Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I dag kommer besked om amorteringskravet

I dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller inte – ett förslag som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kritiserats för. Foto: JAN DÜSING
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller ej. 

Finansinspektionens styrelse tar beslut i frågan under förmiddagen. 

FI:s generaldirektör Erik Thedéen har utsatts för hård kritik inför beslutet – men slagit tillbaka mot kritikerna.

– De som nu diskuterar är de som lever ganska bra på den här uppgången. Fastighetsmäklare, byggbolag och banker, sa han nyligen till Göteborgs-Posten.

Vid lunchtid i dag meddelas beslutet. 

In i det sista har diskussionen kring förslaget om skärpt amorteringskrav för nya bostadslån varit extremt intensiv.

Men i dag är finansinspektionens chef Erik Thedéen framme vid målet.

Klockan 13 ska han och chefsekonom Henrik Braconier meddela beslutet vid en presskonferens. Men redan vid lunchtid väntas beslutet bli offentligt.

Finansinspektionens styrelse beslutar om nya föreskrifter med skärpt amorteringskrav. Förslaget står som punkt nummer 8 vid dagens styrelsemöte.

Landshövdingen i Stockholm håller i ordförandeklubban

Om styrelsen, som leds av landshövding Sven-Erik Österberg, skulle spola förslaget vore det ytterst förnedrande för Thedéen, som satsat hårt på att baxa förslaget i hamn. Lite pikant i sammanhanget är att Österberg tidigare varit finansmarknadsminister i en S-regering och så sent som i förra veckan 'befordrades'' till landshövdingeposten i Stockholm från den nuvarande posteringen i Norrbotten.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om amorteringskravet 

 

Erik Thedéen har också regeringsvana - men under Alliansregeringen. Han var statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Så ser nya amorteringskravet ut

Det nya amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (det vill säga inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. 

Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler.

Amorteringskravet ska öka hushållens motståndskraft

"Syftet med regleringen är att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar", skrev Finansinspektionen i ett pressmeddelande i somras. 

Finansinspektionens chef Erik Thedéen har utsatts för något som kan liknas vid psykologisk krigföring där motståndarna gått hårt åt förslaget. Bland kritikerna finns annat Bankföreningen, vars vd Hans Lindberg har kallat det "olyckligt". 

– I första hand så förstärker det här trösklarna för, framför allt, unga att komma in på bostadsmarknaden. Och det gör också att flyttkedjorna kommer att stanna upp, säger Hans Lindberg.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Som förslaget ser ut skulle det minska rörligheten, hävdar Hans Lindberg. 

– Förslaget tenderar till att låsa in folk i deras befintliga boenden och minska rörligheten på både bostadsmarknaden och lånemarknaden, det är ett olyckligt förslag helt enkelt. 

Flera ledande politiker har också ifrågasatt om det är är rätt tidpunkt att dra åt tunnskruvarna kring nya bolånetagare.

 

LÄS MER: FI:s generaldirektör Erik Thedéen vägrar att backa

 

Slår tillbaka mot kritikerna av amorteringskravet

Erik Thedéen tycks dock ha stått pall för de som vill stoppa förslaget innan det når regeringens bord. Bara några dygn innan han sätter sig ner med de sju övriga i Finansinspektionens styrelse slog han tillbaka mot kritikerna. I en intervju i Göteborgs-Posten tog han till storsläggan.

– De som nu diskuterar är de som lever ganska bra på den här uppgången. Fastighetsmäklare, byggbolag och banker. De har det ganska bra när det går upp. Men vilka är det som inte har det bra? Det är folk som inte kommer in på bostadsmarknaden, för att priserna gick upp 10 procent det här året också. De får bo i tredjehandskontrakt. Och fortsatte:

– De får bo i tredjehandskontrakt utanför Göteborg. Men de personerna är inte ens med runt bordet, de är inte intervjuade i tidningar eller sitter med och fattar beslut. De är inte remissinstanser. Vi skickar inga brev till bostadslösa 19-åringar utanför Göteborg. Det är väldigt viktigt att ha det perspektivet också. När vi pratar om kritiken till det här förslaget, då ska man veta att det är många som har ett egenintresse.

Bland de som backat upp Erik Thedéen finns förre finansministern Anders Borg.

– Nu behöver Finansinspektionen stöd, inte kritik”, skrev Borg bland annat på Facebook för några dagar sedan.

Men moderaterna och flera andra partier vacklar eller ställer sig avvisande.

Finansministern har inte tagit ställning

Finansminister Magdalena Andersson (S) har hittills valt att ligga lågt och invänta Finansinspektionens beslut.

 

LÄS MER: Tänk på det här innan du lånar pengar

 

Det är regeringen som ska godkänna de nya föreskrifterna - kasta det i papperskorgen eller alternativt skjuta på det eftersom det knappast är ett drömbeslut för en regering som är på väg in i ett valår. 

1 mars 2018 är datumet som satts för de nya amorteringskraven.

Det innebär att lån som tas efter 1 mars 2018 ska behandlas inom ramen för de nya kraven. Lån som tas före kommer inte innefattas av kraven.

Tanken var först införa kraven vid årsskiftet, men detta datum fick skjutas fram två månader.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!