Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllades av Strandhäll (S) – sparkad 8 månader senare

Ann-Marie Begler väntar nu på nytt jobb sedan hon sparkats från jobbet som chef för Försäkringskassan.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
För åtta månader sedan hyllade socialminister Annika Strandhäll Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler på Twitter.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annika Strandhäll (S) hyllade Ann-Marie Begler på Twitter – åtta månader senare sparkades hon av ministern.

Samtidigt slår Strandhäll tillbaka mot Begler som misstänker att petningen beror en rädsla att förlora valet.

– Det är Beglers helt egna tolkning, säger Annika Strandhäll till nyhetsbyrån TT.

Socialminister Annika Strandhäll är van att ta till Twitter när hon vill tycka till om något – i både smått och stort.

Så gjorde hon också den 15 augusti förra året sedan hon lyssnat på dagens Sommarpratare i radions program 1: Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Det hade då redan börjat blåsa snåla vindar kring Försäkringskassan som anklagades för att gå för hårt fram när tjänstemännen började göra en allt hårdare tolkning av reglerna. 

Den tuffare attityden från Försäkringskassans sida resulterade i fler utförsäkrade och ett ökat tryck med sökande till Arbetsförmedlingen av personer som arbetsförmedlarna ansåg borde ha varit kvar i sjukkassesystemet.

Strandhälls hyllning av Begler på Twitter

Med i de rader som Annika Strandhäll skrev den här dagen andas ingen kritik mot sin generaldirektör utan hennes ord signalerade något helt annat. Det var stolthet i orden när hon i jag-form beskrev rekryteringen av Ann-Marie Begler.

Så här skrev Annika Strandhäll den 15 augusti förra året:

"Jag tillsatte Ann-Marie Begler som försäkringskassans GD för 2 år sedan. Hennes sommarprat idag motiverar varför". Med inlägget följde länken till Ann-Marie Beglers program som sommarpratare i radion. 

https://twitter.com/strandhall/status/897509820865146882

I dag, drygt åtta månader efter Annika Strandhälls hyllning av Ann-Marie Begler på Twitter, pågår en desperat jakt i regeringskansliet efter nya arbetsuppgifter till Försäkringskassans sparkade chef.

 

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler sparkades på hemligt regeringsmöte

 

Pressad Annika Strandhäll

Pressen ligger på socialminister Strandhäll och de övriga i den politiska ledningen att hitta ett kvalificerat arbete som bland annat motsvarar Ann-Marie Beglers kvalifikationer och kanske också hennes månadslön 160 400 kronor - en summa hon kan lyfta varje månad fram till och med april 2021 då hennes förordnande upphör.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I fredags fick Ann-Marie Begler också två olika  "erbjudanden" om utredningsjobb på departementet som hon ska ge besked om den här veckan.

I en första intervju efter det brutala avskedet den 27 april berättar nu Ann-Marie Begler i Dagens Nyheter att hon inte utesluter att petningen beror på att regeringen är rädd för att förlora valet.

– Det som tagits upp med mig är att man känt oro över de diskussioner som varit kring beslut för enskilda personer. Att de ska leda till att man likt andra regeringar kan förlora valet, sa Ann-Marie Begler i Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll förnekar att Försäkringskassans chef sparkades på grund av att regeringen är rädd att förlora valet.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Strandhäll förnekar

Socialminister Annika Strandhäll avvisar påståendet från Försäkringskassans avsatta generaldirektör Anne-Marie Begler om varför hon blev petad.

– Det hade ingenting att göra med rädsla för att förlora valet. – Det är Beglers helt egna tolkning, säger Strandhäll till nyhetsbyrån TT.

I Expressens program Bar och Politik sa Annika Strandhäll att departementets kritik inte var ny.

– Det handlar om samtal som pågått under hela 2017, sa hon i programmet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!