Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon blir ny chef för landets alla åklagare

Lagman Petra Lundh blir ny riksåklagare. Regeringen offentliggör beslutet i morgon.Foto: ADVOKATSAMFUNDET
Biträdande riksåklagare Kerstin Skarp är tillförordnad riksåklagare, men går i pension nästa år.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT /
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har hittat en ny riksåklagare.

I morgon utses Petra Lundh, 54, till chef för landets samtliga åklagare.

– En nyfiken och lyhörd tävlingsmänniska, beskriver hon sig själv.

Petra Lundh är i dag chef för Södertörns tingsrätt, söder om Stockholm med drygt 200 anställda. Det formella beslutet om att utse henne tas vid morgondagens regeringssammanträde. Därefter följer en presskonferens där justitieminister Morgan Johansson presenterar henne.

– En nyfiken och lyhörd tävlingsmänniska som tycker att det är väldigt roligt med nya uppdrag, sa Petra Lundh när hon för några år sedan skulle beskriva sig själv i Polistidningen.

Petra Lundh kommer till en myndighet som skriker efter mer pengar och kompetent personal. Om hon blivit lovad mer pengar utöver det regeringen signalerat är okänt.

Petra Lundh beskrivs som en extremt kompetent person. Foto: TT

Petra Lundhs tingsrätt – pilotdomstol inom jämställdhet

Hennes nuvarande arbetsplats Södertörns tingsrätt beskrivs som en pilotdomstol inom jämställdhet.

– Vi har bland annat låtit granska våra domar ur ett genusperspektiv för att se om män och kvinnor får samma utrymme i våra domar. Samtidigt granskar forskare från Linnéuniversitetet hur vi skriver om män respektive kvinnor och vad vi ska tänka på framöver, har Petra Lundh sagt till Legally yours, branschorgan för jurister.

– Vi har numera också dialogmöten med en kvinnojour i vår domsaga. En fråga som vi särskilt lyfter är bemötandet i rättssalen.

 

LÄS OCKSÅ: Pengabrist - 100 åklagare kan försvinna

 

Petra Lundh är en populär person i regeringskansliet. Både Alliansregeringen och den nuvarande regeringen har anlitat henne som särskild utredare.

Senaste jobbet som särskild utredare var att utreda hemlig dataavläsning. Utredningen handlade om Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, EBM och Tullverket ska få rätt att placera särskilda spionprogram - trojaner -  i datorer, mobiler, paddor och annan elektronisk apparatur - för att avlyssna den misstänkte.

Flera remissinstanser har dock sågat regeringens förslag.

Petra Lundh ville bli chef för Svea hovrätt

Petra Lundh, beskrivs också som extremt kompetent och är en av landets tyngsta jurister. Hon vid flera tillfällen varit nära att få andra toppjobb, men då blivit förbisprungen precis vid målsnöret.

När Stockholms tingsrätt sökte en ny chef efter lagman Stefan Strömberg 2017 stod den avgörande striden mellan henne och Gudrun Antemar, lagman i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Regeringen valde Antemar, bland annat efter att Domarnämndens majoritet gett grönt ljus. 

 

LÄS OCKSÅ: Efter väktarna kommer de privata åklagarna 

 

Men nämndens ställningstagande väckte upprörda känslor då några ansåg att jobbet borde ha gått till Petra Lundh.

Mari Heidenborg, justitieråd vid Högsta domstolen och ledamot i Domarnämnden gick emot sina kolleger och skrev att Petra Lundh skulle vara nämndens förstahandsval till regeringen.

"Jag anser att Petra Lundh som domstolschef framstår som närmast unik genom den mycket höga grad av juridisk yrkesskicklighet som är dokumenterad genom hela hennes karriär som domare och hennes synnerligen väl vitsordade erfarenheter av chef och ledarskap i flera skilda domstolar. Jag menar att detta väl kompenserar det förhållandet att Gudrun Antemar har en bredare och längre yrkes- och chefserfarenhet, skrev Mari Heidenborg i sin skiljaktiga mening.

När toppjobbet som chef för Svea hovrätt blev ledigt efter Fredrik Wersäll sökte hon jobbet. Men huvudkonkurrenten, dåvarande Riksåklagaren  Anders Perklev fick jobbet som president i Svea hovrätt.

Men nu är det alltså Petra Lundh som tar över som riksåklagare. Hon tillträder i höst.

Åklagarmyndigheten

Av cirka 1 400 anställda inom Åklagarmyndigheten är ungefär 950 åklagare, medan övriga arbetar med olika stödfunktioner.

Den operativa åklagarverksamheten utövas i sju geografiska åklagarområden och en nationell åklagaravdelning. Åklagarområdena består av landets 32 allmänna kammare, som har ett geografiskt arbetsfält ungefär motsvarande ett län.

I Stockholm och Malmö finns flera åklagarkammare.

Nationella åklagaravdelningen består av de riksenheter som har ett nationellt ansvar – en för bekämpning av korruption, en som handlägger miljö- och arbetsmiljömål, en som är specialiserad på arbete mot den internationella och organiserade, gränsöverskridande brottsligheten och en för säkerhets- och terroristmål.

Särskilda åklagarkammaren är direkt underställd Riksåklagaren  och handlägger misstankar om brott av bland annat poliser, åklagare och domare.

 

Källa: Åklagarmyndigheten

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!