Huawei-chefen Wanzhou har släppts mot borgen

Meng Whanzou.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Alouette Correctional Centre for Women, där Meng Whanzouh har hållits fängslad.
Foto: DYCK DARRYL/CP/ABACA / DYCK DARRYL/CP/ABACA STELLA PICTURES

Den kinesiska techjätten Huaweis toppchef Meng Wanzhou har släppts mot borgen, rapporterar BBC. 

Meng Whanzou greps i Vancouver i Kanada den 1 december.

USA har anklagat Huaweis finanschef Meng Wanzhou, 46, för att ha mörkat band mellan Huawei och bolaget Skycom, som gjort affärer i Iran. Affärer som i så fall skulle ha brutit mot USA:s sanktioner.

Hon riskerar att utlämnas till USA där hon kan ställas inför rätta i en amerikansk domstol. Meng Whanzhou tillbringade helgen i fängelse eftersom rätten på fredagen inte kunde komma fram till om hon skulle släppas mot borgen.

Nu har hon släppts. Borgenssumman låg på 10 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar ungefär 67,5 miljoner kronor. Hon måste dock stanna i Kanada där hon kommer att övervakas dygnet runt och bära elektronisk fotboja, rapporterar Reuters.

När beslutet tillkännagavs utbrast åhörarna i rättssalen i Vancouver i en applåd. Meng Wanzhou började gråta och kramade sina advokater innan hon skickades tillbaka till fängelset för ytterligare direktiv, skriver Reuters. Hon kommer att höras i rätten igen den 6 februari. 

Trump: ”Jag tror att det är bra”

Donald Trump säger i en intervju med Reuters att frisläppandet av Meng Wanzhou kan bli en del av ett bredare handelsavtal med Kina. Han kan tänka sig att ingripa i fallet om det skulle vara till hjälp för USA:s nationella säkerhetsintressen eller hjälpa till med att få till ett avtal med Kina.

– Jag tror att det är bra för vad som säkerligen kommer att bli det största handelsavtalet som någonsin gjorts. Jag skulle absolut ingripa om jag trodde att det var nödvändigt

Trump har ännu inte pratat med Kinas president Xi Jinping om fallet, men diskuterat saken med justitiedepartementet och kinesiska tjänstemän.

– De har inte ringt mig än. De pratar med mitt folk. Men de har inte ringt mig än, säger Donald Trump till Reuters.

Ambassadören i Kina kallad till möte

Gripandet av Meng Whanzhou har rört upp starka känslor i Kina och försämrat relationerna med både Kanada och USA.

Kinas vice utrikesminister Le Yucheng har tidigare kallat USA:s ambassadör i Kina till ett möte och hotat med att vidta ytterligare åtgärder om det skulle krävas, rapporterade Bloomberg på fredagen. 

På tisdagen kom uppgifter om att den tidigare kanadensiske diplomaten Michael Kovrig gripits i Kina. Enligt Kanadas regering ser man ingen direkt koppling till gripandet av Meng Wanzhou, men flera experter har förutspått en vedergällning från Kinas sida, skriver Reuters. 

Meng Wanzhou är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei. Hon har själv förnekat att hon ska ha gjort någonting fel och sagt att hon kommer att bestrida anklagelserna mot henne.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!