Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Kina kan du redan mobilsurfa på 5G

Kinas tre största mobiloperatörer erbjuder nu 5G abonnemang.Foto: LONG WEI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kina har just startat sitt 5G nätverk. I storstäder som Peking och Shanghai går det nu att teckna abonnemang.Foto: IMAGINECHINA / ZHANG DAOZHENG - IMAGINECHINA/SI SIPA USA

Längtar du efter nya supersnabba 5G?

Kineserna behöver inte vänta längre.

De har just tryckt på startknappen för landets 5G-nät.

Kina vill inte kopiera längre, de vill ta ledningen inom teknologi.

Det var 2015 som Kinas ledare lanserade ”Made in China 2025”. Målet är att bli ledande inom en rad teknologiområden år 2025, allt från robot-teknologi till AI, artificiell intelligens.

Ett sånt viktigt område är framtidens mobilnät och den uppgradering från 4G som nu börjar rullas ut. Sydkorea var först i fjol med 5G, ett par amerikanska bolag har teststartat i några storstäder.

Men det är den kinesiska jätten Huawei som på många områden lett utvecklingen och nu är den största tillverkaren av 5G-utrustning, i konkurrens med bland annat Ericsson och Nokia.

När de tidigare mobilnäten som 3G och 4G kördes i gång så låg Kina långt efter. Patenten tillhörde västerländska företag som just Ericsson eller amerikanska Qualcomm. När nu 5G är här, så är det i stället Huawei som har flest patent, 35 procent enligt en sammanställning från februari i år.

Finns i 50 kinesiska storstäder

Och i fredags var det dags för den stora lanseringen i Kina. De tre stora kinesiska mobiltelefonjättarna, China Mobile, China Telecom och China Unicom var med från start.

5G är nu tillgängligt i 50 kinesiska storstäder (det är ingen brist på sådana, Kina har över 160 miljonstäder). Bara i Shanghai har 12 000 basstationer aktiverats för att täcka större delen av staden.

Enligt analysfirman Bernstein Research har Kina nu världens största 5G-nätverk. Chris Lane arbetar där och säger så här till Reuters:

– Nätverkets skala och priset på deras 5G-service kommer att ha avgörande effekter genom hela industrin.

Ett månadsabonnemang med 5G kostar från 170 kronor. Hastigheten är upp till 100 gånger snabbare än 4G.Foto: SHEN BOHAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Över tio miljoner kineser hade redan i förväg anmält sitt intresse för att teckna 5G abonnemang. En del har klagat på det relativt höga priset. Ett månadsabonnemang med 5G kostar motsvarande 170 kronor och ger 30 Gigabyte i data. Ett kinesiskt 4G abonnemang går att få för runt 30 kronor.

– Det billigaste paketet kostar lika mycket som jag spenderar på mat på sex dagar. Jag har inte råd, beklagade sig en användare på det sociala nätverket Weibo.

Men tillväxtpotentialen i Kina är enorm. Analytiker vid CCS Insight förutspår att det kommer att finnas en miljard 5G användare världen runt år 2023, cirka hälften av dem i Kina.

Betydligt snabbare uppkoppling

Det finns redan i dag över 850 miljoner smartphone-användare i Kina. Det ger också kinesiska IT-företag en fördel eftersom mängden information och data från användarna är så mycket större än vad västerländska företag har tillgång till. 

5G ger mobilanvändarna betydligt snabbare uppkoppling än dagens 4G-teknik, upp till 100 gånger snabbare. Det öppnar också vägen för nya användningsområden, som exempelvis förarlösa bilar, fjärrstyrda medicinska operationer och det som brukar kallas ”sakernas internet”, maskiner och utrustning med sensorer som kommunicerar med varandra.

För Kina är det förstås också en viktig prestigevinst att nu snabbt gå om USA vad gäller den praktiska användningen av 5G. Det pågår ett handelskrig mellan Kina och USA, men också ett slags kallt krig inom just teknologiområdet.

USA anklagar Huawei för att vara en säkerhetsrisk och har förbjudit all användning av den kinesiska jätten vid utbyggnaden av amerikanska 5G-nät. Washington menar att Huawei i hemlighet kan spionera för den kinesiska staten, något Huawei bestämt förnekar.

Flera andra länder - som Australien och Nya Zeeland - har också infört förbud mot Huawei och USA:s president Donald Trump har uppmanat EU att göra detsamma. En EU-rapport som kom ut i oktober varnade för att en 5G-leverantör från ”fientliga” länder kan orsaka cyberattacker.

Svenska operatörer väntas komma igång med 5G nästa år

I Sverige ses lagen över för att i framtiden göra det möjligt att stoppa kinesiska leverantörer av 5G. Svenska operatörer väntas komma igång med 5G nästa år.

Men även om pressen ökat mot Huawei så har företaget inte haft några större problem att hitta nya kunder. Enligt Huawei har 60 kommersiella kontrakt skrivits med mobilleverantörer runtom i världen, fler än Ericsson och Nokia. Däribland 28 kontrakt i Europa.

Kina var under decennier känt som världens fabrik, där prylar tillverkades och där utländsk teknologi kopierades. Men målet nu är att ta ledningen även inom innovation. Ericsson och Nokia bjuder på hård konkurrens inom 5G-området, men USA saknar företag som bygger 5G-nätverk. USA har å andra sidan ett stort försprång vad gäller halvledarteknik. 

– När det gäller basstationer och att rulla ut utrustning, så ligger USA efter just nu, säger Alan Segal vid Digital and Cyberspace Policy Program vid tankesmedjan Council on Foreign Relations till Fortune.

– Men när det gäller att utveckla den service och de produkter som använder 5G så finns det ingen anledning att tro att USA inte kommer att vara ledande, eller i alla fall inte extremt konkurrenskraftiga mot Kina.

Skillnaden är att Kina knappt ens sågs som en konkurrent för tio år sedan. Den tiden är definitivt över. 

LÄS MER: Nu är det första mobila 5G-nätet i gång

LÄS MER: Svenska regeringens drag för 5G-näten 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!