Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hovexpert blev lurad av kvinnlig bedragare

Catarina Hurtig har uppmärksammats för sina böcker om det svenska kungahuset.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
”Jag hade förtroende för henne”, säger Catarina Hurtig i dag.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Catarina Hurtig.
Foto: Cawa Media
Catarina Hurtig i TV4:s studio.
Foto: Cawa Media

Den 46-åriga kvinnan påstod att hon jobbade med tv och lurade till sig hundratusentals kronor.

Journalisten och författaren Catarina Hurtig blev ett av kvinnans offer.

– Jag var inte den första som råkade ut för henne, hon hade väl satt det i system, säger Catarina Hurtig, som lånade ut 20 000 kronor till henne.

31 maj i år dömdes den 46-åriga kvinnan vid Göteborgs tingsrätt att betala tillbaka 20 000 kronor hon lånat av författaren och journalisten Catarina Hurtig, 42. Plus rättegångskostnader på närmare 60 000 kronor.

En lång och uppslitande process var därmed över för Catarina Hurtig, som bland annat skrivit de bästsäljande böckerna ”Det kungliga året” och ”Uppdrag: prinsessa”.

Det var 2008 som hon blev bekant med den nu 46-åriga kvinnan. I rätten har Hurtig berättat att kvinnan erbjöd sitt stöd till henne under författarens då pågående skilsmässa.


LÄS MER: Bedragare slog till mot Tilde de Paula 


När kvinnan berättade att hon behövde ett kortsiktigt lån för att genomföra ett lägenhetsköp i London ställde Catarina Hurtig upp med 20 000 kronor som hon lämnade över till bedragarkvinnan på Nordeas kontor på Humlegården i april 2008. Ett skuldbrev upprättades och stämplades, med ett förfallodatum satt till åtta dagar senare.

Datumet kom, men pengarna uteblev.

– Jag hade en förhoppning om att hon skulle betala tillbaka pengarna. Hon sa att det var ett kortsiktigt lån som hon behövde till en lägenhet i London, hon skulle flytta dit och jobba, säger Catarina Hurtig i dag.

Kvinnan gjorde sig oanträffbar

Men efter att kvinnan först lämnat en rad förklaringar till varför hon ville vänta med återbetalningen av lånet, gjorde hon sig med tiden oanträffbar för Catarina Hurtig som berättar att hon inte riktigt visste hur hon skulle hantera situationen.

Men ganska snart förstod Hurtig att hon råkat ut för en sol- och vårare.

– Jag ringde till Kronofogdemyndigheten för att be om råd. I samma veva hörde polisen och tv-programmet ”Efterlyst" av sig. Det visade sig att hon var skyldig en mängd personer pengar. Det rörde sig om flera hundratusen, säger Catarina Hurtig.


LÄS MER: Bertil, 74, lurades att teckna över 50 telefonabonnemang 


Ärendet lämnades över till Kronofogdemyndigheten som i sin tur skickade ärendet vidare till tingsrätten i Göteborg.

Nyligen föll domen mot kvinnan och tingsrätten dömde till Catarina Hurtigs fördel. De 20 000 kronorna ska betalas tillbaka och bedragarkvinnan ska stå för rättegångskostnaderna (59 788 kronor).

– Det värsta var att jag fick kontakta Kronofogden igen för att höra hur jag skulle gå till väga eftersom hon ännu inte betalt tillbaka skulden. Då fick jag höra att det kommit en dom till där hon dömdes att betala över 200 000 kronor till en annan kvinna som hon lånat pengar av, säger Catarina Hurtig.

Bedragerskan beskrivs som ”charmig”

I tv-programmet ”Efterlyst”, som uppmärksammade bedragerskan i ett inslag 2009, beskrivs hon av personer i hennes närhet som ”charmig och med stort kontaktnät”.

– Hon är jättesocial, trevlig och känner otroligt mycket folk. Vi umgicks ganska flitigt och jag trodde vi kunde lita på henne. Hon sa att hon hade ett filmbolag och att hon jobbade på SVT och andra filmbolag i Sverige, säger en man i programmet.

Tillsammans med sin sambo blev han blåst på 100 000 kronor.


LÄS MER: Kriminologen lurades att ringa Somalia-samtal 


Enligt ”Efterlyst” har fyra anmälningar kommit in till polisen från personer som tv-kvinnan misstänks ha lurat på pengar.

– Hon har lurat sina vänner på närmare 200 000 kronor. Vi vet att hon har rört sig i vimmellivet nere på stan och har skickat ut kallelser till ett antal adresser men alla breven har kommit i retur, berättade Kaj Hane vid Citypolisens bedrägerirotel för ”Efterlyst” då.

Hennes grova anklagelser underkändes

Under den nyligen avslutade rättegången i Göteborg målade den 46-åriga kvinnan upp en bild av Catarina Hurtig, där hon beskrivs som en hotfull person som anlitade kriminella för att driva in sina skulder flera gånger om.


LÄS MER: Strokedrabbade Bengt, 68, blev övertalad att spela bort två miljoner 


I protokollet från rättegången beskriver den dömda kvinnan bland annat följande:

”I korsningen Styrmansgatan/Storgatan i Stockholm kom det fram ett gäng killar till henne. De tvingade ned henne på marken och satte en pistol mot hennes huvud. De sade att hon inte kunde lita på polisen, utan det var bara för henne att betala.”

Rätten underkände alla av den 46-åriga kvinnans historier.

”Jag hade förtroende för henne”

I dag känner Catarina Hurtig att hon trots år av ilska och förtvivlan kommit lindrigt undan.

– Om man lånar ut pengar i god tro och gör någon en tjänst så förväntar man ju sig att man ska få tillbaka pengarna. Men alla fungerar inte likadant, tyvärr. Det är tur att vi har lag- och rätt. Men samtidigt är det kanske ett litet glapp i lagstiftningen. Visserligen har vi en dom som säger att hon ska betala tillbaka pengarna. Man kan få rätt i domstol men sedan verkar det svårt att få tillbaka pengarna oavsett om det finns ett domslut, säger Catarina Hurtig.


LÄS MER: Dömd – gamla lurades att teckna dyra abonnemang


Att hon ångrar att hon lånade ut pengarna behöver knappast påpekas.

– Jag hade någon slags förtroende för henne, annars hade jag inte lånat ut så mycket pengar. Men det är kanske dumt att låna ut pengar överhuvud taget, säger Hurtig och fortsätter:

– I efterhand har jag också fått veta att hon påstått att hon studerat tillsammans med mig men såvitt jag vet har hon ingen utbildning och verkligen inte från Journalisthögskolan där jag gick.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!