Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea anklagas för att undvika betala skatt

Ikea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på miljarder i skatteintäkter.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Ingvar Kamprad.
Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
- Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.

Ikea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på  miljarder i skatteintäkter.

Bakom kritiken står den Gröna gruppen i EU-parlamentet. Gruppen har i en detaljerad rapport räknat ut att skattebetalarna gått miste om cirka en miljard euro – motsvarande cirka 9,5 miljarder svenska kronor – i skatteintäkter på mellan 2009-2014.

– Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter.

EU-kommissionen ska nu syna möbeljättens skatteupplägg.

Anklagelserna har hörts förr om Ikea:s avancerade skatteplanering för att undgå skatt i de olika länder där man är verksamma.

Men det har nästan alltid stannat där. Den här gången är det dock mer än vanligt mullrande. Nu är det EU-parlamentets Gröna grupp, där bland annat Miljöpartiet ingår, som i en skarp rapport går igenom Ikea:s  skatteupplägg och kräver att kommissonen ska agera och skärpa skattereglerna inom EU.

Och för att illustrera Ikea:s upplägg har den Gröna gruppen tagit till samma grepp som när man monterar samman en Billy-bokhylla eller någon annan IKEA-pryl med hjälp av instruktion, skruvar och skruvdragarna.


LÄS OCKSÅ: Ikea förlorar rätten till sitt namn i Indonesien

Har gjort om Ikea:s instruktion

IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.

Rubriken på instruktionen: "Ikeas skatteflykt".''Vi uppskattar att Ikea lyckades undvika att betala minst 9,5 miljarder kronor i skatt i Europa mellan 2009-2014'', skriver gruppen i den svenska versionen av illustrationen.

Det är genom ett avancerat bollande med pengarna olika företag inom Ikea-gruppen som man lyckats med skatteklippet anser EU-gruppen i sin rapport.

– Ikea har skoningslöst undvikit dess skatteplikter och åsamkat enorm skada till europeiska länder skatteintäkter, säger Sven Geigold, ekonomisk talesperson för de Gröna i ett pressmeddelande.


LÄS OCKSÅ: Ikea återkallar leksak: "Sluta använda den"

Hon står bakom

Ikea-varuhusen minskar sina vinster genom att betala 3 procent i royalty till Inter Ikea Group som sitter i Nederländerna. Det är Inter som äger varumärket Ikea, inte de enskilda varuhusen.

Sedan fortsätter bollandet mellan olika bolag inom gruppen, ''dolda mottagare'', och länder med förmånliga skatteavtal.

Slutsumman för de senaste sex åren (2009-2014) i Europa landar på cirka 9,5 miljarder svenska kronor som de europeiska skattebetalarna gått miste om enligt de Grönas rapport.

En av arkitekterna bakom den kritiska Ikea-rapporten står franska EU-parlamentarikern Eva Joly, 72, en aktad före åklagare i Frankrike.

Eva Joly, som ursprungligen kommer från Norge, är oerhört skarp i sin kritik.

– Det är skadligt för hela samhäller när företag försöker minska skatt så mycket som möjligt, säger Eva Joly till Dagens Nyheter.


LÄS OCKSÅ: Här får alla anställda en extra månadslön

Ställd direkt till EU-kommissionen

Hon säger till tidningen att företagen borde tvingas ut i offentligheten med sin bokföring.

– Bland annat borde informationen som företagen ska lämna till skattemyndigheterna vara offentliga. Sådana uppgifter som berör medborgarna ska inte vara hemliga.

Den kritiska Ikea-rapporten med följebrev är ställd direkt till EU-kommissionen som nu tänker agera.

''Kommissionen har noterat rapporten och dess slutsatser och kommer att studera den i detalj, skriver EU-talespersonen Vanessa Mock, enligt Dagens Nyheter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!