Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Sven Lindwall
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Sven Lindwall

I dag börjar räntan rusa

Publicerad
Uppdaterad
Riksbanken tar i dag ett första steg mot ny chockränta - och om drygt ett år kan räntan ha rusat upp mot 5,50 procent.
Men det går att pruta - nöjda bolånekunder vittnar just nu om en ränterabatt på drygt 25 procent av lånekostnaden.
- Gapet mellan förhandlad ränta och bankernas officiella räntor har ökat så det lönar sig verkligen att förhandla just nu, säger Christer Fälldin, chefredaktör på räntesajten Comboloan.
Comboloan har 100 000 medlemmar som rapporterar in sina förhandlingsframgångar och efter att de mest extrema fallen rensats bort och tillräckligt många rapporter kommit in publiceras de förhandlade räntorna på sajten.
Just nu verkar Handelsbanken vara mest desperat på att locka till sig bolånekunder - där har kunder rapporterat in att den rörliga tremånadersräntan prutats ned från 3,39 till 2,50 procent.
För ett tvåmiljonerslån innebär det en dryg tusenlapp lägre månadskostnad efter skatteavdrag - en ränterabatt på drygt 25 procent.
Dagens potentiella ränterabatt på 0,89 procentenheter hos Handelsbanken kan jämföras med läget på bolånemarknaden för ett år sen då Comboloans medlemmar rapporterade om att bästa prutmån på ett tremånaderslån var 0,22 procentenheter.

"Gäller att vara förberedd"

Även andra storbanker som SEB, Swedbank och Nordea bjuder på liknande rabatter just nu.
- De som verkligen anstränger sig för att få en rabatt kan lyckas bra med det i dag. Men det gäller att vara väl förberedd och skaffa sig bra argument, säger Christer Fälldin.
Tisdagens räntebesked från Riksbanken är början på flera höjningar av räntan under året.
Riksbankens reporänta kommer under året höjas med 1,5 procentenheter och i slutet av nästa år har den höjts med 2,5 procentenheter, enligt experterna på räntemarknaden.
För bolåneräntan kommer dagens väntade höjning med en kvarts procentenhet inte ha någon större betydelse, men om Riksbanken också skruvar upp prognosen för hur snabbt räntan ska höjas innebär det höjda boräntor.

Stiger till 5,5 procent

Samtidigt ökar skillnaden mellan reporäntan och bolåneräntan. Den är nu dubbelt så hög jämfört med tidigare och det innebär, enligt Nordeas ränteanalytiker, att boräntan stiga till 5,5 procent i slutet av nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen