Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ica-vd:n om livsbeslutet: Därför ville jag bli kvinna

Carl Farberger ( t v) och Caroline Farberger efter det avgörande beslutet att bli kvinna.

Mitt i livet fattade Carl Farberger ett avgörande beslut: Han ville bli kvinna.

Efter könskorrigeringen ändrade Ica-direktören namn till Caroline. Men familjelivet med hustrun Ylva Rönnqvist och de tre barnen fortsätter som vanligt.

– Barnen kallar mig fortfarande pappa, berättar Caroline Farberger, 51, i sitt sommarprogram i P1.

Caroline Farberger har levt öppet som kvinna sedan hösten 2018. Det var då medarbetarna på Ica Försäkring informerades om att vd:n genomgått könskorrigering. Fotot på hemsidan byttes ut. Namnskylten ändrades Carl hade blivit Caroline.

Men den inre resan dit hade pågått länge. Caroline hade i många år känt att något i hennes liv inte stämde, att hon inte var helt rätt i sin könsroll.

Caroline Farberger före könskorrigeringen då hon ännu kallade sig Carl. Foto: ICA

Första minnet är när hon som åttaåring bläddrade i en veckotidningen och fångades av bilderna på kvinnor i vackra festkläder i ett reportage om kungaparets bröllop. Det var 1976.

– Kvinnorna såg så vackra ut och det växte upp en sorg i mig när jag insåg att jag själv inte skulle få uppleva detta. Jag var ju pojke och det ingick inte i mitt livsmanus att klä sig i klänning, berättar Caroline Farberger i sitt Sommarprogram i P1 där hon öppet och avväpnande redogör för sitt nya liv som kvinna. Och beslutet att komma ut som transsexuell.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid bröllopet 1976 som fångade åttaåringens intresse. Foto: SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Hustrun ställde till slut känsliga frågan

Caroline Farbeger försökte i många år tränga undan tankarna om en kvinnlig identitet. Utåt sett framstod hennes liv och karriär som skinande blankt. 

Uppväxt på Västkusten utanför Uddevalla och i Lerum, toppresultat i skolan, kursetta på kompanibefälutbildningen under militärtjänstgöringen på I15 i Borås, både civilingenjör och civilekonom efter avslutade studier på Chalmers och Handelshögskolan.

Senare gift med jämnåriga Ylva och förälder till tre barn. Efter tio år på Trygg-Hansa rekryterades Caroline till vd-posten på Icas försäkringsbolag.

Caroline Farberger debuterar som sommarvärd i P1 och berättar om sin transition. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ändå kändes något fel. Hon beskriver det som ett ”mentalt skoskav”. Till slut tog hustrun Ylva upp det känsliga ämnet.

 – Hon hade sett hur jag började raka benen och klä mig privat i material som inte var så typiskt manliga, förklarar Caroline i sitt sommarprat.

Hustrun ställde frågan rakt ut: Vill du hellre vara tjej?

Caroline slog det först ifrån sig, men lät det till sist sjunka in och insåg att det måste undersökas. Nu eller aldrig måste hon ta tag i sina grubblerier.

”Känslan var magisk”

Vägen från Carl till Caroline var inte spikrak, men hon gjorde som hon brukade: Identifierade vad som måste göras och jobbade sedan med att systematiskt bocka av uppgifterna.

– Jag kände att jag måste testa i praktiken, så våren 2017 tog jag professionell hjälp att sminka mig, hitta kläder och skaffa en fin peruk. 

– Sedan gick jag nerför Drottninggatan klädd som en kvinna, snyggt sminkad och en peruk med långt gyllenbrunt hår, knälång kjol, snyggt skuren topp och ett par ballerinaskor. Känslan var magisk. En fullständig harmoni infann sig i mig.

Beslutet om en könskorrigering växte fram och processen gick i många små och större steg. 

Som att komma ut för familj, släkt, vänner, arbetskamrater. Eller att gå till en logoped och träna rösten till ett ljusare tonläge samtidigt som hormonbehandlingen började kicka in.

Ylva Rönnqvist och Caroline Farberger lever fortfarande som ett gift par. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

En hemlig Facebookgrupp som Caroline startade blev också en slags ventil där närstående kunde uppdateras om läget.

Caroline led av något som kallas könsdysfori. Man känner då att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten. Detta kan åtgärdas med medicin och kirurgi, men först efter en diagnos som fastställs efter utredning.

Berör inte sexuell läggning

Könsdysfori har dock inget med sexuell läggning att göra, påpekar hon. För Caroline och Ylva var det naturligt att de skulle fortsätta leva som ett gift par även efter könskorrigeringen.

– Ylva och jag älskar varandra innerligt. Vi kommer att fortsätta att leva och bo ihop som gifta och har sedan tidigare en relationsform som fungerar bra för oss, förklarade Caroline i den stora intervjun i Di Weekend där hon först kom ut som transperson.

Caroline Farberger utsågs till Årets HBTQ-person vid QX-galan i februari. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utsedd till årets HBTQ-person

Namn: Caroline Farberger

Ålder: 51

Bor: Sigtuna

Familj: Hustrun Ylva och tre barn

Bakgrund: Född i Lund och uppväxt i Uddevalla och Lerum

Karriär: Dubbla examina som civilekonom och civilingenjör. Har arbetat som managementkonsult och haft chefspositioner på Trygg-Hansa. I dag vd för Ica Försäkringar.

Övrigt: Fick pris som årets HBTQ på QX-galan- Debuterar 1 juli som sommarvärd i P1.

De tre barnen i grundskoleåldern invigdes i planerna under viss vånda. Men de tog det bra, säger Caroline i Sommarprogrammet.

– Barnen kallar mig fortfarande för pappa. Inget konstigt med det, varken för dem eller för mig. Barn föds inte med normer, utan vad som är normalt är något de fångar upp av oss vuxna.

Caroline Farberger några veckor efter at hon avslöjat nyheten om sin könskorrigerig.

Den 14 september förra året klev Caroline Farberger för första gången gång in på kontoret hos Ica Försäkringar som kvinna. Kostymenoch andra manligt kodade kläder hade hon då lagt i en sopsäck och lämnat till Röda korset.

Denna dag kom hon till jobbet i Hugo Boss-outfit, högklackat och målade naglar. Mötet med kollegerna var nervöst, sannolikt var hon den första, åtminstone i Sverige, med en hög position i näringslivet som genomgått könskorrigering.

Men Caroline kände sig trygg i vetskapen att hon stöttades av högsta cheferna i Ica-koncernen.

Caroline Farberger är vd för ett av bolagen i jättelika Ica-koncernen. Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Under sitt första år som kvinna i näringslivet har det blivit många aha-upplevelser. Umgänget mellan män och män och kvinnor och kvinnor skiljer sig mycket åt, konstaterar Ica-vd:n.

Män vill vanligen snabbt upprätta en hackordning där man inrättar sig. Ju högre upp i ordningen, desto mer lyssnad på och sedd blir man. Och det är viktigt att aldrig avvika, exempelvis i valet av kläder.

– Genom att bjuda på mig själv hoppas jag kunna avdramatisera vad könskorrigering innebär, säger Caroline Farberger i Sommar i P1. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

I de kvinnliga nätverk Caroline Farberger numera är en del av är stämningen betydligt öppnare och mer inkluderande, tycker hon.

Bilden av jämställdhet har samtidigt fått sig en törn. Hon känner att hon levt med skygglappar under åren som man och trallat runt i villfarelsen att näringslivet är jämställt.

Efter ett års ”prövotid” kommer Caroline Farberger även rent juridiskt kunna kunna titulera sig kvinna. Eller som hon själv säger: Yrkeskvinna och familjefar.

Kan inte vara kvar i Frimurarna

I samband med det är det tack om hej till medlemskapet i ordenssällskapet Frimurarna där man vanligen inte välkomnar kvinnor. Men det får det vara värt tycker Caroline som hoppas att hennes berättelse kan inspirera och gjuta mod i andra transpersoner.

– Jag insåg att det finns ett värde i att berätta att det faktiskt går att göra en könskorrigering, även inom näringslivet. Genom att bjuda på mig själv hoppas jag kunna avdramatisera vad könskorrigering innebär, säger hon i Sommar i P1.

Fotnot: Caroline Farbergers program sänds i P1 den 1 juli 13.00, och på sverigesradio.se/sommar från 07.00 samma dag.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!