Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HQ Banks tillstånd dras tillbaka av Finansinspektionen

Sven Hagströmer, styrelseordförande och huvudägare i Öresund, HQ:s största ägare, är bekymrad över dagens besked.
Foto: Fredrik Funck

Finansinspektionen har dragit tillbaka HQ Banks tillstånd. 

På måndag kommer man att ansöka om tvångslikvidation av bolaget. 

- Det är en total katastrof, säger Sven Hagströmer till DI:se.

Sven Hagströmer, styrelseordförande och huvudägare i Öresund, HQ:s största ägare, är bekymrad över dagens besked. 

 Enligt inspektionens granskning har HQ:s tradingverksamhet tagit så stora risker att dess överlevnad riskerats, skriver TT. 

 I värsta fall kan beslutet leda till likvidation och avveckling av investmentbanken HQ. På måndag ansöker inspektionen om tvångslikvidation och då förlorar styrelse  och vd kontrollen över bolaget. 

 – Det  är en helt unik situation. Ingen hade kunnat tro att det skulle gå så långt, att man skulle få lagens strängaste straff, säger Sven Hagströmer till Dagens Industris nätupplaga. 

 Han hade hellre hoppats på en respit på två, tre veckor.

"Nu skadas kunderna"

 – Nu skadas kunderna, de anställda skadas och det orsakas en onödig värdeförstöring säger Hagströmer till DI.se. 

 Finansinspektionen skriver på sin sajt att banken "i praktiken saknat en effektiv ledning ur ett riskperspektiv". Ledningen har inte uppfyllt kraven på lämplighet för att leda ett finansiellt företag, enligt inspektionen.

 – Det som hänt är en total katastrof. Handelshögskolans elever kommer i framtiden att få detta som exempel på hur man inte ska driva ett företag, säger Sven Hagströmer.

 HQ:s tidigare vd Mikael König avgick i våras efter att banken uppvisat katastrofala resultat för tradingverksamheten.

 Enligt inspektionen har bankens finansiella ställning redovisats felaktigt och övervärderats. HQ Bank har varit underkapitaliserad sedan december 2008 och banken har enligt beslutet därmed brutit mot såväl redovisnings- som kapitaltäckningsregler, skriver TT. 

"Är inte på obestånd"

 HQ Bank skriver i ett pressmeddelande att banken inte är på obestånd och att den har god soliditet och likviditet. De skriver vidare att "alla finansiella instrument i kundernas depåer är helt separerade från bankens medel och påverkas inte över huvud taget av en avveckling".

 Banken har öppet som vanligt på måndag och kommer att lämna löpande information på sin hemsida.

 Enligt DI.se arbetar HQ nu för att bli uppköpta. På lördagseftermiddagen hölls ett informationsmöte för personalen på HQ Bank.

 Banken hoppas att inga kunder ska drabbas. 

 – Vi gör allt för att våra kunder inte ska drabbas. Aktier och optioner ligger dessutom separat från bankens egna medel och påverkas inte av en avveckling, säger styrelseordförande Mikael Nachemson till TT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!