Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotmejlen mot bankdirektören

Industrimannen Sverker Martin-Löf kommenterar uppgifterna i Uppdrag Granskning.

”Detta är inte business längre utan en maktvendetta som kommer sluta dåligt för fler”.

Så skrev sonen till en näringslivstopp till Handelsbankens chef Pär Boman.

Enligt Uppdrag gransknings avslöjande hotade mannen även att publicera bilder från en hemlig jaktresa som skulle ställa bankchefen i dålig dager.

– Jag har aldrig sett det som någon utpressning i alla fall, säger mejlavsändaren Jonas Martin-Löf till UG.

”Uppdrag granskning” på SVT avslöjar i reportageserien ”Banken och brödraskapet” spelet bakom kulisserna när den förre SCA-ordföranden Sverker Martin-Löf lämnade sina uppdrag efter mutskandalen med jaktresor och direktörsförmåner.

Och hur Martin-Löfs efterträdare Pär Boman utsattes för spionage och hot i samband med maktskiftet.

”Hoppas inte våra vägar korsas”

I de avslutande två episoderna, som publiceras på SVT Play på onsdagsmorgonen, framkommer bland annat hur Jonas Martin-Löf, son till näringslivets okrönte kejsare Sverker Martin-Löf, började mejlbomba Pär Boman när denne beordrat storstädning i bolagen efter misstankar om mutor och oegentligheter.

”Om du är man tillräckligt hoppas jag du vågar ringa mig. Detta är inte business längre utan en maktvendetta som kommer sluta dåligt för fler. Du har nästan tagit livet av min far. Hoppas inte våra vägar korsas”, stod det ett av mejlen som avslutades: ”Judas! Good luck.”

Enligt UG:s uppgifter ska Jonas Martin-Löf även ha hotat publicera bilder från en påkostad jakt- och affärsresa till exklusiva jaktgården Los Melonares i Andalusien.

Bild på Pär Boman, styrelseordförande i Handelsbanken och SCA, från jaktresan i Spanien.
Foto: SVT/Uppdrag granskning
Sverker Martin-Löf och sonen Jonas.
Foto: SVT/Uppdrag granskning
Pär Boman berättar om turerna i Handelsbanken för UG-reportern Axel Gordh Humlesjö.
Foto: SVT/Uppdrag granskning

Familjen Martin-Löf var med liksom Pär Boman. Det var just den typen av resor som senare kritiserades och utreddes i SCA-skandalen.

Att ”mister Clean” Pär Boman själv var med berättade han aldrig om i mediestormen då, runt 2015. För UG:s reporter Axel Gordh Humlesjö bekräftar bankchefen att det är han som syns på bilderna från resan

– Jag kan inte se att det finns några inslag eller bilder på den här resan som skulle vara komprometterande för mig, säger Boman.

Brittiska elitsoldater

Ungefär samtidigt som Pär Boman fick mejlen började man misstänka att han var övervakad. Även hans familj blev utsatt för trakasserier.

Handelsbanken betraktade Jonas Martin-Löf som ett säkerhetshot och beslutade att sätta övervakning på honom i London där han bor. Det är som hämtat ur en spionroman.

Ur mejlen till Pär Boman.
Foto: SVT/Uppdrag granskning
Pär Boman sågs som en förrädare av familjen Martin-Löf efter SCA-skandalen.
Foto: SVT/Uppdrag granskning

En brittisk säkerhetsfirma, grundad av före detta elitsoldater, kartlade Jonas Martin-Löf på plats och skickade rapporter till Handelsbankens huvudkontor i Sverige.

– Jag blir helt chockad när du berättar om att jag skulle ha varit bevakad. Jag menar, det är så långt ifrån min värld att det är ofattbart liksom, säger Martin-Löf i reportaget.

Han tycks i dag se saken som utagerad och enligt honom var han bara en son som försökte hjälpa sin pappa. Några hot mot Boman var det inte, hävdar han. Han förnekar även att han tagit bilder på Boman i Spanien.

– Det var ju bara hårda ord. Det var ingenting annat.Hör när Sverker Martin-Löf skäller ut SVT:s reporter

SVT:s Uppdrag granskning har granskat striderna inom Handelsbanken-sfären.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!