oavsett denna dom så har Inter Ikea Systems B.V. på legal väg säkrat rätten till fortsatt ägande av Ikea-varumärket i Indonesien även i framtiden, skriver Niclas Bengtsson i ett mejl - och fortsätter:

- Denna process har inte påverkat Ikea-verksamheten i Indonesien och det är vår bestämda uppfattning att den inte kommer påverkas heller i framtiden.


Följ  Dina Pengar på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!