Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea återkallar bord – sex personer kan ha skadats

Kunderna uppmanas lämna borden till valfritt Ikea-varuhus för full återbetalning.Foto: JENS CHRISTIAN
Utfällbara bordet Glivarp.Foto: Ikea

Möbeljätten Ikea uppmanar alla sina kunder att sluta använda och lämna tillbaka det utfällbara bordet Glivarp.

Det efter rapporter om att utdragsskivan på bordet, i vitt frostat glas, kan ramla av, uppger Aftonbladet.

– Det har varit sex personskador varav tre fått uppsöka sjukvård, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea till tidningen.

"Vi har fått rapporter från kunder att utdragsskivan kan lossna från skenorna och ramla av. Eftersom våra kunders säkerhet är av högsta prioritet ber vi samtliga kunder att lämna tillbaka bordet.", säger Cindy Andersen, affärsområdeschef för kök och matsalsmöbler på Ikea, i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller bara Glivarp-bord i frostat glas sålda efter 1 januari 2017. Bord av samma modell i transparent glas har en annan konstruktion och är säkert att använda enligt företaget. 

Den som har frågor hänvisas till Ikeas kundtjänst. På företagets sajt finns även instruktioner för hur bordet ska nedmonteras.

Utfällbara bordet Glivarp.Foto: Pressbild Ikea

Sex personer drabbade

Enligt uppgifter till Aftonbladet har 48 rapporter kommit in från kunder som reagerat på produktens säkerhet.

– Vi har sålt ungefär 500 stycken och återkallar det här bordet i hela världen, säger Felix Östman som är presskontakt på Ikea till Aftonbladet.

Av rapporterna ska sex stycken ha gällt skador åsamkade av Glivarp-bordet.

– Det har varit sex personskador varav tre fått uppsöka sjukvård, men det har inte varit några allvarliga skador, säger Felix Östman till Aftonbladet.

Kunderna uppmanas att lämna borden till valfritt Ikea-varuhus för full återbetalning. Även den som inte har kvar kvittot kommer att bli fullt ersatt för sitt bord.

"Ikea beklagar de problem som eventuellt kan uppstå", skriver företaget vidare i pressmeddelandet.

Rättelse: Tidigare innehöll artikeln en bild på en annan konstruktion av bordet. Den är säker att använda.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!