Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idrottsstjärnor står bakom det utpekade bluffbolaget

Sportlegendarerna JO Waldner, Frank Andersson och Tomas Brolin gör reklam för kritiserade bolaget Kambua.Foto: PRESSBILD/KAMBUA

Företaget Kambua International säger sig kunna ge kunderna 25 procent i avkastning. Men bolaget pekas ut som en bluff, och Skatteverket har ifrågasatt om verksamheten ens existerar. 

Men företaget får nu draghjälp av idrottsstjärnorna Tomas Brolin, Frank Andersson och JO Waldner. 

– Med Kambua är jag alltid en vinnare, säger den före detta brottaren Frank Andersson i det pressmeddelande som investeringsföretaget Kambua skickade ut den 16 maj. 

Förkortningen Kambua står för Konsten Att Må Bra Utan Anledning. Affärsidén innebär att kunder får sätta in pengar hos Kambua, som sedan via en mjukvara och dess algoritmer väljer ut spel som kundernas pengar ska satsas i. Algoritmen avgör om pengarna ska satsas på en vinst eller en förlust för exempelvis ett lag i ett visst spel. 

Enligt bolaget har man via denna kombination av investerings- och tipsverksamhet kunnat ge kunderna en skyhög avkastning på 25 procent per år. Kambua tar emot summor från 50 000 kronor och uppåt. Bolaget har verkat sedan 2012 och var tidigare registrerat i skatteparadiset Seychellerna. Idag är verksamheten flyttad till Malta. 

Ifrågasatt av Skatteverket

Företaget är starkt ifrågasatt av Skatteverket. Myndigheten har inte kunnat konstatera att Kambuas verksamhet verkligen finns. 

– Skatteverket anser att inget tyder på att någon affärsmässig verksamhet överhuvudtaget har bedrivits i Kambua International Ldt, skriver Skatteverket i ett omprövningsbeslut från 2016, som rör Kambuas vd Stefan Sandströms skattskyldighet. 

Enligt myndigheten består Kambua av ett så kallat pyramidupplägg. Det skulle i så fall innebära att den avkastning som utlovas finansieras av att nya kunder hela tiden tillför nya pengar. 

 

LÄS ÄVEN: Myndighetens kritik mot bankerna: "Inte acceptabelt" 

 

Skatteverket har inte kunnat konstatera att Kambuas verksamhet verkligen finns. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket: ”Bygger på att nya kunder betalar”

I beslutet från Skatteverket till vd Stefan Sandström skriver myndigheten:  

”Hela din verksamhet bygger på att tidigare kunder låter sin insats stå kvar och att det hela tiden tillkommer nya kunder som vill betala in pengar. Verksamheten har enligt Skatteverkets bedömning i praktiken fungerat på så sätt att återbetalda fiktiva vinster finansierats av inbetalningar från nya kunder”.

Ann Bergqvist Pattihis, talesperson för insatsen för Utlandstransaktioner på Skatteverket, säger till Expressen att myndighetens beslut, och därmed syn på Kambua, ligger fast. 

Brolin: ”Smart affärsidé”

Trots det får Kambua draghjälp från de före detta idrottsstjärnorna Tomas Brolin, Frank Andersson och JO Waldner. 

– Jag fick en väldigt öppen genomlysning av både företaget Kambua och verksamheten. Och det gick snabbt för mig att begripa den smarta affärsidén och också välja att själv placera i produkten, säger Tomas Brolin i Kambuas pressmeddelande. 

”Med Kambua är jag alltid en vinnare”, säger Frank Andersson i bolagets pressmeddelande.Foto: Faksimil Kambuas pressmeddelande

Mattias Frisk, agent för JO Waldner och Frank Andersson, säger till Expressen att de båda före detta idrottsstjärnorna är medvetna om att Skatteverket ifrågasätter Kambua. 

– Och de vet mycket väl att verksamheten finns och existerar. De är också själva kunder och vi fick en öppen genomlysning av både verksamheten och produkten.

Hur ställer sig JO Waldner och Frank Andersson till Skatteverkets beskrivning av Kambuas verksamhet som en sorts pyramidupplägg?

– De vet ju att det är fel och att den frågan hanteras av Stefan Sandström och hans advokater. De får ju dagligen en redovisning av placeringarna, utfallen och avkastningen, skriver Mattias Frisk i ett mejl. 

Kambua har tidigare granskats av tidningen Barometern i samband med bolaget ingick i ett uppmärksammat sponsoravtal med hockeylaget Kalmar Hockey, där Kambua gick in med ett sjusiffrigt belopp över tre år. 

I granskningen anklagas Kambua för att vara en bluff. Det är anklagelser som vd Stefan Sandström kraftigt dementerar. Han menar att Kambua varit utsatt för en häxjakt med grundlösa påståenden. Han säger också att Skatteverket inte har förstått verksamheten. 

 

LÄS ÄVEN: Pernillas knep avslöjade okände bankbedragaren 

 

Tillbakavisar anklagelser

– Hade Kambua varit någon sorts bluff, så hade vi inte överlevt i sex år. Vi är inte heller anmälda till någon eller någonstans och vi har närmast total kundnöjdhet, kunder som också kan intyga att vi bedriver en seriös och transparent verksamhet. 

Har Skatteverket fel när de i en rapport 2016 konstaterade att det inte finns någon verksamhet i bolaget?

– Det är fel och en fråga för tvist mellan mig och Skatteverket. Kambua är inte anklagad för något.

Skatteverket skriver bland annat att verksamheten i praktiken fungerat på så sätt att återbetalda fiktiva vinster finansierats av inbetalningar från nya kunder. Är det också fel?

– Det har Skatteverket aldrig sagt. Det är fel. Det är i själva verket en assisterande professor på ett universitet i Miami, som lokaltidningen Barometern intervjuat, som framför det grundlösa påståendet. Men det är naturligtvis helt fel. 

Jag citerade inte Barometern, utan ett beslut från Skatteverket där dessa rader de facto står. Så jag frågar igen, har Skatteverket fel?

– De har helt fel och det kommer också att visa sig. Det är en pågående tvist där jag och mina advokater inte alls delar Skatteverkets uppfattning. 

Stefan Sandström har tidigare haft näringsförbud, mellan augusti 2010 till och med juli 2013. Vid en skatterevision kunde Skatteverket konstatera att verksamheten i Sandströms dåvarande bolag SG Independent, som sysslade med försäljning av golf- och presentartiklar, belastats med privata kostnader, enligt Barometern. 

Expressen har även sökt Tomas Brolin. 

 

LÄS ÄVEN: Orättvisa avtal för ISK – populär sparform sågas 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!