I dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller inte – ett förslag som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kritiserats för. Foto: JAN DÜSINGI dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller inte – ett förslag som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kritiserats för. Foto: JAN DÜSING
I dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller inte – ett förslag som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kritiserats för. Foto: JAN DÜSING
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag kommer besked om amorteringskravet

Publicerad

I dag kommer beskedet om amorteringskravet skärps eller ej. 

Finansinspektionens styrelse tar beslut i frågan under förmiddagen. 

FI:s generaldirektör Erik Thedéen har utsatts för hård kritik inför beslutet – men slagit tillbaka mot kritikerna.

– De som nu diskuterar är de som lever ganska bra på den här uppgången. Fastighetsmäklare, byggbolag och banker, sa han nyligen till Göteborgs-Posten.

Vid lunchtid i dag meddelas beslutet. 

In i det sista har diskussionen kring förslaget om skärpt amorteringskrav för nya bostadslån varit extremt intensiv.

Men i dag är finansinspektionens chef Erik Thedéen framme vid målet.

Klockan 13 ska han och chefsekonom Henrik Braconier meddela beslutet vid en presskonferens. Men redan vid lunchtid väntas beslutet bli offentligt.

Finansinspektionens styrelse beslutar om nya föreskrifter med skärpt amorteringskrav. Förslaget står som punkt nummer 8 vid dagens styrelsemöte.

Landshövdingen i Stockholm håller i ordförandeklubban

Om styrelsen, som leds av landshövding Sven-Erik Österberg, skulle spola förslaget vore det ytterst förnedrande för Thedéen, som satsat hårt på att baxa förslaget i hamn. Lite pikant i sammanhanget är att Österberg tidigare varit finansmarknadsminister i en S-regering och så sent som i förra veckan 'befordrades'' till landshövdingeposten i Stockholm från den nuvarande posteringen i Norrbotten.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om amorteringskravet 

 

Erik Thedéen har också regeringsvana - men under Alliansregeringen. Han var statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Så ser nya amorteringskravet ut

Det nya amorteringskravet innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst (det vill säga inkomst före skatt) ska amortera en procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. 

Detta gäller utöver redan befintliga amorteringsregler.

Amorteringskravet ska öka hushållens motståndskraft

"Syftet med regleringen är att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar", skrev Finansinspektionen i ett pressmeddelande i somras. 

Finansinspektionens chef Erik Thedéen har utsatts för något som kan liknas vid psykologisk krigföring där motståndarna gått hårt åt förslaget. Bland kritikerna finns annat Bankföreningen, vars vd Hans Lindberg har kallat det "olyckligt". 

– I första hand så förstärker det här trösklarna för, framför allt, unga att komma in på bostadsmarknaden. Och det gör också att flyttkedjorna kommer att stanna upp, säger Hans Lindberg.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.Foto: VILHELM STOKSTAD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Som förslaget ser ut skulle det minska rörligheten, hävdar Hans Lindberg. 

– Förslaget tenderar till att låsa in folk i deras befintliga boenden och minska rörligheten på både bostadsmarknaden och lånemarknaden, det är ett olyckligt förslag helt enkelt. 

Flera ledande politiker har också ifrågasatt om det är är rätt tidpunkt att dra åt tunnskruvarna kring nya bolånetagare.

 

LÄS MER: FI:s generaldirektör Erik Thedéen vägrar att backa

 

Slår tillbaka mot kritikerna av amorteringskravet

Erik Thedéen tycks dock ha stått pall för de som vill stoppa förslaget innan det når regeringens bord. Bara några dygn innan han sätter sig ner med de sju övriga i Finansinspektionens styrelse slog han tillbaka mot kritikerna. I en intervju i Göteborgs-Posten tog han till storsläggan.

– De som nu diskuterar är de som lever ganska bra på den här uppgången. Fastighetsmäklare, byggbolag och banker. De har det ganska bra när det går upp. Men vilka är det som inte har det bra? Det är folk som inte kommer in på bostadsmarknaden, för att priserna gick upp 10 procent det här året också. De får bo i tredjehandskontrakt. Och fortsatte:

– De får bo i tredjehandskontrakt utanför Göteborg. Men de personerna är inte ens med runt bordet, de är inte intervjuade i tidningar eller sitter med och fattar beslut. De är inte remissinstanser. Vi skickar inga brev till bostadslösa 19-åringar utanför Göteborg. Det är väldigt viktigt att ha det perspektivet också. När vi pratar om kritiken till det här förslaget, då ska man veta att det är många som har ett egenintresse.

Bland de som backat upp Erik Thedéen finns förre finansministern Anders Borg.

– Nu behöver Finansinspektionen stöd, inte kritik”, skrev Borg bland annat på Facebook för några dagar sedan.

Men moderaterna och flera andra partier vacklar eller ställer sig avvisande.

Finansministern har inte tagit ställning

Finansminister Magdalena Andersson (S) har hittills valt att ligga lågt och invänta Finansinspektionens beslut.

 

LÄS MER: Tänk på det här innan du lånar pengar

 

Det är regeringen som ska godkänna de nya föreskrifterna - kasta det i papperskorgen eller alternativt skjuta på det eftersom det knappast är ett drömbeslut för en regering som är på väg in i ett valår. 

1 mars 2018 är datumet som satts för de nya amorteringskraven.

Det innebär att lån som tas efter 1 mars 2018 ska behandlas inom ramen för de nya kraven. Lån som tas före kommer inte innefattas av kraven.

Tanken var först införa kraven vid årsskiftet, men detta datum fick skjutas fram två månader.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen