Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boprisförväntningarna rasar kraftigt: Historiskt

Jens Magnusson, privatekonom SEB, kommenterar nedgången.
I SEB:s Boprisindikator står det klart att 42 procent av de svenska hushållen nu tror på sjunkande bopriser under det kommande året.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Jens Magnusson, privatekonom på SEB.Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN
Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar till 22 procent och 27 procent tror på oförändrade priser.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

SEB:s Boprisindikator rasar med 67 punkter – till minus 20 i april.

Nu tror 42 procent av hushållen på att bopriserna kommer att falla under året. 

– Är du i tagen att byta bostad gäller det att vara försiktig, säger analytikern Joakim Bornold.

SEB:s Boprisindikator släpptes under måndagsmorgonen. 

Där står det klart att 42 procent av de svenska hushållen nu tror på sjunkande bopriser under det kommande året.

I mars månad var samma siffra bara åtta procent.

Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar till 22 procent och 27 procent tror på oförändrade priser.

”Räkna med rejäl sättning”

”Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande”, säger SEB:s Jens Magnusson i pressmeddelandet.

”Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden.”

Undersökningen visar att hushållen gissar att reporäntan kommer att ligga på 0,48 procent om ett år – en minskning på 0,02 procentenheter mot mars. 

Joakim Bornold, analytiker hos finansiella rådgivaren Söderberg & Partners, bedömer att det närmaste halvåret kan bli tufft på bostadsmarknaden.

– Är du i tagen att byta bostad gäller det att vara försiktig. Sälj först innan du köper nytt så att du inte fastnar med två boenden. Ha en tät kontakt med banken för att stämma av belåningsmöjligheter, säger Bornold. Han tillägger:

– På den positiva sidan kommer amorteringsfriheten och låga räntor ge stöd åt marknaden, men det kommer sannolikt inte hjälpa så länge vi är mitt i utbrottet.

SEB mäter varje månad svenskarnas förväntningar i sin boprisindikator. Där räknar banken ut skillnaden mellan de som tror på stigande respektive fallande bostadspriser. Differensen ger ett indexvärde, som för juni månad rasar för första gången på fyra månader.

Smittskyddsprofessorn: ”Stor sannolikhet att man blir immun”

Jan Albert svarar på frågor om coronaviruset – tror att Sverige agerar rät

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!