Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea återkallar populära byrån

Ikea återkallar nu många miljoner exemplar av byrån i USA och Kanada. Foto: Lasse Svensson
Byrån är av modellen Malm.

Ikea har beslutat att återkalla alla Malm-byråer i USA och Kanada. Tre barn har avlidit efter att byråer fallit över dem.

– Det är självklart en tragedi, det är värsta tänkbara scenariot, säger Jakob Holmström, informationsansvarig på Ikea Sverige.

Saker som Ikea tidigare har återkallat

Under måndagen, 27 juni, valde Ikea att återkalla all mörk choklad. Orsaken var dålig redovisning av mjölk och hasselnötter i chokladen.

Den 23 juni återkallade Ikea barngrinden Patrull och uppmanade samtliga att sluta använda grinden.

I mars återkallade bolaget två bordslampor och en golvlampa av modellen Gothem, lamporna kunde ge ifrån sig elektriska stötar.

Tre barn har under ett år avlidit i samband med att möbler ur den populära serien Malm ramlat över dem, uppger NBC News.

I april omkom Ted Mcgee, 22 månader, efter att en byrå fallit över honom. Det fick Ikea att utfärda en andra säkerhetsvarning angående möbeln.

Jakob Holmström, informationsansvarig på Ikea Sverige, beklagar djupt det som inträffat i USA.

– Det är självfallet en oerhörd tragedi, det är det värsta tänkbara scenariot, säger han om att byråer från Ikea orsakat tre barns död.

Stort antal byråer återkallas

Han säger att Ikea under tisdagen beslutat att återkalla ett stort antal byråer i USA och Kanada. Det rör sig om minst 27 miljoner byråer, enligt AFP.

– Vi har återkallat alla byråer som inte infriar den frivilliga ASTM-standarden. Det som särskiljer den här standarden med andra länder är att byråer ska vara säkra även som fristående. Det gäller på den nordamerikanska marknaden, det gäller inte på den svenska marknaden eller någon annan marknad, säger Jakob Holmström.

Ikea utreder nu vad som orsakat de tre dödsfallen. Enligt Jakob Holmström har samtliga byråer har inte varit fastsatta i väggen, enligt det som instruktionsanvisningarna säger.

Ingen vanlig återkallelse

– Ikeabyråer är säkra när de monteras enligt möbelns monteringsanvisning och möter alla obligatoriska säkerhetsstandarder världen över, säger han.

Han poängterar att det inte är någon vanlig återkallelse – byråerna har inte haft något fabriksfel.

– Det är kopplat till handhavandefel och det har lett till väldigt tragiska olyckor. Det vi vill är att förebygga så långt vi bara kan och så långt vi har möjlighet att göra. Det är jättemånga möbler som är sålda, om den är väggfäst i enlighet med instruktionen och hanteringsanvisningen, då finns det ingen anledning till att returnera den, säger han.

"Byråerna är säkra"

I USA och Kanada får oroliga kunder lämna tillbaka sina byråer. Men samma regler gäller inte i Sverige.

– Vårt svar till oroliga konsumenter är att byråerna är säkra att använda när de är fästa i väggen. Vi vill påminna våra kunder om att se över sina byråer och se att de är ordentligt säkrade i hemmet med de medföljande tippskydden. Annars går det att beställa nya gratis, säger Jakob Holmström.

Under våren har Ikea haft en global "säkra möbeln-kampanj" för att minska antalet olyckor i hemmen.

– Vi vill öka information om att följa säkerhetsanvisningarna. Kampanjen informerar om hur tippolyckor i hemmet kan undvikas.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!