Jens Magnusson, privatekonom hos SEB. Foto: SEBJens Magnusson, privatekonom hos SEB. Foto: SEB
Jens Magnusson, privatekonom hos SEB. Foto: SEB
Hushållens skulder ökade med 89 miljarder kronor under det senaste kvartalet, enligt siffror från SEB. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESSHushållens skulder ökade med 89 miljarder kronor under det senaste kvartalet, enligt siffror från SEB. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Hushållens skulder ökade med 89 miljarder kronor under det senaste kvartalet, enligt siffror från SEB.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Hushållens skulder hamnade på 3 956 miljarder kronor under tredje kvartalet. 77,3 procent av skulderna handlar om bostadslån. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL BILDBYRÂ / /IBL [DOWNLOADED]Hushållens skulder hamnade på 3 956 miljarder kronor under tredje kvartalet. 77,3 procent av skulderna handlar om bostadslån. Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL BILDBYRÂ / /IBL [DOWNLOADED]
Hushållens skulder hamnade på 3 956 miljarder kronor under tredje kvartalet. 77,3 procent av skulderna handlar om bostadslån.  Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL BILDBYRÂ / /IBL [DOWNLOADED]

Hushållens skuldberg nära 4 000 miljarder

Publicerad

Hushållens skuldsättning ökade med 89 miljarder kronor under det senaste kvartalet, enligt siffror från SEB. 

Skuldberget närmade sig 4 000 miljarder kronor. 

– Vi kan konstatera att hushållens skulder fortsätter öka, och nu i den högsta kvartalsvisa ökningstakten sedan 2009, säger Jens Magnusson, privatekonom hos SEB, i en kommentar. 

Bostadslånen står för nära 80 procent av hushållsskulderna. 

Under onsdagsförmiddagen presenterade storbanken SEB sin sparbarometer för tredje kvartalet. 

Där framgår det att hushållen skuldberg ökade med 2,3 procent, den snabbaste takten sedan fjärde kvartalet 2009. 

LÄS MER: Prisraset på bostadsrätter fortsätter - faller mer än statistiken visar 

Bostadslån bakom 77,3 procent av hushållsskulderna

Hushållens skulder hamnade på 3 956 miljarder kronor. 77,3 procent av skulderna handlar om bostadslån. 

– Vi kan konstatera att hushållens skulder fortsätter öka, och nu i den högsta kvartalsvisa ökningstakten sedan 2009. Den utvecklingen kommer att fortsätta när äldre, mindre lån successivt byts mot nya, större lån. Den processen fortgår även om bostadspriserna vid nyköp nu verkar mattas av, säger Jens Magnusson, bankens privatekonom, i en kommentar. 

Samtidigt ökade även hushållens nettoförmögenhet med 184 miljarder kronor, 1,3 procent, och ligger nu på 14 172 miljarder kronor. 

LÄS MER: Klart – Ja till nytt amorteringskrav

Hushållens nysparande: 79 miljarder kronor

Hushållens bruttoförmögenhet steg med 273 miljarder kronor, huvudsakligen på grund av ökade fastighetstillgångar. 

– Under det  tredje kvartalet steg hushållens tillgångar med 273 miljarder kronor. Den största delen av ökningen kom från stigande fastighetstillgångar, där fortsatt stigande bostadspriser spelat en stor roll. Men vi vet också att bostadspriserna bromsade in i slutet av kvartalet och det blir mycket intressant att se hur totalen utvecklas i det fjärde kvartalet, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson. 

Hushållens nysparande hamnade under tredje kvartalet på 79 miljarder kronor, en ökning med drygt 21 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

Hushållens skulder och tillgångar

Hushållens skulder och tillgångar under tredje kvartalet, i miljarder kronor. 

Nettoförmögenhet: 14 172

Varav tillgångar: 18 128

Varav skulder: -3 956

Förändring nettoförmögenhet: +184

Varav tillgångar: +273

Varav skulder: -89

Värdeförändring räntetillgångar: +68

Värdeförändring aktietillgångar: +95

Värdeförändring fastighetstillgångar: +110

Varav nysparande: +79

Källa: SEB

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen