Ikea återkallar nu många miljoner exemplar av byrån i USA och Kanada. Foto: Lasse SvenssonIkea återkallar nu många miljoner exemplar av byrån i USA och Kanada. Foto: Lasse Svensson
Ikea återkallar nu många miljoner exemplar av byrån i USA och Kanada.  Foto: Lasse Svensson
Byrån är av modellen Malm.Byrån är av modellen Malm.
Byrån är av modellen Malm.

Ikea återkallar populära byrån

Publicerad

Ikea har beslutat att återkalla alla Malm-byråer i USA och Kanada. Tre barn har avlidit efter att byråer fallit över dem.

– Det är självklart en tragedi, det är värsta tänkbara scenariot, säger Jakob Holmström, informationsansvarig på Ikea Sverige.

Tre barn har under ett år avlidit i samband med att möbler ur den populära serien Malm ramlat över dem, uppger NBC News.

I april omkom Ted Mcgee, 22 månader, efter att en byrå fallit över honom. Det fick Ikea att utfärda en andra säkerhetsvarning angående möbeln.

Jakob Holmström, informationsansvarig på Ikea Sverige, beklagar djupt det som inträffat i USA.

– Det är självfallet en oerhörd tragedi, det är det värsta tänkbara scenariot, säger han om att byråer från Ikea orsakat tre barns död.

Stort antal byråer återkallas

Han säger att Ikea under tisdagen beslutat att återkalla ett stort antal byråer i USA och Kanada. Det rör sig om minst 27 miljoner byråer, enligt AFP.

– Vi har återkallat alla byråer som inte infriar den frivilliga ASTM-standarden. Det som särskiljer den här standarden med andra länder är att byråer ska vara säkra även som fristående. Det gäller på den nordamerikanska marknaden, det gäller inte på den svenska marknaden eller någon annan marknad, säger Jakob Holmström.

Ikea utreder nu vad som orsakat de tre dödsfallen. Enligt Jakob Holmström har samtliga byråer har inte varit fastsatta i väggen, enligt det som instruktionsanvisningarna säger.

Ingen vanlig återkallelse

– Ikeabyråer är säkra när de monteras enligt möbelns monteringsanvisning och möter alla obligatoriska säkerhetsstandarder världen över, säger han.

Han poängterar att det inte är någon vanlig återkallelse – byråerna har inte haft något fabriksfel.

– Det är kopplat till handhavandefel och det har lett till väldigt tragiska olyckor. Det vi vill är att förebygga så långt vi bara kan och så långt vi har möjlighet att göra. Det är jättemånga möbler som är sålda, om den är väggfäst i enlighet med instruktionen och hanteringsanvisningen, då finns det ingen anledning till att returnera den, säger han.

"Byråerna är säkra"

I USA och Kanada får oroliga kunder lämna tillbaka sina byråer. Men samma regler gäller inte i Sverige.

– Vårt svar till oroliga konsumenter är att byråerna är säkra att använda när de är fästa i väggen. Vi vill påminna våra kunder om att se över sina byråer och se att de är ordentligt säkrade i hemmet med de medföljande tippskydden. Annars går det att beställa nya gratis, säger Jakob Holmström.

Under våren har Ikea haft en global "säkra möbeln-kampanj" för att minska antalet olyckor i hemmen.

– Vi vill öka information om att följa säkerhetsanvisningarna. Kampanjen informerar om hur tippolyckor i hemmet kan undvikas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen