Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovet: "Specifika säkerhetsinsatser"

Kungen är informerad om den nya skärpta situationen.
Foto: David Sica

Hovet bekräftar nu för Expressen att säkerheten måste höjas kring kungafamiljens slott och att merparten av höjningen av apanaget kommer att användas till det.

Kungen är informerad om den nya skärpta situationen:

– Det handlar om specifika säkerhetsinsatser och öronmärkta pengar, säger Jan Lindman, ekonomidirektör vid hovet.

I årets budget föreslås Kungliga hovstaten nästa år få 135,3 miljoner kronor i apanage, mot årets 127,5 miljoner kronor. Höjningen ligger på drygt 7,8 miljoner kronor.

Hovets ekonomidirektör Jan Lindman bekräftar för Expressen att merparten, 6,3 miljoner av de 7,8 miljoner kronorna, ska användas till säkerhet:

– Ja, det stämmer. Det är kring sex miljoner kronor till höjd säkerhet. Det är inte bara för allmän säkerhet - utan detta handlar om specifika säkerhetsinsatser.

Var? Kronprinsessan Victorias och prins Daniels Haga slott? Kungaparets hem Drottningholms slott? Eller Stockholms slott?

– Vi går aldrig in på vad eller var. Det är en princip vi alltid har haft. Men jag kan bekräfta att de extra pengarna är öronmärkta och ska användas till specifika säkerhetsinsatser, säger Jan Lindman.

 Har det förekommit hot?

– Det är ingenting jag har kännedom om, säger Jan Lindman.  

Vet kungen om det skärpta säkerhetsläget?

– Kungen är alltid väl informerad och orienterad i säkerhetsfrågor kring verksamheten och slotten, säger Jan Lindman.

Sirpa Franzén, presschef på Säkerhetspolisen (Säpo) - ansvariga för kungafamiljens säkerhet:

– Säkerhetspolisen har ett nära samarbete med kungliga hovstaterna eftersom vi ansvarar för närskydd och hotbildsbedömningar inom ramen för vår personskyddsverksamhet.

– Utifrån det arbetet bistår vi med rådgivning så att kungliga hovstaterna kan vidta vissa nödvändiga åtgärder. Av naturliga skäl berättar vi aldrig om skyddspersoners hotbildsbedömningar.