Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fängslade Nissan-toppen: ”Komplotter och förräderi”

Carlos Ghosn med hustrun Carole Ghosn på filmfestivalen i Cannes 2016.Foto: Rachid Bellak/Stella Pictures
Nissanchefen Carlos Ghosn hjälteförklarades efter att ha räddat Renault undan konkurs – nu sitter han häktad.Foto: KOICHI KAMOSHIDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Carlos Ghosn står nu åtalad i Japan.Foto: NOBUTOSHI KATSUYAMA / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON D.C. Den fängslade före detta Nissan-chefen kommenterar för första gången gripandet av honom.

– Ett resultat av komplotter och förräderi, säger han i en intervju med Nikkei Asian Review. 

Han pekar ut höga Nissan-chefer som ansvariga.

Carlos Ghosn, 64, hjälteförklarades efter att ha räddat Renault undan konkurs. 

Bilhöjdaren flög privatjet, körde sportbilar och hyrde in sig på slottet i Versailles för sitt bröllop med hustrun. 

Nu lever han i en liten häktescell i Tokyo, som uppges sakna värme.

”Ingen människa borde hållas inlåst under så hemska förhållanden”, skriver hustrun Carole Ghosn i ett brev till Human Rights Watch.

På onsdagsmorgonen svensk tid publicerade nyhetsbyrån AFP de första citaten från Ghosn: ”Komplotter och förräderi”, säger den tidigare Nissan-chefen om varför han fängslats.

Intervjun gjordes av Nikkei Asian Review och i den målar han upp ett maktspel på högsta nivå.

 

https://twitter.com/NAR/status/1090537763815018496

 

Ghosn försvarar sig mot anklagelserna om att han förvandlade Nissan till en diktatur ur sitt 19-åriga ledarskap.

Han menar att alla sådana rykten och uppgifter skapats av hans rivaler för att avsätta honom.

– Det är människor som likställer starkt ledarskap med att vara diktator för att förvränga verkligheten i syfta att bli av med mig, säger han i intervjun.

Ghosn pratade med Nikkei Asian Review under 20 minuter på Tokyo Detention House.

Anklagelserna mot honom handlar om att han ska ha underlåtit att rapportera om inkomster från Nissan på upp emot 800 miljoner kronor från olika sammanhang.

Han förnekar samtliga anklagelsepunkter och säger samtidigt:

– Jag kommer inte att fly, jag ska försvara mig. Men alla bevis finns hos Nissan och de har förbjudit mig alla anställda att prata med mig.

Räddade Nissan undan konkurs

Nissanchefen Carlos Ghosn har gjort sig känd som en av de mest inflytelserika namnen inom bilindustrin och blev känd för att ha räddat Nissan undan konkurs för 20 år sedan. Mot alla odds lyckades han rädda bolaget genom att stänga fabriker, göra sig av med leverantörer, låta omkring 14 procent av personalen gå och investera i biltillverkarens design. 

På sex år hade krisdrabbade Nissan passerat Honda och blivit Japans andra största biltillverkare. 

Carlos Ghosn hade lyckats med uppdraget som bedömdes som omöjligt – och blev en hyllad och känd affärsman. 

I Japan blev Nissanchefen hett villebråd för paparazzifotografer, han fick skriva autografer och japanska affärsmän såg honom som en stilförebild och ville veta var han köpte sina solglasögon och de välskräddade kostymerna. 

2004 fick Ghosn som första utländska affärsman ta emot en medalj av kejsare Akihito vid en trädgårdsmottagning på Akasaka-palatset. 

En av de mest välbetalda

Han har också varit en av bilindustrins mest välbetalda chefer och tjänade förra året nära elva gånger så mycket som ordföranden i Toyota. 

Förmögenheten och hans sätt att spendera pengar var omtalat. 

– Han var en person uppe bland molnen, säger Yuichi Ishino, som tidigare arbetade på Nissans ekonomiavdelning till New York Times. 

Carlos Ghosn hade tillgång till bostäder i flera olika länder och när han och hustrun Carole, 52, skulle gifta sig och samtidigt fira hennes 50-årsdag 2016 hyrde de in sig på slottet i Versailles i Frankrike. 

”Carole och Carlos Ghosn ställde till med bröllop som en kung och drottning”, skrev Town & Country i ett reportage.

I tidningen gick att läsa hur gästerna underhölls av skådespelare i Marie Antoinette-kläder. 

– Vi ville att det skulle kännas som att vi bjöd in gäster till vårt hem, inget för tillgjort, sa Carole Ghosn till tidningen.

Lyxliv har förändrats

Men paret Ghosns liv i lyx har förändrats dramatiskt de senaste månaderna. 

I november meddelades att Carlos Ghosn hade gripits på flygplatsen i Tokyo. Han misstänks för att inte ha rapporterat inkomster från Nissan på motsvarande omkring 800 miljoner kronor. Misstankarna rörde även att han använt bolagets tillgångar för att köpa fastigheter i olika länder. 

Utan att veta vad som väntade lämnade Carlos Ghosn Beirut i Libanon i sitt privata Gulfstream-flygplan för att resa till Tokyo. Där skulle han träffa dottern Maya, 26, och hennes pojkvän för middag på en Michelin-belönad restaurang i Tokyos Ginza-område. Men han dök aldrig upp – i stället fick dottern veta att han hade gripits. 

Enligt New York Times berättar dottern om hur flera kostymklädda män plötsligt stod utanför bostaden och överlämnade en lapp:

”Domaren i Tokyo har godkänt att vi ska söka igenom huset. Vi behöver ett vittne. Tack för att ni samarbetar”. 

Ytterligare femton personer kom till lägenheten och gav dottern och hennes pojkvän instruktioner om att inte använda sina telefoner. Under sex timmar gick de sedan igenom alla personliga tillhörigheter i bostaden. 

– Där inne skakade jag bara. Jag kunde inte stå upp. Jag var tvungen att hålla i mig mot väggen, säger dottern enligt New York Times. 

Uppmanades att lämna landet

En amerikansk advokat uppmanade dem senare att lämna landet för att undvika att gripas och förhöras. 

– Vi satte oss på första flighten härifrån, säger hon enligt New York Times. 

Efter gripandet har Carlos Ghosn tillbringat dagarna i en liten cell med en matta, en toalett i hörnet och med belysning som uppges vara tänd dygnet runt. Samma celler uppges ha använts för de terrorister som dömdes till döden efter saringasattacken mot Tokyos tunnelbana 1995. 

Ghosn får läsa böcker i cellen men har nekats penna och papper, bilder på familjen, tandtråd samt att få lyssna på sin favoritartist Phil Collins, skriver New York Times.

Under tiden i häkte har han heller inte haft möjlighet att kommunicera med sin familj. 

Hustrun Carole Ghosn har vänt sig till organisationen Humans Right Watch och protesterar i ett nio sidor långt brev mot hur maken behandlats. Hon hävdar bland annat att han nekas mediciner, att cellen är ouppvärmd samt att han rasat i vikt efter att bara fått ris och korngryn att äta. 

”Min make är ett typexempel på verkligheten bakom detta omänskliga system”, skriver hon och fortsätter:

”Han förhörs av åklagare i timmar varje dag, de skrämmer honom, läxar upp honom och skäller ut honom utan att hans advokater är närvarande. Bara för att försöka få ur honom ett erkännande. Ingen människa borde hållas inlåst under så hemska förhållanden, som inte kan ha något annat syfte än att tvinga fram ett erkännande”, skriver hon i brevet. 

Krävde besked om hälsa

Hustrun krävde också att få veta hur maken mådde efter att han plötsligt insjuknat och förhör med honom var tvungna att avbrytas. 

”Japanska myndigheter vägrar att tala om för oss om han har blivit flyttad till sjukhus och de låter oss heller inte tala med medicinsk personal på häktet”, uppgav Carole Ghosn. 

Utrikesministeriet har tillbakavisat uppgifterna om de bristande förhållandena:

– Han behandlas i enlighet med lämpliga rutiner, säger talespersonen Natsuko Sakata till Japan Times. 

Den 9 januari framträdde Carlos Ghosn för första gången sedan gripandet i domstolen Tokyo District Court.

Hävdar att han är oskyldig

Han bedyrade då sin oskuld.

– Jag har blivit felaktigt anklagad och orättvist inlåst baserat på grundlösa och substanslösa anklagelser, sa Ghosn då till domaren. 

Hans advokat uppger att han kan tvingas tillbringa ytterligare sex månader i häktescellen innan rättegången kan inledas. 

Ghosn var en av huvudpersonerna bakom alliansen mellan biltillverkarna Renault, Nissan och Mitsubishi och har suttit i samtliga styrelser. Både Nissan och Mitsubishi sparkade honom snabbt från ordförandeposterna. 

24 januari meddelades att han även lämnar sina uppdrag för Renault.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!