Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I dag släpps de nya sedlarna ut i handeln

200-lappen och de nya 20-, 50-, och 1000-kronorssedlarna börjar gälla från och med i dag, 1 oktober.

Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Riksbankschefen Stefan Ingves håller i presskonferensen på torsdagen.

Foto: Christian Örnberg

På torsdagen introduceras de nya sedlarna på en presskonferens som hålls av riksbankschef Stefan Ingves och Mårten Gomer, sedelteknisk expert på Riksbanken.

Expressen finns på plats och guidar dig rätt genom det största sedelbytet i svensk modern historia.

I samband med att de nya sedlarna lanseras håller riksbankschef Stefan Ingves och Mårten Gomer, sedelteknisk expert på Riksbanken en presskonferens på Riksbanken klockan 9.30.

På presskonferens ska de introducera 200-lappen och de nya 20-, 50-, och 1000-kronorssedlarna som börjar gälla från och med torsdagen, 1 oktober.

Sedan lanseras de nya 100- och 500-kronorssedlarna tillsammans med 1-, 2- och 5-kronor i oktober 2016.

Alla mynt och sedlar, förutom tiokronan, kommer att bytas ut. Aldrig tidigare i svensk historia har så många sedlar och mynt bytts ut samtidigt.

I dag finns det ungefär 78 miljarder kronor i kontanter. Riksbanken tror att det i framtiden kommer att bli behövas mindre kontanter, men vill inte spekulera i någon summa.

Läs mer här: Detta gäller för de nya sedlarna och mynten

Ogiltiga nästa år

De gamla sedlarna och kronorna blir så småningom ogiltiga, men inte förrän nästa år. Den 30 juni 2016 blir gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlar ogiltiga och ett år senare, den 30 juni 2017, går de gamla 100- och 500-kronorssedlarna tillsammans med 1-, och 5-kronorna inte längre att använda.

Pengabytet kommer att kosta cirka 150 miljoner kronor, enligt Riksbankens beräkningar. För branschorganisationen Svensk Handel beräknas notan bli omkring en miljard kronor.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!