Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HQ Banks tillstånd återkallas

Finansmannen Mats Qviberg, en av grundarna till HQ Bank (Då Hagströmer & Qviberg AB), sitter nu i HQ:s styrelse.
Foto: Benkt Eurenius / Dn / Scanpix

HQ Bank AB:s tillstånd återkallas. Enligt Finansinspektionen har banken "grovt överträtt de mest centrala bestämmelserna i svensk lagstiftning" och inspektionen kommer att ansöka om att företaget försätts i likvidation.

Enligt inspektionens granskning har bankens tradingverksamhet tagit så stora risker dess överlevnad riskerats.

 Finansinspektionen skriver på sin sajt att banken "i praktiken saknat en effektiv ledning ur ett riskperspektiv". Ledningen har inte uppfyllt kraven på lämplighet för att leda ett finansiellt företag, enligt inspektionen.

 HQ:s tidigare vd Mikael König avgick i våras efter att banken uppvisat katastrofala resultat för tradingverksamheten.

 Enligt inspektionen har bankens finansiella ställning redovisats felaktigt och övervärderats. HQ Bank har varit underkapitaliserad sedan december 2008 och banken har enligt beslutet därmed brutit mot såväl redovisnings- som kapitaltäckningsregler.

 HQ Bank skriver i ett pressmeddelande att banken inte är på obestånd och att den har god soliditet och likviditet. De skriver vidare att "alla finansiella instrument i kundernas depåer är helt separerade från bankens medel och påverkas inte över huvud taget av en avveckling".

 Banken har öppet som vanligt på måndag och kommer att lämna löpande information på sin hemsida.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!