Hon är första kvinnliga vd:n på Handelsbanken

Carina Åkerström, 56, Handelsbankens nya vd och koncernchef.
Foto: PRESSBILD
I oktober kom nyheten att Anders Bouvin skulle sluta som vd och koncernchef efter mindre än tre år.
Foto: MALIN LÖÖF

Carina Åkerström, 56, blir historisk.

Som första kvinna blir hon Handelsbanken nya vd och koncernchef enligt ett beslut av styrelsen. 

– Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att utveckla banken tillsammans med alla fantastiska medarbetare, säger Carina Åkerström i en kommentar.

I oktober kom nyheten att Anders Bouvin, 60, skulle sluta som vd och koncernchef efter mindre än tre år. 

Kort därefter kunde Dagens industri avslöja att Carina Åkerström pekades ut som en av huvudfavoriterna till bli ny vd och koncernchef inom koncernen. 

Anders Bouvin slutar som vd för Handelsbanken vid bolagsstämman i slutet av mars.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT NYHETSBYRÅN

”Inget lätt uppdrag att ta över”

Det har rått turbulens på vd-posten i Handelsbanken.

– Den här gången måste det bli rätt, fyra vd:ar på lika många år är anmärkningsvärt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderbergs & Partners.

– Carina Åkerström har ju rutinen men jag tror banken hade behövt få in någon utifrån som kunde se banken med nya ögon för något är inte som det ska med Handelsbanken. Stora problem i England, personalproblematik, ständiga vd byten är några allt för tydliga tecken på det.

– Det är inget lätt uppdrag att ta över. Handelsbanken var länge banken med högst värdering på börsen och störst förtroende, men har idag på många sätt hamnat på efterkälken, säger Joakim Bornold.

Enligt  Matti Ahokas, analytiker på Danske Bank, var det ett väntat val.

– Carina Åkerström var min förhandsfavorit och jag tror inte jag var den enda. Så inte särskilt överraskande och ett väldigt naturligt och bra val. Hon var den naturliga internkandidaten och Handelsbanken säger att de tränar sina egna ledare så det hade varit märkligt att se en externrekrytering, säger han till till Di.  


Tidigare problem med trakasserier

Dagens industri har under det senaste året rapporterat om Handelsbankens stora kostnadsproblem. Bland annat har det kommit fram att bankens brittiska verksamhet fått skarp kritik från såväl den brittiska som svenska Finansinspektionen. 

– Handelsbanken har inte lyckats rätta till de ekonomiska problemen de har haft. Viktigast blir nu att återvinna förtroendet. Bland annat måste man kunna förklara varför man har så många bankkontor i en digitaliserad värld, säger Anders Hägerstrand, reporter på Dagens industri till DiTV. 

Det har också rapporterats om trakasserier mot kvinnliga assistenter på Handelsbankens investmentbank och att flera tunga kvinnliga toppchefer lämnat banken.

– Nu faller det ett jättestort ansvar på en ny vd att ta itu med den så kallade gubbkulturen inom investmentbanken. Det är viktigt att problemen inte fortsätter att sopas under mattan vilket den gjordes under väldigt lång tid, säger Anders Hägerstrand till DiTV. 

Vice vd sedan 2008

Carina Åkerström är inget nytt namn inom Handelsbanken där hon började arbeta redan 1986. 

Carina Åkerström tillträder jobbet som vd och koncernchef för Handelsbanken vid bolagsstämman den 27 mars.

Sedan 2008 är hon vice vd och sedan 2016 har hon också varit ställföreträdande koncernchef med ansvar för bland annat svenska storföretagskunder. 

Att den nya vd:n har så pass stor erfarenhet av banken är ingen slump, menar Anders Hägerstrand, eftersom banken har ett dåligt rykte. Man behöver någon som känner banken väl, menar han. 

– Man har rekryterat internt sedan 1970, då den legendariske Jan Wallander kom in externt, men sedan dess har man alltså bara rekryterat bland sina egna, säger Anders Hägerstrand till DiTV.   

Carina Åkerström att tillträda sin nya roll redan i samband med bolagsstämman den 27 mars.
Foto: Di TV
Att den nya vd:n har så pass stor erfarenhet av banken är ingen slump, menar Anders Hägerstrand.
Foto: Di TV

Bouvin går i pension

Banken har haft en rad personer, både interna och externa kandidater som synats.

– Valet av Carina Åkerström vilar på en mycket gedigen och stabil grund, givet hennes meritlista och starka resultat över lång tid, säger Pär Boman, Handelsbankens styrelseordförande.

Carina Åkerström är född 1962 i Kalmar. Efter gymnasiet flyttade hon till Lund för att studera juridik och fortsatte sedan studierna vid Sorbonneuniversitet i Paris.Hon återvände hem till Kalmar, där hon 1986, mest av en tillfällighet, började arbeta extra på Handelsbanken i staden.

Carina Åkerström att tillträda sin nya roll redan i samband med bolagsstämman den 27 mars enligt ett pressmeddelande som kom på måndagsmorgonen. Då går Anders Bouvin i pension.

– Varför tillsätter man inte henne nu på direkten, undrar jag. Varför fortsätter man med en vd som har försämrat bolagets aktiekurs under så lång tid ytterligare en månad, säger Anders Hägerstrand till DiTV.

Carina Åkerström ser fram emot sitt nya uppdrag. 

– Det är en väldigt fin bank som jag lärt känna väl under mina drygt 30 år. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att utveckla banken tillsammans med alla fantastiska medarbetare, säger Carina Åkerström i en kommentar.

Fakta Carina Åkerström

Ålder: 56 år.

Bosatt i Stockholm.

Utbildning: Jur kand vid Lunds universitet, språkstudier vid Sorbonne, Paris

Familj: En dotter.

Fritid: Umgås med familj och vänner. Ridning, skidåkning och hunden Mira.

Karriär inom banken: 2019: utnämnd till verkställande direktör och koncernchef i Handelsbanken.

2016: ställföreträdande koncernchef i Handelsbanken.

2010: chef för Regionbank Stockholm.

2008: vice vd i Handelsbanken och chef för Handelsbanken i östra Sverige.

1998: kontorschef för kontoret Birger Jarlsgatan, Stockholm.

1988: ställföreträdande chef för kontoret Solna.

1986: anställd som medarbetare, kontoret i Kalmar.

KÄLLA: HANDELSBANKEN

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!