Ikea återkallar trumpinnarna och slaginstrument från serien Lattjo. Foto: Skärmdump Ikea
Ikea återkallar trumpinnarna och slaginstrument från serien Lattjo. Foto: Skärmdump Ikea

Ikea återkallar leksak: "Sluta använda den"

Publicerad

Ikea återkallar trumpinnar och slaginstrument på grund av kvävningsrisk.

Det meddelar möbeljätten i ett pressmeddelande.

Både trumpinnarna och slaginstrumenten ingår i produktserien Lattjo. Ikea meddelade på torsdagen att de återkallas på grund av risken för kvävning.

"IKEA uppmanar kunder som har LATTJO trumpinnar eller LATTJO slaginstrument att omedelbart sluta använda dessa och återlämna de till närmsta IKEA varuhus för full återbetalning", skriver Ikea i pressmeddelandet.

Ikea-medarbetare har upptäckt att gummibollen på trumpinnarna kan lossna. Det ska i sin tur innebära en risk för yngre barn, då det kan leda till att de kvävs. Ikea meddelar att inga sådana incidenter dock rapporterats.

Sålts sedan november

– Säkerhet är av högsta prioritet för Ikea och alla våra produkter testas för att uppfylla lagar och standarder världen över. Vi har nolltolerans när det kommer till våra barnprodukter, säger Cindy Andersen affärsområdeschef på Barnens Ikea i ett pressmedelande.

– Vi genomför kontinuerligt tester av våra produkter och har vid dessa tester upptäckt risker och därför återkallar vi nu produkterna som en försiktighetsåtgärd, fortsätter Cindy Andersen.

Produkterna har sålts på Ikea-varuhusen sedan 1 november i fjol.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen