Marie Nilsson valdes nyligen också in i Socialdemokraternas partistyrelse. Foto: Bea Tigerhielm
Marie Nilsson valdes nyligen också in i Socialdemokraternas partistyrelse. Foto: Bea Tigerhielm

Hon blir första kvinnan på tunga maktposten

Publicerad

IF Metall, ett av Sveriges tyngsta fackförbund, har aldrig haft en kvinna som ordförande.

Men i morgon ändras det.

Marie Nilsson, med 30 års facklig erfarenhet, väljs då till ny ordförande, skriver SvD Näringsliv.

Tidigare leddes förbundet av nuvarande statsminister Stefan Löfven (S).

I morgon fredag väntas Marie Nilsson, 53, väljas till ny ordförande för IF Metall.

Hon blir den första kvinnan på den tunga maktposten. Statsminister Stefan Löfven (S) ledde förbundet 2006–2012 och efter honom har Anders Ferbe suttit vid makten.

– Det känns stort. Men jag försöker hålla det ifrån mig. Det är ju kongressen som bestämmer, sa hon nyligen till Dagens Arbete.

Trots att Marie Nilsson är ett nytt namn i offentligheten är hon välbekant inom förbundet. I dag är hon vice ordförande. Hon har ett stort stöd till ordförandeposten, skriver SvD Näringsliv

IF Metall är ett av LO:s största förbund och en av de tyngsta aktörerna inom den svenska lönesättningen. Av fackets cirka 250 000 medlemmar är en femtedel kvinnor, skriver SvD. 

På sin hemsida skriver IF Metall att de är ett feministiskt fackförbund som arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete. 

– Det är med stolthet som vi går till kongress för förbundets första kvinnliga ordförande. Det betyder nog självförtroende för hela organisationen, säger Martin Gunnarsson, enhetschef på IF Metalls organisationsenhet, till SvD.

Drifttekniker på Borealis

Marie Nilsson har en bakgrund inom petrokemi och arbetade som drifttekniker på företaget Borealis 1982–2012. Hon började sin fackliga bana på företaget på 1980-talet.

År 2000 valdes hon i förbundsstyrelsen för dåvarande Industrifacket och 2006 valdes hon i IF Metalls förbundsstyrelse. För fyra år sedan lämnade hon jobbet som drifttekniker och började arbeta fackligt på heltid.

Nyligen valdes hon också in i Socialdemokraternas partistyrelse.

Från Stenungssund

Marie Nilsson kommer från Stenungssund, där hon fortfarande bor när hon inte arbetar i Stockholm. 

– Ganska lugn, nyfiken. Vill lära mig nya saker. Lyssnar gärna på andras argument för att hitta nya infallsvinklar. Jag är angelägen om att ha ett bra samarbetsklimat omkring mig, beskriver hon sig själv för Dagens Arbete.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen