Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Huvudvittnet hävdar att hon ljugit om Karl Hedin

Karl Hedin (till höger) och hans försvarare Sven Severin i Västmanlands tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagarens hemliga huvudvittne i jaktbrottsutredningen kring industrimiljardären Karl Hedin har tidigare tagit tillbaka sina uppgifter.

Nu hävdar hon i ett brev till åklagaren att hon ljugit och förfalskat bevis, skriver Aftonbladet.

– Att det finns gift i en färsklump beror på att jag preparerat den, skriver hon i brevet, rapporterar tidningen.

I oktober 2018 häktades Karl Hedin, 69, från Smedjebacken och tre andra personer i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Hedin, som nekade till brott, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och skäligen misstänkt för jakthäleri. Misstankarna gäller olaglig vargjakt. 

Bakom polisrazzian mot männen låg en längre tids spaning och telefonavlyssning av de misstänktas telefoner.

Dessutom fanns en hemlig källa, en kvinna som står en av de misstänkta nära, som berättat om att gift lagts ut för att ta död på rovdjur. .

En månad senare släpptes han ur häktet och efter ytterligare en månad stod det klart att åklagarens hemliga källa inte tänkte vittna vid en eventuell rättegång.

Tog tillbaka uppgifter

Senare anklagade hon polisen för att ha genomfört oetiska förhör – och tog tillbaka sina vittnesuppgifter i ett brev till åklagaren som även publicerades på Facebooksidan ”Vi som stödjer Karl Hedin”.

Hon förstod inte att det genomfördes förhör med henne när hon samtalade med polisen, skriver hon i brevet, och beskriver en situation där hon mådde psykiskt dåligt på grund av sin privata situation:

”Denna träff och informationen jag då lämnade till NOA´s poliser protokollfördes som ett förhör vilket jag menar att jag inte var medveten om i sagda situation och detta rimligen borde ogillas i sin helhet.”

Åklagare Lars Magnusson bekräftade för Expressen att han tagit del av brevet, men menade att bevisningen ändå räckte för åtal.

Kvinnan hävdar att hon förfalskade bevis

I ännu ett brev till åklagaren, som Aftonbladet tagit del av, hävdar kvinnan att hon ljugit för polisen om giftet och förfalskat bevis.

Hon har tidigare sagt att giftet kom från Karl Hedin, men nu hävdar hon att det det var lögn. 

Hon uppger att hon blandat gift i en klump köttfärs som hon lämnat till polisen, med ”den osanna förklaringen” att hennes anhörige använt köttfärsen för att förgifta rovdjur.

– Men den har aldrig legat ute i naturen och det har heller aldrig varit tanken, skriver hon i brevet, enligt Aftonbladet.

Åklagaren tror på åtal

Kvinnan uppger också att hon inte blivit påverkad av de misstänkta att ta tillbaka sina uppgifter, skriver Aftonbladet.

Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin, som har sett kopior av breven, säger till tidningen att bevisningen inte håller och att förundersökningen borde läggas ner.

Åklagaren uppger dock för Aftonbladet att han räknar med att väcka åtal och att det finns brottsmisstankar som inte är beroende av huvudvittnets uppgifter.

Han utesluter inte heller åtal mot kvinnan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!