Ikea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på miljarder i skatteintäkter. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopIkea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på miljarder i skatteintäkter. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Ikea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på miljarder i skatteintäkter. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over PreIngvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
Ingvar Kamprad. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre
- Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold- Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
- Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.
IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.

Ikea anklagas för att undvika betala skatt

Publicerad

Ikea anklagas för att genom avancerad skatteplanering ha ''lurat'' EU-länder på miljarder i skatteintäkter.

Bakom kritiken står den Gröna gruppen i EU-parlamentet. Gruppen har i en detaljerad rapport räknat ut att skattebetalarna gått miste om cirka en miljard euro – motsvarande cirka 9,5 miljarder svenska kronor – i skatteintäkter på mellan 2009-2014.

– Ikea har ett ovanligt aggressivt upplägg som syftar till att helt undgå skatt, säger parlamentarikern Eva Joly till Dagens Nyheter.

EU-kommissionen ska nu syna möbeljättens skatteupplägg.

Anklagelserna har hörts förr om Ikea:s avancerade skatteplanering för att undgå skatt i de olika länder där man är verksamma.

Men det har nästan alltid stannat där. Den här gången är det dock mer än vanligt mullrande. Nu är det EU-parlamentets Gröna grupp, där bland annat Miljöpartiet ingår, som i en skarp rapport går igenom Ikea:s skatteupplägg och kräver att kommissonen ska agera och skärpa skattereglerna inom EU.

Och för att illustrera Ikea:s upplägg har den Gröna gruppen tagit till samma grepp som när man monterar samman en Billy-bokhylla eller någon annan IKEA-pryl med hjälp av instruktion, skruvar och skruvdragarna.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea förlorar rätten till sitt namn i Indonesien

Har gjort om Ikea:s instruktion

IKEA:s instruktion har helt enkelt gjorts om för att illustrera koncernens avancerade sätt att betala så lite skatt som möjligt i de olika EU-länderna.

Rubriken på instruktionen: "Ikeas skatteflykt".

 

 

''Vi uppskattar att Ikea lyckades undvika att betala minst 9,5 miljarder kronor i skatt i Europa mellan 2009-2014'', skriver gruppen i den svenska versionen av illustrationen.

Det är genom ett avancerat bollande med pengarna olika företag inom Ikea-gruppen som man lyckats med skatteklippet anser EU-gruppen i sin rapport.

– Ikea har skoningslöst undvikit dess skatteplikter och åsamkat enorm skada till europeiska länder skatteintäkter, säger Sven Geigold, ekonomisk talesperson för de Gröna i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea återkallar leksak: "Sluta använda den"

Hon står bakom

Ikea-varuhusen minskar sina vinster genom att betala 3 procent i royalty till Inter Ikea Group som sitter i Nederländerna. Det är Inter som äger varumärket Ikea, inte de enskilda varuhusen.

Sedan fortsätter bollandet mellan olika bolag inom gruppen, ''dolda mottagare'', och länder med förmånliga skatteavtal.

Slutsumman för de senaste sex åren (2009-2014) i Europa landar på cirka 9,5 miljarder svenska kronor som de europeiska skattebetalarna gått miste om enligt de Grönas rapport.

En av arkitekterna bakom den kritiska Ikea-rapporten står franska EU-parlamentarikern Eva Joly, 72, en aktad före åklagare i Frankrike.

Eva Joly, som ursprungligen kommer från Norge, är oerhört skarp i sin kritik.

– Det är skadligt för hela samhäller när företag försöker minska skatt så mycket som möjligt, säger Eva Joly till Dagens Nyheter.

 

LÄS OCKSÅ: Här får alla anställda en extra månadslön

Ställd direkt till EU-kommissionen

Hon säger till tidningen att företagen borde tvingas ut i offentligheten med sin bokföring.

– Bland annat borde informationen som företagen ska lämna till skattemyndigheterna vara offentliga. Sådana uppgifter som berör medborgarna ska inte vara hemliga.

Den kritiska Ikea-rapporten med följebrev är ställd direkt till EU-kommissionen som nu tänker agera.

''Kommissionen har noterat rapporten och dess slutsatser och kommer att studera den i detalj, skriver EU-talespersonen Vanessa Mock, enligt Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen