Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica rensar ut Gevalia från butikshyllorna

Ica slutar sälja flera Gevalia-sorter.

Orsaken: Deras kaffe är för dyrt.

– Anledningen till att vi tagit bort produkterna är att vi anser att det internationella företaget JDE, som äger varumärket Gevalia, gör en oskälig prishöjning på Gevalias kaffe.

Det handlar om runt 30 procent av kaffetillverkaren Gevalias volymer som nu försvinner från Ica centralt.

Från Icas sida menar man att det genomförts en höjning av priserna när förpackningarna gjorts om – och dessutom blivit mindre. Priserna bör pressas neråt, anser varuhandelsjätten.

– Vi tycker inte de gjort vad de kan för att pressa priserna och därför har Ica tagit det här beslutet, säger Anna Hedström, presschef på Ica.

Beslutet drabbar Gevalias lansering av flera nya kaffesorter.

– De har höjt priset utan rimliga skäl, säger Anna Hedström.


LÄS MER: Ica-handlarna som tjänade mest under 2016


Det är Ica centralt som stoppar leveranserna. Fortfarande är det fritt fram för de enskilda handlarna att beställa kaffet via annat håll, från lokala leverantörer eller från Gevalia direkt.

– Men det brukar ligga i de flestas intresse att pressa priserna och inte ha för dyra produkter på hyllorna, säger Anna Hedström.

Stoppas: Gevalia Aromatico.

Betydligt dyrare kilopris

Höjningen av de stoppade produkterna ligger på mellan tolv och femton procent, en smygökning som Ica anser vara för högt och inte motsvarar råvarupriset på kaffe i världen.

Ett av kaffemärkena som stoppas är Gevalia Aromatico.


LÄS MER: Ilskan mot Icas reklamfilm


– Utifrån att samsyn ej nåtts i ärendet har Ica Sverige beslutat att endast ha kvar tre artiklar av deras bryggkaffe i sortimentet, skriver en av Ica butiker i ett kundmeddelande som Aftonbladet publicerat.

Enligt Ica är det bara Gevalia som genomfört prishöjningar på kaffe.

Gevalia: Hoppas på lösning

På Gevalia säger man att det pågår en diskussion med Ica om kaffet.

– Vi hoppas kunna se alla Gevalias produkter på Icas hyllor snart och det pågår samtal med Ica just nu. Gevalia är en av Sveriges mest älskade produkter och vi hoppas att detta löser sig, säger Joanna Mossberg, presskontakt på Gevalia.

Kommer ni att sänka priserna?

– Det är inget vi kan kommentera just nu, säger Joanna Mossberg

Gevalia relanserade för en kort tid sedan sitt varumärke, bland annat med reklamfilmer som knyter an till den klassiska ”Om du får oväntat besök”-epoken.

– I samband med relanseringen har förpackningarna gjorts om och i vissa fall har paketstorleken branschanpassats, säger Joanna Mossberg på Gevalia.

Fler säljer kaffe i mindre förpackningar

Flera av Gevalias konkurrenter – som Zoegas och Löfbergs lila  – har sedan tidigare gått över till förpackningar på 450 gram istället för den mer klassiska kaffevikten på ett halvt kilo.

”Olika kaffesorter kostar olika mycket att köpa in. Vi har ändrat vikten på delar av vårt sortiment för att hitta ett enhetligt pris (per paket) som gör att hela vårt enkelcertifierade sortiment kan ingå i kampanjer”, motiverar exempelvis Löfbergs lila sitt beslut att variera storleken på förpackningen.

Slutar du köpa Gevalia nu?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!