Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Höstbudgeten – steg för steg

1,5 miljoner pensionärer omfattas av skattesänkningen på inkomster mellan 10 000 och 35 000 kronor i månaden.
Foto: Colourbox
I dag lade regeringen fram sin höstbudget – valbudgeten – inför riksdagen.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
I Magdalena Anderssons budget är vinnarna låginkomsttagare enligt experterna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

Pensionärer, studenter och barnfamiljer är bland vinnarna i regeringens nya budget.

Även ensamstående föräldrar får mer pengar.

Förlorarna då?

– Sparar du stora summor pengar i ISK eller kapitalförsäkringar, flyger mycket och nyligen har köpt en bensinslukande bil får du mindre kvar i plånboken, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

I dag, onsdag, lade regeringen fram sin höstbudget – valbudgeten – inför riksdagen. 

Här är de viktigaste förslagen i den nya budgeten.

PENSIONÄRER

■ Skatten för pensionärer sänks på inkomster mellan 10 000 och 35 000 kronor i månaden från 1 januari 2018. Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65. Skattesänkningen blir max 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år.

■ 290 000 pensionärer får ett höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor i månaden från och med nästa år. 

■ Särskilt bostadstillägg. Den skäliga bostadskostnaden höjs till 6 620 kronor i månaden för den som är ogift och 3 310 kronor i månaden för den som är gift. 

Vinnare. Om ett halvår trillar det in 200 kronor mer per barn för alla familjer.
Foto: Colourbox

FAMILJ

■ Barnbidraget har legat still på 1 050 kronor sedan 2010. Nu blir det 200 kronor mer per månad och barn från 1 mars nästa år. 

■ Underhållsstödet för barn som är 15 år eller äldre höjs med 350 kronor i månaden och för barn som är mellan 11 år och 14 år med 150 kronor.

JOBB

■ 4,3 miljoner för fler jobb – bland annat till 18 000 fler platser på Kunskapslyftet, CSN-lån till körkort för långtidsarbetslösa och bonus till kommuner som anställer långtidsarbetslösa.

■  Antalet karensdagar i a-kassan sänks från sju till sex dagar nästa år.

SKOLA

Skolan – 1,5 miljarder kronor för att utjämna skillnader i skolan nästa år, mest pengar ska gå till skolor med socioekonomiska problem. 

■ Elever i högstadiet och gymnasiet får gratis kollektivtrafik på sommarlovet. Satsningen kostar 350 miljoner kronor om året under åren 2018 till och med 2020.

VÅRDEN

Vårdsatsning för 4,7 miljarder kronor som Vänsterpartiet presenterade under tisdagen varav en miljard till förlossningsvården. Här ingår också pengar till psykiatrin, barn- och ungdomsvård, tandvårdsbidrag, barnhälsovård samt gratis gynekologiskt cellprov.

Fem välfärdsmiljarder – dels den så kallade patientmiljarden dels två extra sjukvårdsmiljarder till kommunerna och landstingen. 

Mer pengar till Försvarsmakten för fordon och ammunition.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

POLIS OCH FÖRSVAR

2 miljarder kronor ytterligare till polisen under 2018, 2,3 miljarder 2019 och 2,8 miljarder 2020 - till bland annat bättre arbetsmiljö och karriärmöjligheter.

2,7 miljarder kronor extra til försvaret per år fram till 2020. Pengarna ska bland annat gå till fler soldater, övningsverksamhet och ett nytt luftvärnssystem.

SKATTER

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring.  

Flygskatten. Det blir dyrare att flyga från den 1 april nästa år. Skatten blir 60 kronor för inrikesresa och resor inom EU. Resor utanför EU kortare än 600 kilometer beskattas med 250 kronor och längre än 600 kilometer med 400 kronor. Allt räknat per enkelresa. För en resa till exempel New York skulle biljettpriset öka med 800 kronor.

Sänkt skatt för fackmedlemmar. Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs i juli 2018. Priset för staten blir 2,7 miljarder per år i lägre skatteintäkt.

■ Personaloptioner. Anställda som får en personaloption beskattas först vid försäljning. Regeln ska gälla företag med upp till 50 anställda.

SJUK- OCH AKTIVITETSERSÄTTNINGAR

■ Bostadstillägget höjs med 470 kronor mer per månad. Den högsta ersättningen blir 5 560 kronor i månaden. Höjningen träder i kraft den 1 januari 2018.

■ Garantiersättningen höjs med drygt 300 kr från 1 juli 2018.

■ Skatten sänks för personer med aktivitets- och sjukersättning. 

STUDERANDE OCH UNGDOMAR

■ Studiemedlen höjs med 300 kronor från den 1 juli nästa år.

■ Långtidsarbetslösa i åldrarna 18-47 år ska, från 2019, kunna få CSN-lån för att ta B-körkort. Samma möjlighet ska det bli för 19-20-åringar som genomgått gymnasium. 

■ Tandvårdsbidraget blir 600 kronor per år  för personer mellan 23 och 29 år. För personer mellan 30 och 64 blir bidraget 300 kronor.


Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kronor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

BILAR

■ Förmånsbilar. Regeringen gör om systemet med förmånsbilar så att förarna också beskattas för värdet av trängselskatten. 

■ Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kronor.

■ Nya bilar med höga avgasutsläpp får höjd fordonsskatt under de tre första åren. De som köper bilen innan halvårsskiftet kommer undan höjningen.

KLIMATET

Regeringen lägger totalt 5 miljarder på klimatet i budgeten för 2018, varav 2,8 miljarder är nya pengar. 

MIGRATION

■ Kostnaderna för migration minskar kraftigt kommande år. Från 41 miljarder 2016 till 10 miljarder år 2020. 


Experterna: En budget för låginkomsttagare

ELISABETH HEDMARK, PRIVATEKONOM PÅ LÄNSFÖRSÄKRINGAR:

Vinnare i budgeten?

– Det är främst äldre med låga pensioner som kan tillgodogöra sig mest. Dels genom sänkt skatt och dels via höjt bostadstillägg vilket innebär närmare 900 kronor i månaden.

– Ett viktigt förslag är höjningen av underhållsstöd för äldre barn, det är ett lyft för en grupp som har det tufft ekonomiskt. 

– De som har sjuk- och aktivitetsersättning kan också räkna sig som vinnare i den här budgeten. Sänkta skatter, höjda bostadstillägg och höjda bidrag kan innebära som mest 840 kronor i månaden. En väldigt ansenlig höjning.

– Studenterna får en höjning av studielånets bidragsdel med 300 kronor i månaden. Många som studerar har det tufft ekonomiskt så det är en välkommen höjning.

– Tandvårdbidraget, som ger 600 kronor mer till personer mellan 22 och 29 och till 65 år och äldre, måste också nämnas.

Förlorare?

– Inte många. Magdalena Andersson har pratat om att det finns 40 miljarder till de här reformerna. Det är en typisk valårsbudget där många grupper får det bättre.

– Det är synd att man för andra gången höjt skatten på ISK. Det sänder fel signaler eftersom många behöver spara för till sina barn och sin pension.


INGELA GABRIELSSON, PRIVATEKONOM PÅ NORDEA:

Vinnare i budgeten?

– De som mest verkar omhuldas av budgeten är pensionärerna, där skatteklyftan mellan inkomst på lön och pension på sikt försvinner. De som tjänar mest är de över 65 som har 17 000 eller mindre i pension. Det är en stor förbättring för den här gruppen. Även de med garantipension får höjt bostadstillägg. 

– Ensamstående föräldrar med vårdnadsbidrag får också mer när underhållsstödet höjs. Det är tydligt att budgeten vänder sig mot samhällets ekonomiskt svagare grupper.

– En oväntad vinnare är studenterna, som får höjt studiebidrag från 1 juli 2018. Det var lite oväntat.

– Man kan också hitta vinnare bland den stora massan löntagare, eftersom man åter räknar upp skiktgränsen för vem som ska betala statlig skatt. 

Och förlorare?

– Höjd skatt på ISK-sparande och kapitalförsäkringar innebär så klart en försämring för många, även om de ekonomiska förlusterna inte är så omfattande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!