Trafikverkets generaldiriktör Lena Erixon fortsätter vara Sveriges bäst betalda myndighetschef. Foto: TT NYHETSBYRÅNTrafikverkets generaldiriktör Lena Erixon fortsätter vara Sveriges bäst betalda myndighetschef. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trafikverkets generaldiriktör Lena Erixon fortsätter vara Sveriges bäst betalda myndighetschef. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson fick behålla sin månadslös på 160 000 kronor när han gick från Polismyndigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNDan Eliasson fick behålla sin månadslös på 160 000 kronor när han gick från Polismyndigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson fick behålla sin månadslös på 160 000 kronor när han gick från Polismyndigheten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Thornberg gick från Säpochef till rikspolischef och har nu den näst högsta lönen i Sveriges myndigheter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Thornberg gick från Säpochef till rikspolischef och har nu den näst högsta lönen i Sveriges myndigheter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Thornberg gick från Säpochef till rikspolischef och har nu den näst högsta lönen i Sveriges myndigheter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon är Sveriges bäst betalda myndighetschef

Publicerad

Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, fortsätter som Sveriges bäst betalda myndighetschef. Med 170 000 kronor i månaden toppar hon åter generaldirektörernas lönelista, enligt en sammanställning av Svenska Dagbladet.

Dan Eliasson behåller sin topplön även efter att han fick gå som rikspolischef.

Lena Erixon har de senaste åren legat i topp när det gäller myndighetschefernas löner – en position hon behåller. Med en månadslön på 170 000 kronor, eller drygt två miljoner om året, överskuggar hon bland annat rikspolischefen och överbefälhavaren, skriver Svenska Dagbladet.

Expressen har tidigare berättat om Lena Erixons löneutveckling och beskrivit henne som en superförhandlare. Utöver den höga lönen har hon också fått  flera starka förmåner, som tjänsteresor och övernattningslägenhet i Stockholm, i sitt anställningsavtal. Hon  tillträdde som generaldirektör för Trafikverket 2015 och kom då från samma position på Försvarets materielverk.

Dan Eliasson behåller topplönen

I januari i år fick Dan Eliasson sparken som rikspolischef – men fick direkt ett nytt jobb som generaldirektör för Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Dessutom tog han med sig lönen på 160 000 kronor i månaden.

Men på lönelistan tappar Eliasson några placeringar. I en liknande undersökning för ett år sedan låg han på andra plats efter Lena Erixon. Nu har han blivit omsprungen av den nye rikspolischefen Anders Thornberg (162 300 kronor) och Försäkringskassans Ann-Marie Begler (160 400 kronor) och har nu den fjärde högsta inkomsten bland myndighetscheferna.

Så mycket tjänar Sveriges myndighetschefer

Lena Erixon, Transportstyrelsen: 170 000 kronor

Anders Thornberg, Polismyndigheten: 162 300 kronor

Ann-Marie Begler, Försäkringskassan: 160 400 kronor

Dan Eliasson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: 160 000 kronor

Micael Bydén, Försvarsmakten: 157 500 kronor

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen: 154 800 kronor

Katrin Westling Palm, Skatteverket: 153 000 kronor

Erik Thedéen, Finansinspektionen: 136 900 kronor

Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsen: 134 100 kronor

Hans Lindblad, Riksgälden: 133 400 kronor

 

Källa: Svenska Dagbladet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen