”Höjningen av svenska EU-avgiften är orättvis”

Publicerad

Ann Linde (S) tar strid för att svenska EU-avgiften inte höjs enligt förslag.

– Jag kommer att vara stenhård. Det finns inte någon möjlighet att vi ska gå upp så mycket. Det är helt orimligt, säger EU- och handelsministern.

Sveriges nej är stenhårt till en kraftig höjning av EU-avgiften i förslaget till EU:s långtidsbudget.

Det sade EU- och handelsminister Ann Linde till journalister på måndagen på väg in till mötet för EU-ländernas europaministrar.

Ministrarna ska för första gången diskutera kommissionens förslag till EU:s långtidsbudget 2021–2027.

– Jag kommer att vara stenhård. Det finns inte någon möjlighet att vi ska gå upp så mycket (i EU-avgift). Det är helt orimligt. Den svenska ökningen är inte rättvis, sade Ann Linde.

”Det blir tuffa förhandlingar”

Tekniken för hur den svenska EU-avgiften ska begränsas har Sverige ingen bestämd åsikt om ännu. Tidigare har det skett genom rabatter, sänkt totalsumma eller på annat sätt, sade hon.

Ann Linde oroades av att andra normalt sett budgetrestriktiva länder – främst Tyskland, men även Finland – nu vill betala mer. Brexit betyder också att Storbritannien försvinner från den sidan.

– Det blir tufft i förhandlingarna, sade hon.

EU-ministern betraktade kommissionens inställning som "konstig", att budgetförslaget inte utgår från tillgängliga resurser utan från allt man vill göra.

– Vi ser förslaget som ett förhandlingsutspel. Budgeten kommer inte att se ut på det sättet. Hur det kommer att lösas får vi se det i förhandlingarna, fortsatte hon.

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen