Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon köpte dyraste huset – renoverar för 30 miljoner

Katarina Martinson la upp 125 miljoner kronor för att bli ägare till Aller-koncernens tidigare fastighet i Stockholm. Nu väntar ombyggnader och reparationer för uppskattningsvis 30 miljoner.Foto: / OKÄND
Carl och Katarina Martinson.Foto: YLWA YNGVESSON
Fastighetens vackra port. Tidningskoncernens Allers kvarglömda skylt skvallrar om att här har en tidningsredaktion tidigare huserat.
Katarina Martinsons väninna, prinsessan Madeleine.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Katarina Martinson och maken Carl på in till prinsessan Madeleines och Chris O'Neill bröllop i juni 2013. Katarina och Madeleine är väninnor.Foto: Scanpix

Katarina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, skapade rubriker när hon köpte Sveriges dyraste hus – ett townhouse för 125 miljoner kronor.

Nu är det dags att blåsa ut fastigheten invändigt och bygga om huset till ”ståndsmässig” bostad.

Expressen har tittat på ritningarna och experter räknar med att ombyggnaden kan kosta uppåt 30 miljoner kronor.

Paret Katarina och Carl Martinson är i full färd med att göra om den nyligen inköpta rekordfastigheten från redaktionslokaler till en ståndsmässig familjebostad som anstår en person på den amerikanska affärstidningens Forbes rikemanslista. Visserligen återfinns Katarina Martinson först på 1756 plats, som delas med systern Louise Lindh, men är på frammarsch inom det svenska näringslivet.

Flera tecken tyder på Fredrik Lundbergs döttrar sakta men säkert är på väg att ta över ledarskapet i Lundbergsfärens olika företag där Lundbergföretagen är kärnan. I slutet av april tar till exempel Katarina Martinson över ordförandeklubban i industrikoncernen Indutrade efter pappa Fredrik.

Katarina Martinsons köp av ”Sveriges dyraste hus” blev klart i höstas. Maken Carl, son till stjärnadvokaten Thomas Martinson, står inte på köpekontraktet. Köpesumman blev hela 125 miljoner kronor när affären gjordes upp.

En gäst bland många när huset är renoverat lär säkert bli Katarina Martinsons väninna, prinsessan Madeleine och maken Chris. De två är kompisar sedan gammalt.

Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill hade bjudit in Katarina Martinson och maken Carl till sitt bröllop i Slottskyrkan i juni 2013.

Inför ombyggnaden av fastigheten har det gjorts en omfattande antikvarisk konsekvensanalys av antikvarie Annika Andersson och bebyggelseantikvarie Maria Ros hos White Arkitekter i Stockholm.

 

LÄS OCKSÅ: Katarina Martinson tar över efter pappa Fredrik

Får inte bygga om hursomhelst

Fastigheten är blåklassad av Stockholms stadsmuseum vilket betyder att den har sådant stort kulturhistoriskt värde att det kan jämställas med om byggnaden hade varit byggnadsminnesmärkt. Det betyder att det är långt ifrån fritt fram att göra vad som helst vid renoveringen.

Men paret Katarina och Carl Martinson tycks vilja försöka återställa den invändiga stilen delvis till den stil som rådde när fastigheten byggdes i början av 1900-talet, fast nu i modern tappning.

Fastigheten, som uppfördes 1917–1919, är ritad av arkitekten Gustaf Adolf Falk som också ritat flera andra fastigheter på Östermalm.

Genom årtionden har fastigheten genomgått flera hårdhänta förändringar och gjorts om till kontor. Senast var det mediekoncernen Aller som huserade i lokalerna med bland annat Hänt.

Fasaden har hållit ställningarna med inte alltför stora ingrepp genom årtiondena. Men innanför väggarna har de olika ägarna genom åren gått hårt fram, speciellt sedan fastigheten inte längre var bostad utan blev kontoriserad.

 

LÄS OCKSÅ: Miljardären Fredrik Lundbergs dotter Katarina köper Sveriges dyraste hus

Rev ut och gjorde kontor och redaktion

En stor genomgripande ombyggnad skedde 1958 då dåvarande NK inredning fick i uppdrag att göra flera mindre kontorsrum av den dåvarande rumsindelningen.

Nästa stora ingrepp skedde 1997 efter Aller-koncernen övertagande av fastigheten och flera av tidningens redaktioner flyttade in.

Då svepte det fram nya idéer om hur ett kontor skulle se ut. Bort med små rum, nu var det ett öppet kontorslandskap som gällde varför många väggar revs. 

De olika ombyggnaderna har fått huset att tappa i kulturhistoriskt värde, framgår av den antikvariska konsekvensanalysen. 

"Ytterst få delar av interiören speglar byggnadens ursprungliga utseende och struktur", skriver arkitekterna i sin analys sedan man gått igenom hela fastigheten.

Katarina Martinson flyttar in på en av Stockholms mest exklusiva adresser.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

 

Trots sin dystra lägesanalys är arkitekterna desto mer entusiastiska över att Katarina och Carl Martinson nu ska renovera fastigheten enligt konstens alla regler för att åter bli bostad – till skillnad från flera av hus i området som fortfarande inrymmer kontor.

"Att ett av dess kontor får återgå till sin ursprungliga användning ses som positivt inte bara för den enskilda byggnaden utan även för hela stadsdelen Östermalms kulturvärde", skriver arkitekterna i sin rapport.

Av de offentliga ritningarna framgår att gamla valv ska tas fram, ursprungliga skjutdörrar återställs, bland annat till den stora salongen med genomgång till matsalen  och en del innerväggar återfår sitt ursprungliga läge.

 

LÄS OCKSÅ: Katarina och storsyster Louise beredda att ta över miljardimperiet

Flera detaljer kvar sedan tidigt 1900-tal

Tros att fastigheten utsatts för de hårdhänta ombyggnaderna genom årtiondena finns det fortfarande detaljer kvar från tidigt 1900-tal.

Entré med valv och fiskbensmönstrad beläggning.

Enstaka snickerier och beslag på bottenvåningen och flera av de övriga våningarna i huset.

Flera öppna spisar.

Fastighetens hiss är "ursprunglig och ovanlig för privatbostäder från 1910-talet, även om hissdörrarna inte bedöms vara ursprungliga".

De nu gjorda ritningarna har tagits fram av Per Öberg Arkitekt AB, samma arkitektfirma som ritat om tidigare Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg inköpta townhouse i samma område.

Fastigheten består efter den påkostade ombyggnaden av sex våningar. Den sammanlagda kvadratmeterytan ligger på ungefär 600 kvadratmeter.

Så här ser det ut våning för våning:

Källarvåningen. Här planeras för en rejäl relaxavdelning med bastu. I källarplanet finns också en rymlig tvättstuga.

Entréplanet: Här finns inritat en mindre lägenhet med två rum och och ett litet kök. Det här är också stora entrén till huset som efter den kraftiga porten leder in i ett vitkalkat pampigt valv.

En bastant port fungerar som ytterdörr till Katarina Martinsons 125-miljonersfastighet.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Första våningen. Här finns den rejält tilltagna ovalformade matsalen för bjudningar och större fester.  Besökaren kommer endera via trappan från entréplanet eller via hissen som installerades redan när fastigheten byggdes, förutom hissdörrarna som är av mer modernt slag. Trappan leder besökarna in i en hall. Från hallen är det ett naturligt steg in i den 60 kvadratmeter stora salongen där man enligt ritningarna ska ta fram originalskjutdörrarna mellan hallen och salongen.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges dyraste adresser

Rejält tilltagen matsal

Matsalen är ovalformad, med en storlek på drygt 30 kvadratmeter. I omedelbar  anslutning till matsalen har det ritats in serveringsrum med ugnar och ett diskrum för att ta hand om disken från bjudningarna.

Andra våningen. Det privata köket på drygt 30 kvadratmeter med köksö, bibliotek och "vardagsrummet" på cirka 60 kvadratmeter.

Tredje våningen. Fyra sovrum, badrum och duschrum.

Fjärde våningen, fungerar i dag uteslutande som ventilationsrum. Allt rivs ut och görs om till sovrum med öppenspis, påklädningsrum/dressingroom, som är en lyxigare variant av "walk in closet", och ett väl tilltaget badrum med både badkar och dusch. Här blir det också en ny altan in mot gården.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!