Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratals SAS-piloter riskerar bli av med jobben

SAS har varslat hundratals piloter om uppsägning med anledning av coronakrisen.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

560 SAS-piloter förlorar sina jobb.

Flygbolaget har inte nått någon uppgörelse med fackförbunden, skriver norska Dagens Näringsliv.

Men pilotfacket har inte gett upp.

– Vi utgår från att det finns en vilja på bägge sidor att försöka komma till en lösning, säger Jesper Olsson, vice ordförande i SAS Pilot Group till Expressen.

Bakom de stängda dörrarna pågår något av ett nervkrig mellan SAS ledning och piloterna. 

Piloternas löner och villkor har länge varit något av en måltavla för SAS vd Rickard Gustafson och med corona-krisen ser ledningen en chans att trycka ned piloternas villkor.

Coronakrisen har slagit hårt mot flygbolagen, som har tvingats ställa in stora delar av sin flygtrafik sen i våras.

I slutet av april varslade därför SAS totalt 5 000 anställda, varav 1 900 heltidsanställda i Sverige. Bolagets vd Rickard Gustafson sa då att ”vi har inget annat val”.

560 av de anställda som skulle kunna tvingas gå var piloter.

Ingen överenskommelse med SAS

Men det har funnits hopp om att rädda kvar en del av piloterna. Förhandlingar mellan SAS och pilotfacken i de tre skandinaviska länderna har pågått, och om piloterna skulle gå med på sänkta ersättningar och deltidsarbete under corona skulle cirka häften få stanna.

Men parterna har inte nått någon överenskommelse, skriver Dagen Næringsliv (DN).

”Det sker inte någon ytterligare dialog efter att pilotfacken valt att inte acceptera SAS sista förslag till lösning”, skriver SAS informationschef John Eckhoff i ett mejl till tidningen.

Till Expressen säger han att han inte har några ytterligare kommentarer, mer än att fokus framåt nu är att leverera på den rekapitaliseringsplan som finns.

560 piloter får gå

Detta innebär att alla 560 piloter får gå, om inget ytterligare händer. Det berör, enligt Dagens Nyheter, i princip alla piloter som anställts efter 2001.

Men från pilotfackets sida har man inte gett upp hoppet om att nå en överenskommelse med arbetsgivaren.

– Vi noterar att SAS säger att vi sagt nej till det förslag som de lagt på bordet. Det är formellt korrekt. Vi har också ett förslag som lagts på bordet, det har SAS sagt nej till. Det är en fråga vem som anser sig ha lagt budet sist och vilket man ska utgå ifrån, Jesper Olsson, vice ordförande i SAS Pilot Group.

 – Det är som helt klart är att vi lagt ett förslag kring övertalighetshantering på bordet som vi uppfattar att vi i grunden är överens om innehållet i.

Förvånad över att SAS går vidare?

- Vi är öppna för diskussioner. Vi har lagt vårt förslag på bordet och kan bara beklaga att SAS ledning nu går vidare som aviserats. Samtidigt kan vi konstatera att vi lagt ett bra förslag på bordet som hjälper företaget här och nu både när det gäller övertaligheten och även andra åtgärder som påverkar företagets finansiella ställning positivt.

Freja Annamatz, presschef för SAS i Sverige, skriver i ett sms att dagens uppgifter om 560 piloter som måste gå ligger i linje med de varsel som lades i våras som ”tyvärr berör 5 000 medarbetare, det vill säga alla medarbetargrupper i SAS”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!