Casper von Koskull har tidigare sagt att banken inte accepterar skatteflykt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTCasper von Koskull har tidigare sagt att banken inte accepterar skatteflykt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Casper von Koskull har tidigare sagt att banken inte accepterar skatteflykt. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Det blir inga miljardböter för Nordea. Foto: MALIN LÖÖFDet blir inga miljardböter för Nordea. Foto: MALIN LÖÖF
Det blir inga miljardböter för Nordea. Foto: MALIN LÖÖF

Hot om böter hägrar inte längre över Nordea

Publicerad

Nordea och Handelsbanken riskerade höga böter efter förra vårens Panama-läcka.

Men nu avslutar FI processen – utan någon påföljd, skriver DI.

Därmed hägrar inte längre hotet om miljardböter över de båda bankerna.

Det var förra våren som Panama-dokumenten – som har kallats vår tids största läcka – visade hur flera förmögna personer försökt undvika att betala skatt genom att gömma undan pengar i skatteparadis via så kallade brevlådeföretag. 

Ett av de bolag som nämndes ovanligt många gånger var storbanken Nordea. Uppgifterna ledde till att Finansinspektionen valde att inleda en granskning av banken. Därefter valde man också att undersöka andra banker som förekommit i de läckta dokumenten.

Flera banker har sedan dess riskerat att få stora böter om FI skulle hitta något att göra en anmärkning på. För Nordea skulle det ha kunnat handla om uppemot sex miljarder kronor.

Men nu har hotet om böter försvunnit, skriver Dagens Industri.

FI: Samma brister som tidigare

Detta efter att FI fattat ett beslut om att skriva en slutskrivelse och därmed avsluta processen. Den skickades ut till både Nordea och Handelsbanken under torsdagen, berättar pressekreterare på FI, Victoria Ericsson, för DI.

Nordea har tidigare fått en varning då FI pekade på flera stora brister i deras arbete med att motverka penningtvätt, skriver DI. Även Handelsbanken har fått en varning efter att FI kommit fram till att de inte följt de regler för arbetet mot penningtvätt.

– FI har bedömt att det är samma brister som vi redan har gett dem sanktion för som fortfarande till viss del kvarstår. Men båda bankerna påbörjade efter sanktionerna väldigt omfattande åtgärdsprogram, säger Victoria Ericsson till DI.

Ingen påföljd för Nordea eller Handelsbanken

Ärendet avslutas utan påföljd. Det innebär att varken Nordea eller Handelsbanken kommer att få böter, anmärkning, varning eller ett indraget tillstånd.

– Låt mig göra en sak klar. Vi kan inte acceptera att Nordea används för skatteflykt eller för aggressiv skatteplanering, har Norderas vd Casper von Koskull tidigare sagt enligt DI.

FI har ännu inte tagit något beslut kring SEB och Swedbank.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen