Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon tar över vd-stolen på svenska Astra Zeneca

Katarina Ageborg, 52, blir ny Sverige-vd på läkemedelsjätten Astra Zeneca.
Foto: Astra Zeneca
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Katarina Ageborg, 52, blir ny Sverige-vd på läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Det skriver företaget i dag på Twitter.

"Det blir en spännande utmaning att ta över den här rollen och jag är samtidigt ödmjuk inför uppgiften", säger hon i ett pressmeddelande.

Katarina Ageborg har suttit i bolagets koncernledning sedan 2011. Senaste tiden har hon varit företagets hållbarhetschef och regelefterlevnadschef.

Dessa båda roller behåller hon nu när hon också tar över vd-stolen.


LÄS MER: Astra Zeneca betalar miljardskadestånd


Hon tar över efter Jan-Olof Jacke 1 augusti 2018 och kommer även fortsättningsvis rapportera till koncernchef Pascal Soriot.

"Jan-Olof har lyckats stärka Astra Zenecas synlighet och varumärke i Sverige, samtidigt som han också hjälpt till att utveckla bolagets närvaro på den internationalla marknaden", säger Katarina Ageborg enligt pressmeddelandet.

Från juridiken till Astra Zeneca

I en intervju med SvD framkommer att Katarina Ageborg är jurist i grunden och i många år drev egen juristfirma innan hon började på Astra Zeneca 1998. Hon har fyra barn och "kopplar av med Netflix, familjen och hunden" när hon inte arbetar.

Jan-Olof Jacke lämnar bolaget under hösten för att börja som vd för Svenskt Näringsliv.

Astra Zeneca har ungefär 6.700 medarbetare i Sverige. Av dessa finns 4300 i Södertälje och 2400 i Göteborg.


LÄS MER: Pfizer lägger högre bud på Astra Zeneca


Vid anläggningen i Södertälje producerar man årligen 11 miljarder tabletter. 2016 exporterade man sina produkter från Sverige till ett värde av 40 miljarder kronor.

Företaget är representerat i över 100 länder. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!