Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundratals svenskar
i Panama-databasen

Finansmannen Roger Holtback finns med i de publicerade dokumenten. Foto: Lennart Rehnman / GT/EXPRESSEN

Även kulturpersonligheten och entreprenören Staffan Götestam, som grundade Junibacken, finns med i Panamadokumenten.

Foto: Olle Sporrong

Hundratals svenska personer och bolag hängs ut när det internationella journalistnätverket ICIJ offentliggör Panamadatabasen.

Tre av dem är den före detta ishockeyprofilen John Slettvoll, regissören Staffan Götestam och finansmannen Roger Holtback.

– Det är en helt ren affär för att köpa fritidshus med svenska skattade pengar, säger Roger Holtback.

Under måndagskvällen offentliggjordes databasen bakom Panamadokumenten.

Det betyder att hundratusentals personer och företag som har någon form av koppling till Panamadokumenten görs sökbara.

Bland dem finns 400-500 svenskar.

Finansmannen Roger Holtback finns med i materialet, som aktieägare i ett bolag på de Brittiska Jungfruöarna.

– Det är helt korrekt ett bolag som hållit till på Virgin Islands, som är det bolag från vilket jag köpte och förvärvade en tomt i Brasilien. Det är en likvid för en fastighet som jag köpt i Brasilien, som gått vägen via ett aktieinnehav som var en förutsättning för att sedan kunna översätta det in en bostadsrättsförening i Bahia i Brasilien, säger Roger Holtback.

Holtback tycker det är bra att Expressen ringer och så att han kan förklara varför hans namn finns med i databasen.

– De pengarna som har gått dit är skattade och deklarerade och du kan få åka dit med mig och titta på betalningarna från SEB-banken i Sverige. Det är en helt ren affär för att köpa fritidshus med svenska skattade pengar.

En av annan som finns med i databasen är den före detta ishockeyspelaren och tränaren John Slettvoll, 71, som har en karriär bakom sig i IF Björklöven.

Av databasen framgår det att han och hans fru sedan 2006 har kopplingar, genom aktieägarskap, till ett företag i kinesiska Kanton.

Privat sak

När Expressen når honom under måndagskvällen säger han:

– Vi har bott och jobbat utomlands i Schweiz i 16 år och då har man lönen där. Då placerar man pengarna där man bor. Hur jag placerat dem är en privat sak. Om det skulle finnas felaktigheter i det får de som har till uppgift att kolla upp det se om det är något fel som är begånget.

Har du blivit kontaktad av Skatteverket eller någon annan myndighet?

– Nej det har jag inte blivit.

John Slettvoll vill inte gå in på några detaljer kring hur han har förvaltat pengarna.

– Hur jag har placerat pengar som jag har tjänat och skattat för under mitt boende i Schweiz är något som rör mig och ingen annan. Om det då finns en myndighet som anser att det finns felaktigheter då får man stå för det och ta ansvar för det och ta konsekvenserna av det. Fram tills dess är det en privatsak.

Ikano Fastighets AB finns också med i Panamadokumenten och står som aktieägare till ett bolag på de Brittiska Jungfruöarna med en registrerad adress i Costa Rica.

Marie Gällstad är kommunikationschef på Ikanokoncernen och återkommer på tisdagen via mejl angående kopplingen mellan Ikano Fastighets AB och det aktuella bolaget, Rimm Technologies:

"Ikano Fastighets AB hade under några år en mindre riskkapitalportfölj i Sverige. Bolaget investerade under 1999-2001 i Rimm Technologies, ett utvecklingsbolag som utvecklade microvågsteknik. Vår investering uppgick till totalt 3,2 MSEK och vår ägarandel var som störst 4%. Tyvärr blev inte utvecklingsarbetet framgångsrikt varför Ikano Fastighets AB förlorade sitt satsade kapital. Rimm likviderades 2007", skriver Marie Gällstad och fortsätter:

"Ikano var en passiv kapital investerare och vi var aldrig delaktiga i varken styrelsen eller företagsledning. Ikano deltog inte i, eller föreslog, några juridiska eller finansiella upplägg."

Ingen hund begravd

Kulturpersonligheten och entreprenören Staffan Götestam, känd för att ha spelat Jonatan Lejonhjärta som ung och grundare av Junibacken, är en annan av svenskarna som finns med i materialet tillsammans med en av hans tidigare affärskontakter.

När Expressen berättar att hans namn finns med i databasen, som aktieägare i ett bolag på Brittiska Jungfruöarna, förstår han först ingenting.

Efter en stund ringer han tillbaka.

– Hon och jag hade en kontakt om en idé som tyckte skulle passa för Asien, men det var bara en kort tid. Sedan lades det ned. De enda pengarna som jag har satt in var 3 000 på ett konto för att öppna en bankkontakt. Sedan hände det inget mer. Jag är verkligen ingen som har försökt smita undan med någonting. Det var en affärsidé som vi hade som det inte blev något med.

Götestam fortsätter:

– Det finns inga gravade hundar eller något konstigt.

Flera svenska advokatbyråer

Med på listan över svenska personer eller bolag med kopplingar till Panamadokumenten finns även flera svenska advokatbyråer.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg menar att det vore olämpligt av henne att ha några synpunkter på detta i nuläget.

– Det är väldigt svårt att ha en synpunkt och uppfattning på detta nu. Det vore olämpligt för mig att kommentera det. Det kan finnas legitima skäl till att man finns på den där listan, säger hon och fortsätter:

– Det är inte så att jag kommer at inleda några disciplinära åtgärder mot advokatbyråer som du säger finns uppgivna.

Håkan Spets, pappa till komikern William Spetz, finns också med på listan över svenskar. Förklaringen är att han under en period klev in som vd i en släktings bolag.

– Det var 2012 då jag var företagets vd, han var sjuk just då och jag gick in som vd under åtta månader. Det är hans företag. säger Håkan Spets.

Släktingen har jobbat inom finans sedan 2003 och har internationella bolag.

– Han har ett sådant bolag, men det är inte ovanligt när man jobbar inom finans.

Håkan Spets säger att detta inte har någon koppling till sonen komikern William Spetz.

– Det har inga kopplingar. Detta var åtta månader under 2012. William startade sitt bolag 2015.

Automatiskt med i Panamadokumenten

Företagaren Michael Wallerstedt är ett annat namn på listan eftersom han har ett företag registrerat på Brittiska Jungfruöarna

– Då är man automatiskt med i Panamadokumenten. Jag har ett vanligt tradingbolag, det är inget speciellt. Det är så det funkar i Kina och Hongkong, det är samma sak som vilket bolag som helst, säger han.

Har du blivit kontaktad av Skatteverket?

– Absolut, vi finns hos Skatteverket. Vi har gjort en egen anmälan, så som svensk måste du anmäla 51 procent i ett företag i utlandet om att du finns i ett annat bolag.

Hans bolag dyker upp i databasen sedan 2006, men enligt Wallerstedt startades det redan 1987 och anmäldes till Skatteverket 1988.

Panamadokumenten avslöjades i början av april av det internationella journalistnätverket ICIJ. Dokumenten har visat hur offshore-företag används för att undvika att betala skatt.

Tidigare har ett fåtal svenska namn dykt upp i granskningen av Panamadokumenten. SVT har bland andra skrivit om finansmannen Anders Wall, som ska ha haft ett brevlådeföretag i Bahamas. På flera dokument från Mossack Fonseca syns hans signatur. Wall själv nekar till att vara inblandad.

Sparkade Trelleborgs-vd:n Kjell Nilsson finns också med i dokumenten, vilket "Uppdrag granskning" avslöjade i april. Samtidigt framkom att Thomas Jisander, inblandad i Trustor-härvan, haft kopplingar till advokatfirman i Panama.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!