Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Idén: Ge svenskarna pengar för inflation

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef. Foto: Cornelia Nordström

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef och tidigare chefsekonom på Swedbank, öppnar för att Riksbanken ska ge pengar till alla svenskar för att få fart på inflationen.

Idén, som kallas helikopterpengar, är enligt Skingsley ”klok att diskutera”, säger hon.

Riksbanken kämpar desperat för att få fart på prisökningstakten, inflationen. Den svenska centralbanken är långt ifrån sitt mål på 2 procent, trots att ekonomin som sådan tuffar på i bra fart.

Det rekordlåga styrräntan, minus 0,5 procent, biter inte, och Riksbankens försök att pumpa ut pengar i systemet genom att köpa obligationer har inte heller lyckats.

Nästan lika mäktig som Stefan Ingves

I ett förskrivet tal på torsdagen öppnar Cecilia Skingsley, en av fem vice riksbankschefer vid sidan av riksbankschefen Stefan Ingves, för så kallade helikopterpengar.

Åtgärden, som fått sitt namn efter bilden av en centralbank som hovrar ovanför folket och slänger ut kontanter till folket, bör inte förkastas enligt den 47-årige toppekonomen.

– Med tanke på de svårigheter som fortfarande tynger många av världens ekonomier tycker jag det är klokt att diskutera olika möjligheter och inte stänga några dörrar, säger Cecilia Skingsley.

"En rad utmaningar"

Hon pekar på att det långt ifrån är ett okomplicerat förfarande, och att det är något som ”bör testas först när andra möjligheter har uttömts”.

– Det finns förstås en rad praktiska och juridiska utmaningar med detta, säger Cecilia Skingsley.

Enligt henne kan Riksbanken ge helikopterpengar via antingen ökade offentliga utgifter eller sänkta skatter.

När ekonomer diskuterar helikopterpengar är det vanligaste förslaget att centralbanken helt sonika ställer ut en check till samtliga hushåll, i hopp om att pengarna ska användas för konsumtion eller investeringar som driver upp inflationen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!