Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Höjningen av svenska EU-avgiften är orättvis”

Ann Linde (S) tar strid för att svenska EU-avgiften inte höjs enligt förslag.

– Jag kommer att vara stenhård. Det finns inte någon möjlighet att vi ska gå upp så mycket. Det är helt orimligt, säger EU- och handelsministern.

Sveriges nej är stenhårt till en kraftig höjning av EU-avgiften i förslaget till EU:s långtidsbudget.

Det sade EU- och handelsminister Ann Linde till journalister på måndagen på väg in till mötet för EU-ländernas europaministrar.

Ministrarna ska för första gången diskutera kommissionens förslag till EU:s långtidsbudget 2021–2027.

– Jag kommer att vara stenhård. Det finns inte någon möjlighet att vi ska gå upp så mycket (i EU-avgift). Det är helt orimligt. Den svenska ökningen är inte rättvis, sade Ann Linde.

”Det blir tuffa förhandlingar”

Tekniken för hur den svenska EU-avgiften ska begränsas har Sverige ingen bestämd åsikt om ännu. Tidigare har det skett genom rabatter, sänkt totalsumma eller på annat sätt, sade hon.

Ann Linde oroades av att andra normalt sett budgetrestriktiva länder – främst Tyskland, men även Finland – nu vill betala mer. Brexit betyder också att Storbritannien försvinner från den sidan.

– Det blir tufft i förhandlingarna, sade hon.

EU-ministern betraktade kommissionens inställning som "konstig", att budgetförslaget inte utgår från tillgängliga resurser utan från allt man vill göra.

– Vi ser förslaget som ett förhandlingsutspel. Budgeten kommer inte att se ut på det sättet. Hur det kommer att lösas får vi se det i förhandlingarna, fortsatte hon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!